Son Dakika: Stêrk ve Medya Haber: Baskın korsanvari ve komplodur, susturamayacaklar!

‘Belediyecilik anlayışımızı daha fazla yere taşıyacağız’

Temelli: Fatsa'dan, Amed'den, Van'dan beri hayata geçirdiğimiz belediyecilik anlayışımızı şimdi çok daha fazla bir yere taşıyacağız. Yerel demokrasiyi birlikte inşa edeceğiz.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eşbaşkanı Sezai Temelli, seçim turu kapsamına Ege programlarına devam ediyor. Temelli, Ege'deki seçim çalışmalarının son gününde Manisa'nın Lale Meydanı'nda gerçekleştirilen mitinge katıldı. Binlerce kişinin bulunduğu alanda kadınların yoğunluğu dikkat çekti. HDP bayrakları ile renk cümbüşüne dönüşen alanda sık sık "Leyla Güven onurumuzdur" sloganları yükseldi. Kadınlar yöresel kıyafetleri ile alanda yerini aldı. HDP Eşbaşkanı Sezai Temelli ile birlikte mitinge HDK Eşsözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, Yeşil Sol Parti Eşsözcüleri Eylem Tuncaeli ve Sinan Tutal ile çok sayıda siyasi parti temsilcisi ile HDP milletvekilleri katıldı. Miting alanına geçemeyenler de bariyerlerin dışında mitingi izledi.

Mitingde ilk olarak Yeşil Sol Parti Eşsözcüsü Sinan Tutal bir konuşma yaptı. Tutal, AKP iktidarının halkları düşmanlaştırarak iktidarda kalmaya çalıştığını dile getirdi. Tutal, iktidarın yaşanan ekonomik krizi ötelemeye çalıştığını dile getirerek, "Bu ekonomik krizi biz yaratmak. Krizi yaratanlar onlardır" dedi. Ardından HDP'nin Manisa Belediye Eşbaşkan adayları Naci Sönmez ile Hatice Aslan halkı selamladı. Aslan yaptığı konuşmada, Halepçe katliamında yaşamını yitirenleri andı. Eşbaşkan adayı Naci Sönmez de yaptığı konuşmada Terzi Fikret'in yolundan gittiklerini dile getirerek, "Fatsa deneyimi devam ediyor. O bugün kayyum atanmış belediyelerin deneyiminde yaşanıyordu. O bugün Rojava'da yaşanıyor. Biz halkların, Terzi Fikretlerin mirasını taşıyoruz" dedi.

Yerel bir seçimin yaşanmadığını belirten Sönmez, "Bu muktedir ve onunla ittifak kurmuş olanlar size yerel yönetim projelerimizi anlatmayı engelliyor. 31 Mart yerel seçimlerin ötesinde demokrasi seçimleridir" diye konuştu.

KOÇYİĞİT: MİLYONLAR TECRİDİN KALDIRILMASINI TALEP EDİYOR

Ardından konuşan HDK Eşsözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, İmralı tecridine karşı açlık grevine başlayanların halkların bir arada yaşaması için bedenlerini açlığa yatırdığını söyledi. Koçyiğit, "Tek talepleri var. Kapısına kilit vurulan İmralı'da tutuklu bulunan Sayın Abdullah Öcalan'ın ailesi ve avukatları ile görüşmesi. Bu tecridin sonlandırılması sadece açlık grevinde olanların değil, milyonların talebidir. Neden İmralı'da tecrit başladı. Çünkü AKP oy kaybetti, Türkiye'de halklar birbirine yaklaştı, ilk defa insanlar empati yaptı. O sürece en büyük önemi veren HDP'ydi. Onun için Dolmabahçe mutabakatını devirdiler, 7 Haziran seçimlerinin sonuçlarını hazmedemediler. 'Biz gidersek istikrar olmaz', 'Biz gidersek beyaz Toroslar gelir' dediler. Ne oldu peki, ilk defa yaşam alanları savaş uçaklarla bombalandı, insanlar çocuklarının cenazelerini buzdolabında sakladılar. Şimdi de bu ülkenin beka sorunu var diyorlar. Bu ülkenin beka sorunu yok, bu ülkenin AKP-MHP faşist sorunu var. Kendi beka sorununu var diyerek, kendi beka sorunlarını ülkenin beka sorunu gibi halka sunuyorlar. Siz bu şekilde iktidarda kalamazsınız. 31 Mart geldiğinde bu halk size dersini verecek. 31 Mart'ta kayyum atadığınız güne lanet edecekler. 'O kararnameleri imzalamayaydık' diyecekler ama iş işten geçecek. Bu ülkede Kürtlerin en büyük değerlerinin anıtlarını yıktınız. Bu halk size bunun hesabını sormayacak mı? Elbet soracak" diye konuştu.

TEMELLİ: NEREDE IRKÇILIK VARSA KARŞISINDA DURACAĞIZ

Ardından kürsüye çıkan Temelli, "20 milyon Kürt'e 'defolun' diyenlere inat bir aradayız, buradayız. 31 Mart'ta sandıklara gideceğiz. Sonrasında ne olacak, siz gideceksiniz" dedi. Erdoğan'ın mitinglerinde HDP'lileri sinevizyonlarla hedef göstermesine tepki gösteren Temelli, "Sen bizi göstereceğine 5 yıl önce ne diyordun onu göster. Sen bizi göstereceğine 5 yıl önce o küçük ortağın ne diyordu, onu göster. Belki yüzünüz kızarır" diye konuştu.

Miting alanında yükselen "Direne direne kazanacağız" sloganlarına karşı Temelli, "Kazandık, kazandık. Onların telaşı ondandır" diye belirtti. Nerede ırkçılık varsa karşısında duracaklarını dile getiren Temelli, "Irkçılık insanlık suçudur. Dünyanın her yerinde ırkçılığı kınıyoruz. Yeni Zelanda'da da kınıyoruz. Nefret, ırkçılık böyle bir şey. 3-5 oy için ırkçılığı ağzına alanlara sesleniyoruz. Size bir tek oy yok. Oyumuz bir arada yaşamaya, demokrasiye. Bu anlayış ile hareket edeceğiz" ifadesini kullandı.

Halepçe katliamının yıl dönümünü hatırlatan Temelli, "Bu coğrafya katliamlar coğrafyası. Bu coğrafya da yaşayan halklar yüzlerce katliama maruz kaldı. Artık yeter diyoruz. Artık HDP var, halkların bir aradalığı var" dedi. Toplumsal barışı ve adaleti var etmek için mücadele ettiklerini sözlerine ekleyen Temelli, "İşte, Leyla Güven'in direnişi adalet içindir, cezaevlerinde arkadaşlarımızın direnişi adalet içindir, hukuk içindir. Eğer tecride son vermezseniz hukuksuzluk, adaletsizlik devam eder. Artık ülke tecrit altında. Hukuk için, adalet için bu tecrit son bulsun diyoruz. Bu hukuki, yasal bir taleptir. Adalet Bakanına sesleniyorum. Geçenlerde diyor ki; 'Ben Kürt ninnileri ile büyüdüm'. Güzeldir Kürt ninnileri ile büyümek. Sen Adalet Bakanısın, bize ninni anlatma, kalk yasanın gereğini yap. İnsanlar bu mücadeleye ses ve mücadele katmalı. Leyla yaşasın istiyoruz. Leyla kadındır, yaşamdır, özgürlüktür" dedi.

İktidarın halkı ayrıştırdığını dile getiren Temelli, "İnsanları ayrıştırıyor. Beni takdim ederken 'Kürt bile değil' diyor. Söz de bana hakaret edecek ama bu ülkede yaşayan Kürtleri ikinci sınıf vatandaş olarak görüyor. Zihniyet böyle. Aramızda ayrı gayrı yok. Bizim aramıza ayrı gayriyi sokanlara artık oyumuz yok. Merak ediyorsa söyleyeyim, ben Kürdüm, Türküm, Türkiyeliyim. Hep birlikte bu ayrımcılığa son vereceğiz" diye konuştu.

Halka "Sizin beka sorunu var mı?" diye soran Temelli, "Biri çıksın desin ki 'beka sorunum var' desin. Sizin işsizlik sorununuz, yolsuzluk sorununuz var mı? Her yer böyle. TUİK açıklamış, işsizlik oranı 13,5 olmuş. Her yıl bir milyon işsiz yaratıyorlar. Sadece işsizlik yaratmakla kalmıyorlar, yoksulluk durumunu artırıyorlar. Asgari ücret 2 bin 20 lira" diye konuştu.

Miting alanından patates ve soğana gelen zamanlar hatırlatılınca Temelli, "Patates, soğan var değil mi? Onlar terörist, onlara girmeyelim. Kışın patlıcan yemezsek bu ülkenin beka sorunu çözülür. Bu ülkede siyaset yürütemeyenler halkın sofrasındaki patates, soğan, patlıcanla uğraşıyorlar" dedi. İktidarın Türkiye'de kişi başı geliri 9 bin dolar olarak açıklamasını hatırlatan Temelli, "Kişi başı gelir 9 bin dolar diyorlar. 5 kişilik aileden biri söylesin yıllık 45 bin dolar evine giriyor mu? Kişi başı borç 6 bin dolar. Herkes borçlu. O hala diyor ki büyüyen ekonomiyiz. Büyüyen ne biliyor musunuz, sizin yalanlarınız. Dünyanın hiçbir yerinde bu kadar yalan konuşan bir iktidar yok" ifadesinde bulundu.

Erdoğan'ın günde 4 defa televizyonlarda canlı yayınlara çıktığını ifade eden Temelli, "Günde 4 defa TV'te çıkıyor. Söylediklerinin hepsi yalan. Ne seyredeceksiniz. Onun için diyoruz ki meydanlarda bir araya gelelim. Hakikatin sesini ulaştıralım birbirimize. Seyredilmek isteniyor musun? O zaman yanına bir aşçı al çık, çünkü yemek programları çok daha fazla izleniyor. Tüm gazeteler tek manşet atıyor. HDP'yi düşmanlaştırıyorlar. Kendilerini o kadar yalana alıştırmışlar ki, kendilerini de aldatıyor. Taşımalı miting yapıyor, Şırnak'ta doğalgaz yok, Şırnak mitinginde de Şırnaklı da yok. Doğalgazın boruları Şırnak'tan geçiyor ama Şırnak'ta doğalgaz yok" dedi.

Türkiye'de bütçenin yarısının israf ekonomisine gittiğini kaydeden Temelli, "Bütçenin yarısı israf ekonomisine gidiyor. 3'üncü Havalimanını yaptılar ama açamıyorlar. Yazın açılıyor ama kışın yok. Şehir hastaneleri yaptılar. Halka müşteri gözü ile bakıyor" diye belirtti.

‘SAVAŞ İLE AKILLARINI BOZMUŞLAR’

"Biz halkız. Ürettiğimize sahip çıkacağız. Üreten bizsek yönetende biz olacağız" diyerek konuşmasına devam eden Temelli, "Bütçede en büyük pay silahlanmaya gidiyor. İtiraz edince 'merminin fiyatı ne kadar biliyor musunuz?' diyorlar. Ben bilmek istemiyorum. Ben ekmek, iş, aş, hakkımızı istiyoruz. Savaş ile akıllarını bozmuşlar" diye konuştu.

Temelli, konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: "Fatsa'dan, Amed'den, Van'dan beri hayata geçirdiğimiz belediyecilik anlayışımızı şimdi çok daha fazla bir yere taşıyacağız. Yerel demokrasiyi birlikte inşa edeceğiz. Kentlerimiz kadınlar, emekçilerin kenti olacak. Bunu yapmak için birkaç iş kaldı önümüzde. Önce Kayyumların hepsini süpürüp atacağız. Bugün burada olanlar oyunu kullanmak için Muş'a, Kars'a, Bingöl'e gidecek olan hemen biletlerini alsınlar. Sadece Kayyum olan belediyeleri değil, Kars’ı, Bingöl'ü, Muş'u da alacağız. Süpürgelerimizi yanımıza alıp, kayyumları süpüreceğiz, kırıntıları da kalmayacak. Onun için süpüreceğiz. Manisa'yı da alacağız. Umudunuzu asla yalnız bırakmayız. Umudunuz ile yürüyün. Nerde olursak olalım çalışacağız, her yere, herkese ulaşacağız. Nerde olursa olsun HDP'yi, Leyla Güven'i anlatacağız. 31 Mart'a sandıklardan HDP çıkacak, barış çıkacak. HDP umudun partisidir. HDP yürüdükçe barışın, demokrasinin yolu açılır."

Temelli'nin konuşmasının ardından MKM'li sanatçıların seslendirdiği ezgiler eşliğinde halk halaya durdu.

Temelli, yarın seçim çalışmaları kapsamında İstanbul'un Arnavutköy, Esenler ve Esenyurt ilçelerinde halk ile buluşacak.