Baydemir: Siz Hitler olursanız, biz Mazlum Doğan oluruz!

Halkların Demokratik Partisi (HDP), "Durmayalım, Dur Diyelim, Faşizmi Durduralım" sloganıyla, Ekin Ceren Parkı’nda grup toplantısını düzenledi.

HDP Sözcüsü Baydemir, AKP rejimine seslenerek, "Eğer siz Franco olmakta, Hitler olmakta kararlıysanız, and olsun bizler de Qazi Muhammed, Şeyh Said, Mazlum Doğan olmakta kararlıyız" dedi. Öcalan'a tecrit kalkana kadar mücadeleyi sürdüreceklerini vurgulayan Baydemir, "Ne yaparsanız yapın, biz duruşumuzdan vazgeçmeyeceğiz. Faşizmi durduracağız" mesajını verdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), "Durmayalım, Dur Diyelim, Faşizmi Durduralım" sloganıyla, Ekin Ceren Parkı’nda grup toplantısını düzenledi. Halkın katılımının polis tarafından engellendiği grup toplantısında HDP Sözcüsü Osman Baydemir konuştu.

Baydemir, konuşmasına başladığı sırada ezan okunması üzerine, "Doğru sözün üzerine ezan okunur" dedi ve konuşmasına bir süre ara verdi.

'HAYIR DEMEK İÇİN BURADAYIZ'

Baydemir, son 2 yıldır hükûmet eliyle demokrasi ve özgürlüklerin yok edildiğini ifade ederek, şöyle devam etti:

"Bu sıcakta bu Kerbela sıcağında neden bu alandayız. Bir halkın üzerine ölü toprağı serilmek isteniyor. Bir halkın varlığı yok edilmek, zorbalıkla, baskıyla, tecritle yönetilmek isteniyor. İşte ölü toprağını terk etmek için, zulme hayır demek için, bir kez daha eşitliği özgürlüğü onurlu bir barışı haykırmak için bu kamusal alandayız.

Son iki yıldır coğrafyamızda demokrasiye ait tüm değerler ayaklar altındadır. Son 2 yldır hükûmet politikalarıyla demokrasi abluka altına alınmış durumda. Son 2 yıldır temsil etmiş olduğumuz halkların iradesi işgal edilmiş durumda. Tüm bunlardan kaynaklı Türkiye'nin kamuoyuna ve dünyanın kamuoyuna halkın vicdanına vicdanımızdan çağrıda bulunmak için buradayız. Burada oluşumuz bir vicdan ve adalet hareketidir. Adaleti vicdani bir direnişle koruma çabasıdır. Tüm insani değerlerine saldırıya ‘hayır’ demek için buradayız."

'MAZLUM DOĞAN OLMAKTA KARARLIYIZ'

Halkın parka girişine izin verilmemesine tepki gösteren Baydemir, şunları da ifade etti: "Bugün bu parka baktığımızda bu abluka Türkiye'deki reel durumun ifadesidir. Burası bir kamusal alandır. Burası benim de Diyarbakır'da görev yapmış olduğum zamanda inşa edilmiş park. Bu ağaçlar halkın alın teri ile sulandı büyüdür. Ama bugün bu şehirde yüzde 70 oy almış bir siyasi parti grup toplantısını yapamıyor. İl, ilçe yöneticilerimiz bu parka alınmıyor. Halkımız parka giremiyor. Bu abluka bütün gölgelerden de tecrit edilmiş durumda. Adeta HDP'ye Kerbela dayatılıyor. Eğer siz Yezid olmakta ısrarlıysanız and olsun ki bizler de Hz. Hüseyin olmakta kararlıyız. Eğer siz Franco olmakta, Hitler olmakta kararlıysanız, and olsun bizler de Qazi Muhammed, Şeyh Said, Mazlum Doğan olmakta kararlıyız."

HDP'li vekillerin, eş başkanların ve belediye başkanlarının halen tutuklu olduğuna dikkat çeken Baydemir, şunları dile getirdi: "Zulmün sonu yoktur. Zulümle hiç kimse abad olmamıştır. Zulümle hiçbir rejim sonuç alamamıştır. Moğolların istilasından geçti bu coğrafya; ama bu halkın kökleri öyle derindir ki asla bir baskıyı zulüm rejimini kabul etmez. 7 Haziran’da milletin iradesini tanımamakla başladı bu zulüm rejimi. Dokunulmazlığın kaldırılması ile büyüdü. 4 Kasım’da milletin iradesine HDP Eş Genel Başkanlarımız ve milletvekillerimizin tutuklanması ile yeni bir faşizm sayfası açıldı. 6,5 milyon insanın iradesi kelepçelenemez. Seçme ve seçilme hakkı zindana konulamaz. Halkın hür iradesi ve vicdanı ile seçmiş olduğu belediye başkanlarına kayyum atanamaz. Buradan bir kez daha seçilmişlerimize selam olsun. Onlar özgür olmadıkça bizler kendimizi özgür hissetmeyeceğiz."

'ONURLU BİR BARIŞI SAVUNUYORUZ'

Rojava halkına yönelik saldırı hazırlığına da dikkat çeken Baydemir, şu değerlendirmeyi yaptı: "Bizlere faşizmi zorbalığı dayatıyorlar. Bizler de faşizme karşı eşitliği, özgürlüğü, kardeşliği, onurlu bir barışı ısrarla savunuyoruz. İçerde Kürt düşmanlığı dışarıda Kürt düşmanlığı. Çözüm sürecini tek başına iktidar olma uğruna çökerttiler. Kanla gözyaşı ile bir iktidar devşirdiler. Ve o iktidar şimdi aynı şekilde Rojava düşmanlığı üzerinden içerde sürdürülmek isteniyor. Bu adalet nöbetimiz duruşumuz aynı zamanda Rojava halkımız içindir. Bu eşitlik ve özgürlük çağrımız aynı zamanda Güney Kürdistan halkını tehdit edenlere karşıdır. Bir kez daha açık bir dille ifade ediyoruz ve buradan Türkiye'nin batı yakasına 80 milyon insanın vicdanına çağrıda bulunuyoruz. Eş Genel başkanlarımız Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ milletvekillerimiz belediye başkanlarımız zindanda olduğu sürece adalet ve vicdan nöbetimiz devam edecek."

'TECRİT KALKANA KADAR MÜCADELE'

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin, barışın önündeki en büyük engel olduğunun altını çizen Baydemir, şunları söyledi: "Bizim bir şiddet aracımız yok. Bize şiddet uygulasa bile şiddetle yanıt vermeksizin, Diyarbakır'dan Surlardan, vicdanımızdan bir kez daha faşizme biat etmeyeceğiz. Faşizmi durduracağız sloganını nakşedinceye kadar bu duruşumuzu sürdüreceğiz. Eşitlik, adalet, onurlu bir barış isteyen bir halktan neden korkuyorlar. Çünkü barıştan korkuyorlar. Çünkü barış demek insanların hayatını yitirmediği bir ortam demek, onların iktidarının sarsılması demek. OHAL rejimi ortadan kalkıncaya kadar vidan ve adalet nöbetimiz devam edecek. KHK’ler ile işinden olan bütün insanlar işine aşına yani adalete kavuşuncaya kadar vicdan ve adalet durumumuz devam edecek. Durmayacağız faşizmi durduracağız. Aynı şekilde Cizre, Şırnak, Gever, Sur'da işlenen suçlardan dolayı failler yargılanıncaya kadar, adalet tecelli oluncaya kadar durmayacağız. Sur/da devam eden yıkım kültürel mirasımıza saldırıdır. İnsani vicdani bir duruşla yıkım duruncaya kadar mücadele edeceğiz. Barışın birlikte yaşamın önündeki en büyük engel Abdullah Öcalan önündeki tecrit politikasıdır. Bu tecrit kalkıncaya kadar adalet, onurlu barış talebi devam edecektir."

'FAŞİZM DURMAZ, DURDURULUR!'

"Her darlığın sonu aydınlıktır" vurgusunda bulunan Baydemir, Filistin'de Mescid-i Aksa'da yaşananların Amed'de yaşananlardan farklı olmadığını söyledi. Bu gidişata 'dur' diyeceklerini vurgulayan Baydemir, faşizmin ancak legal demokratik, vicdani, adilane ve Gandivari bir mücadele ile durdurulacağını, bu nedenle bu mücadeleyi başlattıklarını söyledi. Kamuoyunu desteğe çağıran Baydemir, "Ne yaparsanız yapın biz duruşumuzdan vazgeçmeyeceğiz. Bu coğrafyada mutlaka barış, demokrasi, özgürlük inşa edilecektir. Bir kez daha faşizme, zorbalığa sömürüye karşı hep birlikte durduracağız" dedi.

Baydemir, konuşmasının sonunda HDP'nin tutuklu eş başkanlarına, milletvekillerine ve belediye başkanlarına tekrar selam gönderdi.

HDP Sözcüsü Osman Baydemir'in konuşmasının ardından HDP grubu Türkiye'nin bir açık cezaevine dönüştüğüne dikkat çekerek park içerisinde volta atmaya başladı.