Bayık'tan Köln'deki festivale mesaj: Sömürgeciler kaybedecek

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık, sömürgecilerin tarihte benzeri görülmemiş vahşetine rağmen kaybedeceğini vurgulayarak, "Başarı kesinlikle bizimdir" dedi.

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Eşbaşkanı Cemil Bayık, 25. Uluslararası Kürt Kültür Festivali'ne gönderdiği mesajda, başta Türk devleti olmak üzere sömürgeci güçlerin, Kürtlük ve Kürdistan adına ne varsa ortadan kaldırmak istediğini söyledi. Bunun için aynı anda asimilasyon, fiziki soykırım, tutuklama, sürgün, kültürel katliamı birlikte uyguladıklarını kaydeden Bayık, Avrupa'daki Kürdistanlıların da katkısıyla 40 yıldır verilen mücadele sayesinde sömürgecilerin başarıya ulaşamadığını belirtti. Bayık, kültür - sanat alanındaki dayatmaya karşı özellikle sanatçılara çağrıda bulanarak, sorumluluk almalarını istedi.

25. Uluslararası Kürt Kültür Festivali, Almanya'nın Köln kentinde on binlerin katılımıyla devam ediyor. Avrupa'nın her yayından genç, yaşlı ve kadınların Kürt ulusal renkleriyle süslediği festivale, KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık da bir mesaj gönderdi. Bayık, mesajında Türk, Arap ve Fars sömürgecilerinin Kürtleri katledip tarihten silmek istediğini söyledi.

KÜRTLÜK VE KÜRDİSTAN DÜŞMANIDIRLAR

Bugün Kürdistan’ı sömüren güçlerin Kürdistan halkına dayattığı planları, dünya tarihinin hiçbir döneminde hiçbir gücün başka halklara dayatmadığını hatırlatan Cemil Bayık, çok özel bir politika uygulandığını vurguladı. Eşbaşkan Bayık, başta Türk devleti olmak üzere sömürgecilerin amacını ise şöyle anlattı: "Kürtlük ve Kürdistan adına ne varsa ortadan kaldırmak istiyor. Bunun için asimilasyon, fiziki soykırım, tutuklama, sürgün, kültürel katliam olmak üzere hepsini birlikte yürütüyor. Bugün Kürdistan’da doğa yakılıyor, Kürtler ateşin içine atılıyor, şehirler yıkılıyor. İnsanlarımızı zorla yerlerinden göç ettirip tutuklatılıyor. Dilini, kültürünü ve sanatını yasaklıyorlar. Bütün bu baskının amacı Kürtlük adına ne varsa hepsini ortadan kaldırmaktır.”

SÖMÜRGECİLERE KARŞI BÜYÜK MÜCADELE

Sömürgeci devletlerin Kürtleri yok etme politikalarına karşı büyük bir özgürlük mücadelesinin de olduğuna dikkat çeken KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Bayık, şöyle devam etti: "Başta Rêber Apo, gerilla, PKK, kahraman halkımız ve özelde de Avrupa’daki halkımız büyük, tarihi mücadeleyle bu soykırım politikalarına karşı çıkıyor. Bu politikanın başarılı olmasının önüne geçiyor. Bundan dolayı ben Avrupa’daki halkımızın bu çabalarından dolayı özel selamlarımı iletiyor, saygılarımı sunuyorum. Gerçekten de Avrupa’daki halkımız sömürgecilerin yok etme politikalarına karşı ciddi bir mücadele içerisinde. Başta Önderlik olmak üzere Kürdistan’ın bütün değerlerine sahip çıkıyor.”

KÜLTÜR-SANAT VE TARİH HEDEF ALINIYOR

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Bayık, sömürgeci güçlerin bilinçli olarak kültür- sanat, dil ve tarihi değerlere saldırdığını vurgulayarak, kendi mantık ve bilinçlerini empoze etmek istediklerini kaydetti. Türkiye'nin, Kürtleri Türkleştirmek; İran'ın Farslaştırmak ve Arap egemenlerin de Araplaştırmak için uğraştığını, böylece Kürtleri ve Kürtlüğü ortadan kaldırmak istediğini belirten Eşbaşkan Cemil Bayık, "Eğer Rêber Apo, Kürdistan halkı, PKK ve gerilla, bu asimilasyon politikalarına karşı çıkmasaydı bugün sonuç farklı olmuştu” dedi.

Mevcut sistemin, halkların tarih boyunca yarattığı kültür -sanat ve birikimi yok edip dağıtarak, yerine kendi anlayışını hakim kılmak istediğine işaret eden Eşbaşkan Bayık, şöyle sürdürdü: "Çünkü kültür-sanat özgürlüğü temsil ediyor, özgürlüğü yaratan; toplumların gelişimine katkı sunan; yaşamı estetize eden bir enstrümandır. Kapitalist modernite insanlık, toplum ve özgürlük karşıtı olduğu için ilk önce kültür - sanatı yok etmek istiyor. Onun için eğer insanlık kapitalist moderniteye karşı çıkıp farklı bir dünya yaratmasa bu sistem kendi zihniyetini dayatarak, değerleri yok eder."

SANATÇILARA SORUMLULUK ÇAĞRISI

Gittikçe yayılan bu sistemin, kendisini spor, reklam ve iletişim araçlarıyla bir endüstriye dönüştürerek, insanlığın içini boşaltmaya çalıştığını ifade eden Cemil Bayık, "Buna karşı sanatçı dil, ses, gelecek, gelişme, ruh ve mantık ile bir halkı temsil etmeli. Zulme, asimilasyon, katliam ve baskıya karşı çıkmalı. Toplumun sesi ve vicdanı olmalı. Özgür bir yaşamı ancak öyle yaratabilir" diye konuştu. 

PKK'nin aynı zamanda 40 yıldır kültür - sanat mücadelesi verdiğini; sömürgecilerin sekteye uğramasında, yürütülen kültür ve sanat mücadelesinin payı olduğunu vurgulayan Bayık, şunları vurguladı: "PKK yoksa Kürdistan’da halka dayalı bir kültür-sanat da yoktur. Onun için sanatçı dışarıda kalmamalı; halk ve PKK ile olmalı, yaşamalı. Bu vesileyle bütün sanatçılara çağrım; ulusal, tarihi ve ahlaki görevlerinize sahip çıkın. İnancım odur ki, Kürdistan sanatçıları halkın sesi, ruhu ve vicdanı olup özgürlük mücadelesinde yerlerini alırlar.”

KÜRT DÜŞMANLARI KAYBEDECEK

Kürt düşmanlarının kaybedeceğini kaydeden KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık, konuşmasını şu sözlerle noktaladı: "Tekrar festivalinizi kutluyor, çalışmalarınızda başarılar diliyorum. Başarı kesinlikle bizimdir. Sömürgeciler kaybedecektir.”