Beş Kürt partisi: Kürt siyasetine savaş ilan edildi

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Amed İl Eşbaşkanlığına yönelik polis terörü, beş Kürt partisi tarafından kınandı.

Azadî Hareketi, Kürdistan Demokratlar Platformu (PDK-Bakur), Kürdistan Demokrat Partisi-Türkiye (KDP-T), Kürdistan Komünist Partisi (KKK), İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA) temsilcileri, bir basın toplantısı ile HDP’ye yönelik saldırılara tepki gösterdi.

Türk polisi 8 Mart günü HDP Amed İl Eşbaşkanlığına baskın düzenleyerek, açlık grevindeki 7 eylemciyi gözaltına almış, HDP milletvekilleri Tayip Temel ve Murat Sarısaç'ı darp etmişti.

Beş Kürt partisinin Azadî Hareketi binasında düzenlendiği toplantıda, ortak bir metin okundu. Açıklamayı yapan PDK-Bakur Genel Başkanı Sertaç Bucak, "Genel olarak Kürt siyaseti ve siyasi partileri hukuk dışı yoğun baskılar altındadır" dedi.

Bucak, "Amed HDP İl binasına yapılan saldırıyı kınıyoruz, gözaltına alınanların derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz" ifadesini kullandı.

KÜRT SİYASETİNE SAVAŞ İLAN EDİLDİ

Kürt siyasi partilerine yönelik saldırıların son dönemde adeta planlı bir yıldırma harekatına dönüştüğünü tepkisinde bulunan Bucak, "Aylardır Cumhur İttifakı liderleri, devletin koruma zırhına sarılarak, Kürdistani partileri ve siyasi kadroları hedef tahtasına koymuşlar. Bu doğrultuda oldukça saldırgan bir propaganda sürdürüyor, böylelikle seçim ortamını da olabildiğince germektedirler. Ülke ve özelikle seçim güvenliğini sağlamakla birinci derecede görevli ve sorumlu olan İçişleri Bakanı, yaptığı açıklamalarla Kürt siyasetine adeta savaş ilan etmiş durumdadır" diye belirtti.

Yargıtay Cumhuriyet Savcısının, adında Kürdistan ismi bulunan siyasi partilerin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesine başvurduğunu da hatırlatan Bucak, ancak mahkemenin sonucu beklemeden, isminde Kürdistan bulunan siyasi partileri hukuka aykırı bir şekilde siyasal partiler listesinden çıkardığına dikkat çekti.

IRKÇILIK VE ZORBALIKLA ÖMÜR UZAMAZ

"Kürdistan ve Kürdistan siyasal partilerinin Türkiye'nin realitesi olduğunun" altını çizen Bucak, hükümetin söz konusu realiteyi ötekileştirme, sindirme ve terörle özdeş gösterme siyasetini kınadıklarını vurgulayarak, hükümete bu siyasete son vermesi çağrısında bulundu.

Kürt halkının seçimlerde ırkçılık ve zorbalığa yanıt vereceğini belirten Bucak, “"Kürt halkı hiçbir dönem ırkçılığa, şovenist milliyetçiliğe, kibirli siyasi tutumlara geçit vermemiştir. Bu siyasetin sahiplerine yasal, barışçı ve sivil siyasetle hak ettikleri cevabı verecektir. Irkçılık ve zorbalık kimsenin ömrünü uzatmamıştır” diye kaydetti.