Bayburt Cezaevi'ndeki tutsaklardan acil çağrı

Bayburt M Tipi Cezaevi’ndeKİ tutsaklara açık görüş cezası verilirken, cezaevine giden yakınlarına ise “tutsakların görüşe çıkmayı ret ettiği” belirtildi.

Bayburt M Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki tutsaklar aileleri aracılığıyla gönderdikleri mesajda avukat ve seçilmişlerden oluşan bir heyetin acil olarak cezaevine gelerek incelemelerde bulunmasını istedi.

Yaşanan baskı, şiddet ve hak ihlallerinin haberlerinin basına yansıması nedeniyle tutsakların aileleriyle yaptığı telefon görüşmesini gerekçe göstererek açık görüş cezası veren cezaevi idaresi, aylardır yakınlarını göremeyen ailelere ise “tutsakların görüşe çıkmayı ret ettiği” yanıtını verdi. Ancak hafta içi yakınlarıyla olağan telefon görüşmesinde görüşen aileler, görüş yasağının kendilerine anlatıldığı gibi olmadığını öğrendi.

Aileleriyle görüşen tutsaklar, daha önce çıkan haber ve telefon görüşmelerinin gerekçe gösterilerek kendilerine süresi belirsiz açık görüş cezasının verildiğini belirtti. Cezaevi idaresinin bundan sonra yapılacak açık görüşlere “çıplak ayakla çıkacaksınız” dayatmasında bulunduğunu kaydeden tutsaklar, avukat ve insan hakları savunucularına acil bir çağrıda bulundu.

ACİL ÇAĞRI

Bayram dolayısıyla yapılması gereken görüşlerinin de iptal edildiğini ifade eden tutsaklar, buna karşı bir heyetin cezaevine gelerek açıklamada bulunmasını istedi. Tutsak yakınları ise, keyfi uygulamaların son bulması için tutsaklara sahip çıkma çağrısında bulundu.

Bunun dışında cezaevinde bulunan çocukların ihtiyaçlarının giderilmediği ve cezaevi kantinindeki abur cubur yiyeceklerin kaldırıldığı belirtildi. Yiyeceklerin kantinden kaldırılması sonrası aralarında 3 yaşındaki Arin ve 5 yaşındaki Avesta’nın da bulunduğu çocukların yiyemediği yiyecekleri yapılan telefon görüşmesi sırasında yakınlarından istedikleri aktarıldı.