KDP-AKP ortaklığında insan kaçakçılığı!

İnsan kaçakçılığı Hewlêr’deki seyahat acentaları üzerinden yapılıyor. Kürdistanlı göçmenlerin Belarus’a vize hatta pasaport çıkartma işlemleri ise Türkiye’de gerçekleşiyor.

Yaz aylarında Belarus üzerinden artan insan kaçakçılığı son günlerde Avrupa Birliği’nin en önemli gündem maddesi. Lukaşenko iktidarının iş birliğinde Belarus’a getirilip sınırlara bırakılan ve çoğu Kürt olan göçmenlerin Ekim ayı itibarıyla AB üyesi ülkelere ulaşanlarının sayısı 30 bini geçti. Yine Belarus üzerinden Almanya’ya ulaşan kaçak göçmenlerin sayısı da 7 bini buldu.


Kısa sürede bu kadar Kürt göçmenin Avrupa’ya ulaşması, insan kaçakçılığının organize bir şekilde Belarus yönetimi, AKP iktidarı ve KDP’nin işbirliğinde gerçekleşmesinin sonucu.
ANF’nin araştırmasına göre Güney Kürdistan’ın Hewlêr kentinde birçok seyahat acentası KDP’nin işbirliği ve gözetiminde insan kaçakçılığı yapıyor. Üstelik bu acentalara sanal medya hesaplarında açıkça insan kaçakçılığının reklamının yapılmasına izin veriliyor.
“Bizimle Belarus’a seyahat etmeye hazır mısınız? Pasaportunuzu getirin, gerisini biz büromuzda halledelim” ve “Belarus’a vizeyi çıkartmak olabileceği kadar kolay, yapacağınız tek şey; pasaportunuzu getirmek” gibi reklamlarla seyahat acentalarına başvuranların vize hatta pasaport çıkarma işlemleri KDP ve AKP iktidarının işbirliğinde gerçekleşiyor. Çünkü Belarus’un Güney Kürdistan ve Irak’ta resmi temsilciliği olmadığı için göçmenlerin vizeleri Türkiye’de çıkartılıyor.

İSTANBUL’DA SURİYE PASAPORTU ÇIKARTILIYOR

 

Aynı şekilde Hewlêr’deki seyahat acentaları pasaportu olmayan Suriye vatandaşı Rojava'lı mültecilerin pasaport çıkartma işlemlerini de organize ediyor. Bir acentanın sanal medyadaki “Seyahatiniz hazır! İstanbul’daki Suriye konsolosluğunda Suriye pasaportu 48 saat içinde çıkartılır” başlığıyla yayımlanan reklam; organizasyonun içinde Esad hükümetinin de olduğunu gösterirken, Avrupa’ya ulaşan Rojavalı mültecilerin önemli bir kısmını ise KDP’ye bağlı kamplarda kalanların oluşturması dikkat çekti.
İsminin yayımlanmasını istemeyen 17 yaşındaki Rojava’nın Dêrik kentinden bir genç, Almanya’ya nasıl ulaştığını ANF’ye anlattı. Zaxo ve Duhok ortasında bulunan Dumiz kampında 2012 yılından itibaren ailesiyle kaldığını söyleyen genç, KDP’li yetkililerin yardımıyla pasaportsuz bir şekilde götürüldüğü İstanbul üzerinden geldiğini belirtti. Şu anda Almanya’nın Brandenburg Eyaleti’nde Gençlik Dairesi’ne bağlı bir kampta kalan Rojavalı genç, yaşının reşit olmamasına rağmen hiçbir sorunla karşılaşmadığını söyledi.
Ailesinin seyahat acentasıyla anlaştıktan sonra bütün işlemlerin engelsiz bir şekilde gerçekleştiğini belirten genç, İstanbul’da kendisine Suriye pasaportu çıkartıldıktan sonra bir grupla Belarus’un Minsk kentine uçtuklarını ve oradan da Belaruslu polislerin gözetiminde otobüslerle Polonya sınırına götürüldüklerini aktardı.

MİNSK’TEKİ İKİ ACENTAYI GÜNEYLİLER ALDI

 

Lukaşenko rejimi muhalifi sivil toplum ve medya kuruluşları ise Minsk’e ulaşanların kaçak göçmenlerin vize işlemlerinin nasıl gerçekleştiğine dair ayrıntılı raporlar ile haberler yayımlıyor. Muhaliflerin araştırmalarına göre Lukaşenko yönetimi içinde insan kaçakçılığının organizasyonu için bir birim oluşturuldu. Bu birim vize başvuru formlarının nasıl doldurulacağından, göçmenlerin nasıl havalimanında karşılanıp nerelerde konaklanacağından, hangi otobüslerle sınır kapılarına götürüleceğine kadar bütün süreci yönetiyor.
Muhalif yayın kuruluşu “kyky.org”a göre Belarus’taki şirketler insan kaçakçılığından günlük 75 bin Euro, ayda ise ortalama 2,2 Milyon Euro para kazanıyor. Aynı site Minsk’te kaçak göçmenleri getiren 12 seyahat acentasının ismini yayınlarken, Polonya merkezli yayın yapan Belsat Tv ise kaçak göçmenleri getiren Minsk merkezli iki tur şirketi “Oscar Tour” ve “Vizak”ın Güney Kürdistanlı Irak vatandaşlarına satıldığını duyurdu.
Her iki şirketin elamanlarının Minsk Havalimanı’nın sadece görevlilerin geçebildiği güvenlik bölümlerine rahatça girip-çıkarak, uçaktan inen göçmenleri işlemlerinin rahatça yapmalarını sağladıkları ifade ediliyor. Ayrıca şirket elamanlarının başında ise eski polis memuru Dzmitry Korabau’nun bulunduğunu ve havalimanında Kürtçe ile Arapça bilen 6-7 tercümanın çalıştığına dikkat çeken Belsat TV’ye göre normal koşullarda 180 Euro olan Belarus’a vize ücreti 3 bin Euro’yu buluyor. Çünkü başta tur şirketleri olmak üzere havalimanı görevlileri yüksek oranda rüşvet alıyorlar.

GÖÇMENLER MİNSK’TE TOPLU OLARAK GEZDİRİLİYOR

 

Yine bir başka muhalif medya kuruluşu Nexta TV ise göçmenlerin Minsk kent merkezinde nasıl gezdirildiğine dair görüntüleri yayımladı. Görüntülerde çoğunluğu genç olan göçmenlerin alışveriş merkezlerine organize bir biçimde götürüldüğü görülüyor. Yine aynı kuruluşun yayımladığı bir başka görüntüde ise önceki gün Polonya sınırında yaşanan kargaşa sırasında Kürtçe bağıran bir kişinin “Korkmayın, bunlar Belarus polisi, havaya ateş ediyorlar” dediği duyuluyor.

 


AB’DEN GÜNEY KÜRDİSTAN’A BASKI, TÜRKİYE’YE UYARI

Kaçak göçmenliğin Türk devleti ve KDP yönetimi tarafından organizeli bir şekilde gerçekleşmesi Avrupa Birliği'ni (AB) harekete geçirdi. Bunun ilk adımı olarak AB’nin baskısıyla Hewlêr ve Bağdat’dan Minsk’e uçuşlar iptal edilirken, kaçak göçmenlerin taşınmasında önemli rol oynayan Türk Hava Yolu da dolaylı biçimde uyarıldı.
Alman haber ajansı DPA’ya konuşan AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB'nin göçmenlerin Belarus'a taşınmasında rol oynayan üçüncü ülke havayollarına yaptırım uygulamak için özel olarak çalıştığını bildirdi. Avrupa Parlamentosu’nun en büyük grubu olan Avrupa Halk Partisi’nin Grup Başkanı Manfred Weber ise Erdoğan rejiminin ciddi şekilde uyarılmasını istedi. Weber "Erdoğan, Türkiye'den Belarus'a çok sayıda göçmen uçuşu yaparak AB'ye şantaj yapmaya girişiyorsa, buna açık bir cevap verilmesi gerekiyor” diye konuştu.