BES TUİK ve iktidarı uyardı: Aklımızla alay etmeyin!

Birleşik Emekliler Sendikası (BES), yeni enflasyon oranının açıklanmasına günler kala TÜİK ve iktidarı, “Aklımızla alay etmeyin, sabrımızı taşırmayın” diye uyardı.

Birleşik Emekliler Sendikası (BES), bugüne kadar enflasyon oranını iktidarın talimatları doğrultusunda açıklayan Türkiye İstatistik Kurumu’nu (TUİK) uyardı.  Maltepe’de bulunan TUİK İstanbul Bölge Müdürlüğü önünde bir araya gelen BES, yeni enflasyon oranını açıklamaya hazırlanan TUİK’e çağrıda bulundu. 

“Yeter artık”, “3.500 TL maaş ile emekli taş mı yesin” , “ TUİK şaşırma sabrımızı taşırma” dövizlerinin taşındığı protestoda BES Genel Başkanı Mahmut Şengül tarafından bir konuşma yapıldı.

‘SADAKA DEĞİL EMEĞİMİZİN KARŞILIĞINI İSTİYORUZ!’

Emeklilerin ve asgari ücret artışlarında TUİK’in verilerinin baz aldığını hatırlatarak sözlerine başlayan Şengül, bu veriler açıklanmadan önce emeklikler olarak TUİK önünde seslerini duyurmak istediklerini ifade etti.

Aldıkları 3500 TL ücretle geçinemediklerini vurgulayan Şengül, “Maalesef enflasyondan kaynaklı alım şartları ağırlaştır. Emeklilerin aldığı maaşlar eridi. Bugün bir emeklinin aldığı maaş ev kirasını bile karşılamamakta. Bu yüzden dolayı da biz emekliler olarak TÜİK'in önünden iktidara sesleniyoruz; bizler sadaka istemiyoruz. 35-40 yıl çalışarak bedelini peşin ödediğimiz, emeğimizin karşılığını istiyoruz” dedi.

‘TUİK GERÇEK ENFLASYON ORANINI AÇIKLASIN’

20 yılda emeklinin cebine verilmemiş tam tersi alındığını kaydeden Şengül, siyasi iktidarın TÜİK'e dayattığı sahte verilerle değil, emeklilerin çarşı pazarda hissettiği gerçek enflasyon olan yüzde 300’lük enflasyon oranını herkesin yaşayarak görüp, hissettiğini söyledi.

Bu enflasyon oranını dikkate alarak TUİK’in açıklama yapmasını istediklerini vurgulayan Şengül, “TUİK bağımsız bir kurumdur, o nedenle enflasyon oranını açıklarken siyasal iktidarın talimatları doğrultusunda değil, TÜİK'in emeklilerin yaşadığı gerçek enflasyon oranını açıklamasını bekliyoruz” diye konuştu.

‘AKLIMIZLA ALAY ETMEYİN!’

Açıklamayı okuyan BES Genel Merkez Örgütlenme Sekreteri Taner Günerbüyük, TÜİK’in açıkladığı verilerin halkın çarşı pazar enflasyonunu yansıtmadığını hatırlattı.

TÜİK’in bağımsız bir kurum olmasına rağmen enflasyon verilerini siyasi iktidarın talimatları doğrultusunda açıkladığını vurgulayan Günbüyük, “2002 yılında asgari ücret 184 TL iken en düşük emekli aylığı 257 TL’ydi. Yine 2002 yılında en düşük emekli aylığı ile yaklaşık 9 adet çeyrek alınıyorken günümüzde en düşük emekli aylığı ile 2 adet çeyrek alınabiliyor. Maltepe TÜİK önünden 13 milyon 700 bin emekli adına siyasi iktidara ve TÜİK’e sesleniyoruz. Biz emekliler toplumun hafızası ve en deneyimli ve birikimli kitlesiyiz, aklımızla alay etmeyin” diye tepki gösterdi.

Emeklikler olarak sefalete teslim olmayacaklarını kaydeden Günerbüyük, TUİK ve iktidarı şöyle uyardı: “Emekliye yaşam hakkı yoksa seçimlerde emeklilerden sizlere oy moy yok. TÜİK’in enflasyon verilerini belirlerken pinpon topu, buzdolabı, iğne gibi örneklerle değil gıdaya, akaryakıta, ev kiralarına bakarak vatandaşın çarşı pazarda yaşadığı gerçek enflasyon verilerini açıklaması için uyarıyoruz!”

Açıklama, “TUİK şaşırma sabrımızı taşırma” sloganıyla sona erdi.