Basel’de yoğun yağmura rağmen miting

İsviçre’de Yeşil Sol Parti seçim koordinasyonu bugün Basel kentinde bir miting organize etti. Yoğun yağmura rağmen mitinge katılanlar halaylarla alanı terk etmedi.

14 Mayıs’da Türkiye’de yapılacak olan Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerine sayılı günler kalırken yurtdışında oy verme işlemleri bazı ülkelerde başladı.


2018 seçimlerinde HDP’nin ittifaklara rağmen birinci parti çıktığı İsviçre’de Yeşil Sol Parti’nin çalışmaları bütün hızıyla devam ediyor. Yarın’dan itibaren oy verme işleminin başlanacağı İsviçre’de Yeşil Sol Parti seçim koordinasyonu bugün Basel kentinde bir miting organize etti. Yoğun yağmura rağmen mitinge katılanlar halaylarla alanı terk etmedi.

BASEL’DE SİYASİLER MİTİNGE KATILDI

Yoğun yağmura rağmen miting alanını terk etmeyip ağaçların altına sığınan çok sayıda Kürdistanlı ve Türkiyeli devrimciler konuşmacıları dinledi. Mitinge Basel Kanton başkanı Bülent Pekerman, Avrupa Konseyi Parlementerler Meclisi (AKPM) başkan yardımcısı SP Federal milletvekili Sibel Arslan, SP Federal milletvekili Mustafa Atıcı, Kanton milletvekili Edibe Gölgeli, BastA Partisi yetkilileri HDP Avrupa temsilcisi Faysal Sarıyıldız, HDP eki milletvekili Besime Konca ile Emek ve Özgürlük ittifakı bileşenlerinin yöneticileri katıldı. Basel MED-DER sanatçılarının söylediği ezgiler eşliğinde halk yağmur altında halay çekti.

Saygı duruşuyla başlayan miting de ilk konuşmayı HDP Milletvekili Besime Konca yaptı. Konca seçimin önemine değinerek herkesi sandık başına gidip oy kullanması gerektiğini ifade etti. Konca “Biz genel seçimde 6 buçuk milyon oy aldık. Herkes bir kişiyi daha ikna edip Yeşil Sol Partiye oy verdirirsen 10 milyondan fazla oy alacağız. Bu gücümüz var” dedi.

PEKERMAN: OY HAKKI OLAN MUTLAKA OYUNU KULLANSIN

Mitinge katılan Basel Kanton Başkanı Bülent Pekerman bir konuşma yaptı. Oy hakkı olanın mutlaka sandığa gidip oy kullanması gerektiğini vurgulayan Pekerman “Umudun güneşi doğuyor. Biz bunu hissediyoruz. Türkiye’de de bazı şeylerin değişmesi gerekiyor. Ben 15 Mayıs’ta Türkiye’de bir değişimin başlayacağını düşünüyorum. Ancak değişim için bizlerin de yapması gerekenler var. Sandığa gitmeyen her bir oy hak savunucularına, özgürlük için mücadele edenlere gitmeyen oy olacaktır. Tabi Türkiye’nin de katanlıkta kalması anlamına gelecektir. Hiçbirimiz bunu istemeyiz. Sizde bir ricam var mutlaka sandığa gidip oyunuzu Yeşil Sol Partiye verin. Cumhurbaşkanlığında da Sayın Kılıçdaroğlu’na verin” dedi.

DEPREMİN YARALARI SARILMADI. 

Basel Kanton milletvekili Edibe Gölgeli ise konuşmasında yakın zamanda Türkiyeye gittiğini hem deprem bölgesini ziyaret ettiklerini hem de kardeş partileri olan HDP başta olmak üzere muhalif partilerle görüştüklerimi belirterek “Maalesef hala depremin yaraları sarılmış değil. Malatya, Maraş’tan Hatay’a kadar gezdik. Durum içler açısıydı. Ankara’ya gittik muhalefet partileri ziyaret ettik. Biliyorsunuz HDP/ Yeşil Sol Parti bizim kardeş partimizdir. Sürekli görüşüyoruz ve çalışmalarını destekliyoruz. Bu seçimde de her yönüyle desteklerimizi sunacağız” dedi

BÜTÜN DÜNYANIN GÖZÜ BU SEÇİMLERDE

Mitinge katılan Avrupa Konseyi Parlementerler Meclisi (AKPM) başkan yardımcısı ve SP Federal milletvekili Sibel Arslan da yaptığı konuşmada gerek AKPM içinde gerek diğer AB kurumları da Türkiye yapılacak olan seçimin konuşulduğunu belirterek “Bugün Bern’den geliyorum. Hem orada hem AK’de hem de Amerika gezimizde hep bu seçim konuşuluyor. Son zamanlarda aşırı bir ilgi var. Bize düşen de burada sizlerle konuşmak, oyunuzu kullanmaya teşvik etmek, her bir oyun ne kadar önemli olduğunu anlatmaktır. Biz bunu bütün dünyaya da anlatmalıyız. Şu an yurtdışında yaşamak zorunda bırakılan milyonlar var. Türkiye de yaşamak için farklılıklarına haklar verilmelidir, sahip çıkılmalıdır. Bunun koşullarını yaratmak elimizde. Seçimlerde oy kullanarak demokrasinin önünü açabiliriz” dedi.

YURTDIŞI OYLAR ÖNEMLİDİR

SP Federal milletvekili Mustafa Atıcı’da yurtdışı oyların önemine vurgu yaparak “Ben her zaman diasporayı önemsedim. Buralar Kürtlerin, Alevilerin, Solcuların örgütlendiği alanlardır. Çünkü ülkemizde bu sorunlar giderilmemiştir.Şimdi mücadeleyi iki katına çıkaracağız. İçinde yaşadığımız toplumlarıda haklarımız için duyarlı kılmalıyız. Şimdi bir başka görevimiz daha var. Sandığa gideceğiz, insanları sandığa götüreceğiz. 14 Mayıs’ta anlımızın akıyla çıkacağız. Bemim bunları size anlatmama gerek yok. Siz zaten 40 senedir bunu yaşıyorsunuz. Hayatın her alanında içeride, dışarıda, hapishanelerde, dağlarda bedel veriyorsunuz. Hepimiz elimizde geleni yapıp sandığa motiveli bir biçimde gideceğiz” dedi.

Mitinge katılan Weil Alevi Derneği başkanı Halan Aday, İGİF temsilcisi  Hüseyin Yeter, SYKP İsviçre temsilcisi Fahriye Usta ve HDP Avrupa temsilcisi Faysal Sarıyıldız da birer konuşma yaptı. Konuşmalardan sonra MED-DER sanatçılarının sözlediği ezgiler eşliğinde yağmur altında halaylar çekildi.