BDS'den AKP’ye: İsrail ile işbirliğini kes

BDS Türkiye, Nakba felaketinin 70’inci yıl dönümünde, İsrail devletinin Filistin halkına yönelik katliamını yaptığı kitlesel yürüyüşle protesto etti. BDS Türkiye aktivistleri, AKP hükümetine İsrail ile her türlü işbirliğinden vazgeç çağrısında bulundu.

İsrail devletinin ilan edildiği ve tarihe "Büyük felaket" olarak geçen Nakba'nın 70’inci yıldönümünde Taksim’de bira araya gelen BDS Türkiye aktivistleri yürüyüş düzenledi. ABD’nin büyükelçiliğini İsrail’e taşınmasına tepki gösteren Filistin halkının katletmesini protesto eden BDS Türkiye aktivistleri Tünel’den Galatasaray Meydanı’na kadar yürüyüş yaptı.

AKP hükümetine "İsrail devletiyle işbirliğine son ver" çağrısının yapıldığı yürüyüşte, Türkiye ve Arapça yazılı, "70 yıldır Nakba sürüyor, geri dönüş mücadelesi devam ediyor", "Kudüs Filistin’dir Filistinlilerindir" pankartlar ile Filistin bayraklarının yanı sıra, "Yıkılsın Siyonist İsrail devleti", "Nehirden denize özgür Filistin" dövizleri taşındı.

'BÜYÜK FELAKET ARALIKSIZ DEVAM EDİYOR'

Polis ablukası altında yürüyen kitle hep bir ağızdan, "Katil İsrail Filistin’den defol", "Emperyalistler yenilecek, direnen halklar kazanacak", "Filistin’e özgürlük, İsrail’e boykot", "Katil ABD Ortadoğu’dan defol" sloganları attı. İstanbul’da yaşayan Filistinlilerin ön saflarda yerini aldığı yürüyüşe, ESP, Kaldıraç, Halkevleri, Devrimci İşçi Partisi, EHP ve çok sayıda siyasi parti de destek verdi.

Galatasaray Meydanı’na alkışlar eşliğinde gelen BDS Türkiye adına açıklama Türkçe ve Arapça okundu. Açıklamayı Türkçe okuyan Mutlu Örs, Filistin halkının büyük felaketi olan Nakba’nın 70 yıldır aralıksız devam eden etnik temizlik süreci olduğunu vurguladı. "70 yıldır Siyonistler emperyalist devletlerin desteğiyle Filistin toprağını gasp ediyor" diyen Örs, 70 yıldır devam eden bu işgalinin son halkasının Filistin'in tarihsel başkenti Kudüs’ü yutma girişimi olduğunu kaydetti.

'FİLİSTİN HALKI KUDÜS’TEN ASLA VAZGEÇMEYECEK'

BDS Türkiye olarak emperyalist ABD yönetimin bu adımını en sert şekilde kınadıklarını vurgulayan Örs, "Emperyalistler hangi kararı alırlarsa alsınlar, hangi adımı atarlarsa atsınlar, Filistin halkı Kudüs’ten asla vazgeçmeyecek ve asla teslim olmayacaktır" dedi.

14 Mayıs günü ABD’nin Büyükelçiliğini Kudüs’e taşınmasını protesto eden Filistin halkının İsrail devleti tarafından katledilmesini de kınayan Örs, Türkiye hükümetine 2 yıl önce İsrail ile varılan normalleşme anlaşmasını iptal etme ve başta doğal gaz işbirliği olmak üzere Siyonist devletle her türlü işbirliğinden vazgeçme çağrısını yaptı.