Batman İHD: Bir yılda 5 binden çok hak ihlali yaşandı

İHD Batman Şubesi, 2021 yılında 5 bin 19 hak ihlalinin yaşandığını açıkladı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi, 2021 yılında kentte yaşanan hak ihlallerine ilişkin dernek binasında açıklama yaptı. İHD yöneticilerinden Ahmet Şiray, Ocak-Aralık ayları arasında yerel ve ulusal basın ile derneğe yapılan başvurular dahilinde hazırlanan raporu paylaştı. Şiray, “Yıl içerisinde kolluk güçlerinin fiziksel ve psikolojik şiddet, darp, ters kelepçe, kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma, görevini kötüye kullanma, tehdit, hakaret, işkence, ajanlaştırma, telefon aramalarıyla aile üzerinden tehdit etme, baskı ve tehdit yöntemiyle ifade alma, yasal olmayan mülakat yapma, muhbirlik yaptırma gibi suçları işlediğine ilişkin derneğimize başvurular yapıldı” dedi.

'EN AZ 32 İŞKENCE TESPİT ETTİK'

Şiray, 2021 yılında ajanlık teklifi ve gözaltı yerleri dışında işkenceye maruz bırakılan 32 kişi tespit ettiklerini söyledi. İl genelinde asker ve polisler tarafından toplam 112 ev baskını yapıldığını, 6’sı çocuk 474 kişinin gözaltına alındığını, 67 kişinin tutuklandığını kaydeden Şiray, "Pandemi kısıtlamalarını ihlal ettikleri gerekçesiyle 139 kişiye idari ve adli para cezası kesilmiştir. Batman ili merkezinde yıl içerisinde valilik tarafından 6 kez her türlü eylem ve etkinlik yasaklanmıştır. Bu süre zarfında yapılmak istenen 22 eylem ve etkinliğe kolluk güçleri tarafından müdahale edilmiştir. Düşüncelerini ifade eden 193 kişiye karşı ise idari yaptırım uygulanmıştır. Yıl içerisinde Batman genelinde toplam 5 bin 19 hak ihlali tespit edilmiştir. Yaşanan bu hak ihlallerinin büyük bir kısmını hapishanelerde yaşanan ihlaller, kişi özgürlüğüne ve güvenliği yönelik ihlaller, düşünce ve ifade özgürlüğüne yönelik ihlaller ve işkence yasağına yönelik ihlaller oluşturmaktadır” diye konuştu.

'İKTİDAR HEDEF YAPIYOR'

Hak ihlallerinden sorumlu kişilerin cezalandırılmadığını kaydeden Şiray, "Raporda yer alan bütün hak ihlalleri, ne yazık ki Türkiye’de yaşanan hak ihlallerinin yalnızca küçük bir bölümünü oluşturuyor. Siyasal iktidarın ayrımcı ve kendisinden olmayanı hedef haline getiren politikaları etnik, dini, cinsiyetçi, siyasi önyargıları tetikliyor ve insan hakları ihlallerini sistematik hale getiriyor. Ekonomik çöküş, toplumu açlık sınırında yaşamaya mahkûm ederken ırkçılık, ayrımcılık ve siyasal şiddet giderek yükseliyor. Şube olarak bizim de anayasal hakkımızı kullanarak hak ihlallerine ilişkin yapmak istediğimiz basın açıklamaları ve ‘Kayıplar Bulunsun Failler Yargılansın’ etkinliğimiz birçok kez keyfi müdahalelerle engellenmiştir” ifadesinde bulundu.

Şiray, koronavirüs sürecinde yaşanan ihlallere de işaret ederek, "Yurttaşlar ilan edilen kısıtlamalardan dolayı ekonomik olarak geçinemeyecek duruma gelmiş, yine siyasal iktidarın ekonomide yanlış strateji izlemesi sonucunda yaşanan ekonomik krizden dolayı gıda, giyim, elektrik, doğalgaz ve yaşamsal malzemelere gelen zamlardan dolayı yurttaşlar ciddi ekonomik sorunlar yaşamakta ve geçinememektedir. Bu durum ülke genelinde ailelerin dağılmasına, kadına yönelik şiddetin ve intihar olaylarının artmasına, yurttaşların işsizlikle boğuşmasına sebep olmuştur” diye kaydetti.