Baydemir: Ayhan Bilgen kararı bir hukuk cinayetidir

HDP Sözcüsü Osman Baydemir, milletvekilleri Ayhan Bilgen hakkında yeniden tutuklama kararı çıkartılmasına tepki gösterdi.

Baydemir, kararın bir "hukuk cinayeti" olduğunu belirterek, dosyaya konulan delillerin kumpas davası olarak bilinen Selam Tevhid soruşturmasından alındığını ve bunu hazırlayan savcıların bugün tutuklu olduğunu hatırlattı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Osman Baydemir, parti genel merkezindeki basın toplantısında Ayhan Bilgen hakkında verilen tutuklama kararını değerlendirdi.

Baydemir, geçtiğimiz hafta tahliye kararı verilen Kars Milletvekili Ayhan Bilgen hakkında savcılık itirazı üzerine yeniden çıkarılan tutuklama kararına tepki gösterdi.

'BİLGEN KARARI HUKUK CİNAYETİDİR'

Baydemir, şu değerlendirmeleri yaptı:

"Her şeyden önce bu coğrafyada hukuk katledildi. Ayhan Bilgen şahsında bugün mahkemenin vermiş olduğu karar bir hukuk cinayetidir. 8 Eylül tarihinde 5. Ağır Ceza Mahkemesi Bilgen'in tutukluluk halini resen inceledikten sonra suç vasfının değişme olasılığı ve tutukluluk süresini göz önüne alarak tahliye kararı verdi. İlk defa hukuka uygun bir karar vermişti. Maalesef yargıyı baskı altında tutan mekanizma harekete geçti ve itirazda bulunuldu. CMK'da tahliye edilen bir sanığın tahliyesine itiraz etme müessesi yoktur. Tahliye talebinin reddine müessesi vardır. 6. Ağır Ceza Mahkemesi'ne savcılık suç işleyerek müdahil olmuştur. Suç işleyerek Ankara Cumhuriyet Savcılığı'ndan bir dosya getirilerek, delil oluşturulmak istenmiştir. 5 Haziran Diyarbakır miting saldırganlarından olan Burhan Gök tahliye edildi. Bu tahliyeye bir itiraz gerçekleşti. Talep görüşülmeden dosya üzerinden reddedildi. Gerekçe ise 'böylesi bir mekanizma yoktur' diye karar verildi. Oysa bugün Diyarbakır 6. ağır Ceza Mahkemesi'nin vermiş olduğu itirazı kabul etmesi ve tutuklamaya karar vermesi bir hukuk cinayetidir. Kanunda yeri olmayan bir talimatı yerine getirme işlemidir. Bir kez daha açığa çıktı ki yargı HDP'liler hakkında karar vermiyor, karar veren AKP Genel Merkezi'dir.

'DELİLLER KUMPAS SORUŞTURMASINDAN'

Bu karar otomatikman reddedilmesi gerekirken, suç işlenerek dosyaya iki klasör gönderiliyor. Bunların içeriği ise 2011 yılından 2014 yılına kadar Bilgen hakkındaki tape kayıtlarıdır. Bu tape kayıtları Selam Tehvid davası olarak adlandırılan soruşturmadan elde edilenlerdir. Söz konusu dosyadakiler kumpas niteliğinde bir dinlemeyle karşı karşıya kalmıştı. Bu kumpası hazırlanan savcılar bugün tutuklu. Hükümete bir kez daha çağrıda bulunuyoruz: Selam Tevhid davası bir kumpas mıdır? Değil midir? Kumpas ise neden Ayhan Bilgen bu tapelerden dolayı tutuklanıyor. Eğer kumpas değil bir gerçek ise siz neden yargılanmıyorsunuz? Siz de bu soruşturmada dinlenenlerdensiniz. Aynı kumpasa maruz kalan Bilgen'in dosyasına aynı kumpasçılar tarafından hazırlanan tapeleri hangi hukuk anlayışı ile dosyaya koyuyorsunuz.

'BIÇAK ARTIK KEMİĞİ KESİYOR'

Bu kumpasa itiraz etmeye çağırıyoruz. Eğer siz bu tapeleri bir delil olarak kullanıyorsanız cemaatle olan ortaklığınız günceliğini koruyor ve devam ediyor demektir. Bir kez daha toplumu bu hukuksuzluğa karşı ses çıkarmaya çağırıyoruz. Bu adalet katliamının failleri bu hukuksuzluğa siz de maruz kalın. Artık bıçak kemiği kesiyor. Ayhan Bilgen'in yanındayız. Tüm arkadaşlarımızın yanında olmaya devam edeceğiz.

Ne istiyorsunuz? Zulüm ile abad olunmayacağını göreceksiniz. Eninde sonunda bütün bu hukuksuzlar artık sizin de boyunuzu aşıyor. Siz de bu hukuksuzluk deryasında boğulacaksınız. Bugün avukat arkadaşlarımız itirazlarını ortaya koydular."