Baydemir, Rakka'da bulunan Konya Belediyesi aracını sordu

HDP Milletvekili Osman Baydemir, Reqa'da bulunan Konya Belediyesi aracını hükümete sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa Milletvekili Osman Baydemir, Reqa'da bulunan Konya Belediyesi aracına ilişkin, Başbakan Binali Yıldırım'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Baydemir, önergesinde, 2014 yılından bu yana DAİŞ'in denetiminde olan Reqa'nın, Demokratik Suriye Güçleri tarafından kurtarıldığını hatırlatarak, "Konya Belediyesi’ne ait, üzerinde belediye logosu ve ‘Resmi hizmete mahsustur’ yazısı bulunan bir iş makinesi kenti temizleme esnasında bulunmuş ve aracın fotoğrafı gerek sosyal medyada gerekse de haber sitelerinde yer almıştır. Bir belediye aracının Rakka kentinde bulunması kamuoyunda derin bir şaşkınlığa neden olmuştur" dedi.

'NEDEN ORADAYDI?'

HDP'li Baydemir, Başbakan Yıldırım'dan şu sorularına yanıt istedi:

"Basında yer alan fotoğraf gerçek midir?

İddiaya konu araç hangi tarihte, hangi yolla Suriye’ye geçirilmiştir? Araç Suriye’ye açılan sınır kapılarından geçmiş ise hangi kapıdan, hangi tarihte geçiş yapmıştır?

Aracın Suriye’ye geçirilmesinin gerekçesi nedir?

Konya Belediyesi tarafından yapılan açıklamada 'Geçmişte ihaleyle satılan araçlardan biri' olabileceği ifade edilmiştir. Bu açıklama doğru mudur? Doğru ise araç hangi firmaya ihale edilmiştir?

Bu araçla ilgili soruşturma başlatılmış mıdır?

IŞİD’in kurulduğu 2014 yılından bu yana Suriye’ye açılan sınır kapılarından kaç Türkiye plakalı araç geçiş yapmıştır? Bu araçlardan Türkiye’ye tekrar dönüş yapmayan araç sayısı kaçtır?"