Bekçilere silah ve zor kullanma yetkisi veren tasarı kabul edildi

Bekçilere zor ve silah kullanma yetkisi veren, Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu Teklifi, Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Bekçilerin yetki, görev ve çalışma usullerini belirleyen 18 maddelik Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu Teklifi, Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Bekçilerin yetkilerini genişleten yasaya göre, bekçiler haklarında tutuklama veya yakalama kararı çıkarılmış kişileri gördükleri takdirde yakalayacak ve bağlı bulunduğu genel kolluk kuvvetlerine teslim edecek. Çarşı ve mahalle bekçileri, zor ve silah kullanma yetkisine sahip olacak.

Çarşı ve mahalle bekçilerine ayrıca protesto gösterilerine müdahale, kimlik sorma, üst araması yapma ve silah kullanma yetkisi veriliyor. Buna göre, bekçiler, "kolluk kuvvetleri gelene kadar gösteri ve yürüyüşlerde karışıklığı önlemek için tedbir alabilecek."

Bekçiler, "Bir suç veya kabahatin işlenmesini önlemek, suç işlendikten sonra kaçan faillerin yakalanmasını sağlamak, işlenen suç veya kabahatlerin faillerinin kimliklerini tespit etmek, hakkında yakalama emri ya da zorla getirme kararı verilmiş olan kişileri tespit etmek, kişilerin hayatı, vücut bütünlüğü veya mal varlığı bakımından ya da topluma yönelik mevcut veya muhtemel bir tehlikeyi önlemek amacıyla” durdurulabilecek.

Durdurma için “makul” bir sebep yeterli olacak. Buna göre, "Süreklilik arz edecek, fiili durum ve keyfilik oluşturacak şekilde durdurma işlemi yapılamaz" denildi. Bekçiler durdurduğu kişiye kimlik sorabilecek, soru yöneltebilecek. Kimliği tespit edilemeyen kişiler kolluk kuvvetlerine bildirilecek.