Belçika 'PKK terör örgütü değil' dedi, dosyayı kapattı

Belçika'da Remzi Kartal, Zübeyir Aydar, Adem Uzun’un olduğu 36 kişi hakkında açılan dava sonuçlandı. Mahkeme, “PKK terör örgütü değildir” yönünde karar verdi. Nihai karar olduğu için itiraz yolu da bulunmuyor.

Belçika’da 2006 yılında KONGRA-GEL Eş Başkanı Remzi Kartal, Zübeyir Aydar ve Adem Uzun gibi siyasetçilerin de aralarında olduğu 36 kişi hakkında açılan dava, 11 yıl sonra sonuca ulaştı. Geçtiğimiz yıl 3 Kasım’da görülen davada mahkemenin, "PKK’nin faaliyetleri terör sayılmaz" yönündeki kararına karşı Türk devletinin ve Belçika Savcılığının yaptığı itiraz davası görüldü. İtirazı değerlendiren Belçika Mahkemesi verdiği karar ile PKK'nin terör örgütü olmadığını bir kez daha teyit etti. Karara göre, PKK’nin Belçika'da terör yasaları ile yargılanamayacağı belirtilerek, "PKK uluslararası devlet olmayan silahlı bir örgüt” tanımı yapıldı.

‘PKK BÜTÜN DÜNYA’DA HAK ETTİĞİ SAYGIYI GÖRECEKTİR’

Mahkemenin verdiği kararı ANF’ye değerlendiren Kürt Siyasetçi Zübeyir Aydar, kararı olumlu gördüklerini belirterek, şunları söyledi:

"Kararın bizim lehimize çıkması önemli, hele bunun Avrupa’nın başkentinde olması farklı bir öneme sahip. Daha önceki mahkemede ilk defa bu bir savaş mı yoksa terör mü, ciddi olarak tartışıldı. İlk defa geçen yıl 3 Kasım tarihinde hakim bizim lehimize karar verdi. ‘PKK terör örgütü sayılmaz. Terör değil, savaşın bir tarafı var’ diyerek, bu insanların yargılanmayacağı yönünde karar verdi. Savcılık da buna itiraz etti. Biz de savunmamızı yaptık. Üst mahkeme de onları reddedip, adil bir karar vermiştir.

Yıllardır Kürdistan özgürlük mücadelecisi haksız bir şekilde terör ile suçlanıyor. Bu hükûmetler ve siyasetçiler tarafından çıkara dayalı yapıldı. İlk defa böylesi bir mahkemede adil bir sonuca ulaştık. Bu, Avrupa Adalet Divanı’nda devam eden davaya da etkide bulunacak. Avrupa’daki diğer mahkemeleri de etkiler. Hatta bu mahkemenin kararı Avrupa'nın 'terör listesi'ni de delmiştir. Bunun geçerliliği kalmamıştır. Bunu Avrupa Adalet Divanı’na da taşıyacağız. Onun dışında bu dava Türk devletine, Kürdistan’daki yaptığı katliamlara da bir cevaptır. Bu yöndeki diplomatik, siyasi ve hukuki çabalarımıza devem edeceğiz. Kürdistan Özgürlük Hareketi bütün dünyada hak ettiği saygıyı görecektir. Bu zaten itiraz mahkemesiydi. Artık son itiraz mahkemesiydi. Bu dosya kapanmıştır.”