HDP Marmara Konferansı: Üçüncü Yol'da birleşelim

Marmara Bölge Konferansı’nda konuşan HDP’li Mahfuz Güleryüz, demokrasi güçlerini Üçüncü Yol çatısında birleşmeye çağırdı.

 Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Marmara Bölge Konferansı, partinin Bağcılar ilçe binasında düzenlendi. Konferansa, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Yürütme Kurulu üyesi Sedat Şenoğlu, HDK İstanbul Eş Sözcüsü Erkan Tepeli, HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, milletvekilleri Pero Dündar, Sezai Temelli, Züleyha Gülüm, Musa Piroğlu, HDP Merkezi Örgütlenme Komisyonu Eş Sözcüsü Mahfuz Güleryüz, HDP İstanbul il eşbaşkanları İlknur Birol ve Ferhat Encu,  HDP bileşenlerinin temsilcileri ve bölge kentlerinden onlarca kişi katıldı.    
 
Konferansın yapıldığı salona Kürtçe ve Türkçe “Özgürlükte mücadelede ısrarlı kararlıyız”, “Erkek devlet şiddetine, savaşa, yoksulluğa karşı her yerdeyiz!”, “Örgütleniyoruz, geleceğe yürüyoruz” pankartlarının yanı sıra HDP İzmir il binasında katledilen Deniz Poyraz’ın fotoğrafının bulunduğu “Deniz Poyraz ölümsüzdür” yazılı pankart asıldı.
 
Konferans, hastalık sonucu şehit düşen Aysel Doğan şahsında devrimci şehitler için yapılan saygı duruşunun ardından başladı. Konferansın açılışını HDP Merkezi Örgütlenme Komisyonu Eş Sözcüsü Mahfuz Güleryüz yaptı.
 
'DEVLETLER FELAKET GETİRİYOR'
 
Güleryüz, gerçekleştirdikleri konferansın tarihsel bir öneme sahip olduğuna dikkat çekerek, “Tarihsel bir dönemin neferleri olduğumuzu hatırlatmak istiyoruz” dedi. Kapitalist sistemin hem küresel hem de bölgesel anlamda yaşadığı krizden dolayı yeni bir yol, çıkış arayışında olduğunu belirten Güleryüz, bölgede yürütülen kapsamlı savaşların da bundan kaynaklandığını aktardı. Kapitalist sistemin ulus devlet modelinin yarattığı bu savaş ve çatışmaların halkların başına felaketler getirdiğini kaydeden Güleryüz, “Bölgede yaşanan savaşlarda en fazla canı yanan, en çokta sorun yaşayan halkları bizleriz. Dolayısıyla kapitalist güç dengelerinin karşısında en büyük direnişi, en büyük özgürlük mücadelesi yine bizler, yani HDP’nin üçüncü yol felsefesi ve gücüdür” ifadelerini kullandı.
 
ÜÇÜNCÜ YOL
 
Ukrayna ve Rusya arasında süren savaşın yanında Suriye ve Irak savaşının yaşandığı ve Ortadoğu’da Üçüncü Dünya Savaşının yürütüldüğünü, bunun da merkezinde yine Kürt coğrafyası olduğunu dile getiren Güleryüz, şöyle devam etti: “Bizler kapitalizmin bu çıkış arayışına üçüncü yolla cevap vereceğimizi bütün dünyaya deklare etmiştik. İşte HDP büyük kongresine giderken bütün yerellerde bu çıkışın anahtarını Türkiye toplumuyla tartışmak için yola çıktı. İddialıyız. Türkiye’nin bütün sorunlarını hatta ve hatta dünyanın bütün sorunlarının çözme konusundaki iddiamızı her gün aktarmaya devam ediyoruz. Türkiye’nin bütün demokrasi ve emek güçlerini, HDP’nin üçüncü yol çatısında birlik olmaya ve mücadele etmeye çağırıyoruz. Bütün krizlerin çıkış yolu, HDP ve onun felsefesidir. Bu açıdan güçlü ve kararlı olduğumuzu en güçlü ifadeyle buradan tekrar seslenmek istiyoruz.”

'HDP HER GÜN BÜYÜYOR'
 
AKP-MHP iktidarının HDP’ye karşı yürüttüğü kapsamlı saldırılarının altında yatan temel nedenin bu olduğunu kaydeden Güleryüz, “Kumpaslar, kapatma davaları ve her gün yeni komplo ve oyunların sergilenmesinin nedeni burada yatmaktadır. Bu çabaları nafile bir çabadır. Zira HDP her gün büyüyen ve gelişen, tılsımlı bir yapı olmaya devam ediyor. Bütün saldırı ve kumpaslara rağmen HDP’den tek bir kişinin bile teslim alınamayacağını buradan belirtmek isterim. Teslim alamayacaksınız, boyun eğdiremeyeceksiniz. Bu şuursuz iktidarı tıpkı diğerleri gibi tarihin çöp sepetine göndereceğiz. İktidarın en çok korktuğu ve en çok baskıladığı yer Marmara ve İstanbul bölgesidir. HDP’nin en güçlü taban bulacağı ve bütün sorunlarına en güçlü çözüm iradesi burasıdır. Bu bölge faşizmi her zaman defetmiştir ve defetmeye devam edecektir. Bu açıdan burada yürüttüğümüz konferans bir dönüm noktasıdır”  dedi.
 
Güleryüz’ün konuşmasından sonra konferans basına kapalı olarak devam etti.