Belçika’da ‘terörist’ saldırı şüphesi: Biri Türk 7 kişi tutuklandı

Belçika’da “olası terör saldırılarına” ilişkin düzenlenen operasyonlarda biri Türkiye vatandaşı olmak üzere 7 kişi tutuklandı.

Belçika’da gerçekleşen operasyonlarda “cihatçı” olarak tanımlanan çevreler hedef alındı. Özellikle “radikalleşen gençleri” hedef alan operasyonlarda pazartesi akşamı 5 kişi gözaltın alındı.

Federal savcılık tarafından yapılan açıklamaya göre gözaltına alınanların çoğunluğu 20’li yaşlarda.

Salı sabahı yapılan açıklamada ise 8 kişinin gözaltına alındığı, bunlardan birinin serbest bırakıldığı bildirildi.

Gözaltıların Brüksel ve Anvers merkezli yürütülen iki soruşturma çerçevesinde gerçekleştiği ifade edildi. Her iki soruşturmanın “olası terörist saldırı” şüphesiyle yürütüldüğü ve birbiriyle bağlantıları olduğu kaydedildi.

“Saldırı projelerinin” potansiyel hedeflerinin mevcut aşamada tespit edilmediği bilgisi verildi.

Anvers’te dört kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. Bunların 2003 doğumlu Belçika vatandaşı Elias E.A., 2003 doğumlu Belçika vatandaşı Sebastian B., 1987 Türkiye doğumlu Harun C. ve 1999 doğumlu Belçika vatandaşı Vanessa B. olduğu belirtildi. Savcılık her dört kişinin "terör örgütünün faaliyetlerine katılmak", "terörist suç hazırlığı ", "terör suçunun işlenmesine tahrik amacıyla mesaj yaymak" ve "terör bağlamında suikaste teşebbüs" ile suçlandığını belirtti.

Brüksel’deki dosya kapsamında üç kişi tutuklandı. Bunların 2004 doğumlu Belçika vatandaşı Adam D., 2000 doğumlu Belçika vatandaşı Karim H. ve 2003 doğumlu Bulgaristan vatandaşı Sergey R. olduğu bilgisi verildi. Savcılık, Sergey R. ve Karim H.'nin yalnızca "bir terör örgütünün faaliyetlerine katılmakla" suçlandığını belirtti.  Adem D. ise "terörist suç hazırlığı yapmak " ve "terör suçu işlemeye tahrik kastıyla mesaj yaymak"la suçlanıyor.