Baydemir: Dün yaşanan Madımak'ın tekrarıydı!

HDP Parti Sözcüsü Baydemir, Aysel Tuğluk’un annesi Hatun Tuğluk’un cenazesine yapılan ırkçı saldırının sorumlusu olarak AKP’yi gösterdi. Baydemir, “Planlı, programlı, organize edilmiş bir saldırı idi. Artık bu işin geri dönüşü yok" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Osman Baydemir,  Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk’un annesi Hatun Tuğluk’un cenazesine yapılan ırkçı saldırıya ilişkin genel merkez binasında basın toplantısı düzenledi. Saldırıyı sert şekilde kınayan Baydemir, “Cenazeyi oraya götürene kadar bir tek sıkıntı yok, itiraz yok, uyarı yok, ama cenaze oraya ulaştığı andan itibaren önceden örgütlenmiş bir faşist güruhun saldırısına maruz kaldık” diye belirtti. 

‘VALİNİN AÇIKLAMASI SUÇA ORTAKLIKTIR'

Ankara Valiliği’nin saldırıya ilişkin yaptığı “sataşma” açıklamasına da tepki gösteren Baydemir, “Valilik açıklamasında ‘sataşma’ diyor. Bu utanmazlıktır, suça ortaklıktır. Söz konusu sataşma değildi. 1 buçuk saat boyunca taşlar, şişeler, camlar, mezarın içine girip tekmelemeler, traktör getirmişlerdi traktör! Ne için? Mezarı çıkarıp cenazeyi paralamak için. 1 buçuk saat boyunca ‘Burası Kürt mezarlığı değil’, ‘Alevi mezarlığı değil’ diyen, ’Bu mezara biz neler yapacağız’ diyen güruhla karşı karşıyaydık. Bir terbiyesiz kalkmış diyor ki ‘sataşma.' Ayıp ayıp” diye konuştu. 

‘BU ZİHNİYET KÜRDÜ, ALEVİYİ BİR ARADA YAŞATAMAZ’

“Savaş kötüdür ama onun bile bir adabı vardır” diye devam eden Baydemir, böylesi bir zihniyetin ülkeyi yönetemeyeceğini ifade etti.  “Bu zihniyet Aleviyi, Kürdü bir arada yaşatamaz” diye devam eden Baydemir, yetkililerin olaydan bir buçuk saat sonra alana geldiklerinin altını çizdi. Baydemir, “1 buçuk saat sonra geldi yetkililer, zaten olan oldu! O cenaze orada bırakılmış olsaydı yerinde olmayacaktı” diye konuştu. 

‘DÜN YAŞANANLAR MADIMAK’IN TEZAHÜRÜ İDİ'

Baydemir, dün yaşanan ırkçı saldırının ilk olmadığını hatırlatarak şunları dile getirdi:  “Dün yaşananlar Sivas’ın, Maraş’ın 6-7 Eylül’ün tezahürü idi, Dersim’in, Şeyh Said kıyımının tezahürü idi. 1915’lerin tekrarı idi. 2 yıldır biz bu güruha karşı mücadele ediyoruz. Türkiye’deki tüm demokrasi güçlerine bir sözümüz var; faşizme karşı ortaklaşılmadığında bu ülke mezarlığa dönüşür. Dün akşam bir dönüm noktası olmak zorundadır. Biz Hatun Anne’nin vasiyetine yerine getiremedik. Dün cem evinde de Hatun Anne'den rızalık istedi. Esas bu toplum gidecek, Hatun Anne’den rıza isteyecek.”

AKP'YE DESTEK VEREN KÜRTLERE MESAJ

Baydemir, hükûmete seslenerek, “Ey hükûmet eğer bizim mezarlıklarımız ortak olmayacaksa sokaklarımız, şehirlerimiz nasıl ortak olacak” diye sordu. Baydemir, davamla şunları ifade etti:  “Siz ne ektiğinizin ne biçtiğinizin farkında değil misiniz? Bir çift sözümüz de AKP-Bahçeli’ye destek veren Kürtleredir: Dünkü saldırı Aysel Tuğluk’un annesine yapılan bir saldırı değildi. Dünkü saldırı Kürtlere, Alevilere, tüm insanlığa yönelikti. 'Kürt anasını görmesin'den 'Kürt anasını defnetmesin' siyasetine evirilmiştir artık" diye belirtti.

‘ARTIK GEREĞİNİ YERİNE GETİRMEK GEREKİYOR’

“Artık bu saldırıyı bir tehlike çanı olarak görmek ve gereğini yerine getirmek gerekiyor. Eğer bu ülkenin tüm dinamikleri olarak faşizmi Hatun Anne’nin boşaltılan mezarlığına defnetmezsek bu ülkenin geleceği yoktur” diyen Baydemir, sözlerini şöyle sürdürdü: “2 yıl boyunca benzerlerini yaşadık. İnsansız Heronlar tarafından sivil öldürülüyor, hükûmet bir heyet göndermeden çıkıp sivil halkı terörist ilan ediyor, AKP Genel Başkanı 6 buçuk milyon oy almış partinin eş başkanını terörist ilan ediyor. İşte sizin ektiklerinizin sonucudur dün bizim yaşadıklarımız. Orada sadece cenazeye saldırı yoktu. Bakın kabristanın içerisine girdiler, tekmelediler, daha sonra polis eşliğinde o kitleye boş mezar gösterildi, bakın çıkardılar diye. Organizeydi.”

Cenazeye yapılan saldırıyı “En vahşi terör olayı” olarak adlandıran Baydemir, “Bir düşünmez misiniz bu din, bu ahlak nereye savruldu, nereye savurdunuz? Bizim mensubu olduğumuz bu coğrafya ölüye karşı, dinine bakmaksızın huşu edersiniz. 1 buçuk saat boyunca tek bir saldırgan gözaltına alındı mı, bir biber gazı serpildi mi? Hayır? Şu ana kadar bir gözaltı var mı, hayır. Planlı, programlı, organize edilmiş bir saldırı idi. Artık bu işin geri dönüşü yok. Bu coğrafyada kindarlık, barbarlık istemiyoruz demezse bu suçun ve gelecekte yaşanacak suçların ortağıdır” diye konuştu. 

‘TESTİ KIRILDI’

HDP Sözcüsü Osman Baydemir, hiçbir koşulda  zulme boyun eğmeyeceklerini vurgulayarak, sözlerini şöyle tamamladı: “Hatun Anne Dersim’e kendi topraklarına varmak üzere. Hani derler ya üst akıl bırakın bu hikayeleri, dünyanın 100 tane şer odağı bir araya gelse bu memleketin değerlerine bu kadar zarar veremezdi. Bu sizin, siyasi iktidarın eseridir. Bir kez daha bu politikaları reddediyoruz, kınıyoruz, bu politikalara boyun eğmiyoruz, boyun eğmeyeceğiz. Bakan Bey olay yerine gelmiş. Doğrudur, geldi. Gece saat 3’e kadar da telefon görüşmelerimiz oldu. Testi kırıldıktan sonra geldi. Testi kırıldı kırıldı, siz o testiyi kırdırmayacaktınız. Ve o faşist güruhun bu saldırısına sataşma demeyeceksiniz!”