Beşiktaş’ta Yeşil Sol Parti standına büyük ilgi

İstanbul Beşiktaş’ta partilerin seçim stantlarını açtığı meydanda en çok ilgi çeken partinin Yeşil Sol Parti olması dikkat çekiyor.

Hem Millet İttifakı’nın hem de Cumhur İttifakının bayraklarla donattığı stantlarının arasında mütevazi bir stant açan Yeşil Sol Parti, Beşiktaş halkının en çok merak ettiği ve en çok ilgilendiği parti olmuş durumda.

Seçimlere sayılı günler kaldı, partiler çalışmalarını sıklaştırdı. Seçimlerin kilit partisi konumunda olan ve hem Cumhurbaşkanlığı hem de Milletvekilliği seçmeninde alacağı oy oranı merak edilen Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi İstanbul’da en çok çalışan ve saha da olan parti olarak göze çarpıyor. İstanbul’un her ilçesinde, her mahallesinde seçim çalışmaları yürüten Yeşil Sol Parti, çalışma yürüttüğü alanlarda ilgiyle karşılanıyor.

İstanbul Beşiktaş meydan da diğer iki ittifakın seçim için açtıkları devasa çadırlarının ve bayraklarının arasında mütevazi bir çadırla çalışmalarını yürüten Yeşil Sol Parti çalışanları, özellikle Beşiktaş seçmeninin kendilerine ilgi duyduğunu, merak ettiğini, gelip broşürlerini aldıklarını, sorular sorduklarını belirtti.

“YEŞİL SOL PARTİ MECLİSTE OLMALI, SOL GÜÇLENMELİ”

Beşiktaş’ta Yeşil Sol Parti’nin standının açmasını beklerken diğer partilere de bakalım dediğimizde, en çok ilginin CHP’ye olması dikkat çekiyor. Millet İttifakı içerisinde bulunan İyi Parti’nin standına bile çok az ilgi varken, Cumhur İttifakının stantlarında kendi üyeleri dışında kimsenin olmaması da gözden kaçmıyor. Göze çarpan en ilginç şey ise, özellikle AKP standında bulunan kişilerin agresif tavırları oluyor. Oradan geçip giden insanlara bile sataşmaya çalışan, her fırsatta gerilim yaratma çabası içinde olmaları ise dikkate değer bir durum olarak karşımızda duruyor.

CHP standında çalışan bir kadına selam verip, Emek ve Özgürlük İttifakı’nın resmi olarak Kılıçdaroğlu’nu destekleyeceğine dair açıklamasını söylediğimizde, Yeşil Sol Parti’nin özellikle mecliste olması gerektiğini, çok sayıda CHP’linin bile mecliste çoğunluk olsunlar diye Yeşil Sol Parti’ye oy vermeyi düşündüklerini belirtti. Bunun nedenini sorduğumuzda ise, Millet İttifakı’ndaki diğer partilerin sağcı olmasından kaynaklı bir rahatsızlık olduğunu, mecliste solun güçlü olması gerektiğine inandıklarını belirtti.

“BEŞİKTAŞ HDP FİKRİYATININ LABORATUVARIDIR”

Yeşil Sol Parti çalışmalarında yer alan Mutlu Öztürk, halkın yoğun ilgisine örnek verirken, geçtiğimiz günlerde aynı meydanda Ekrem İmamoğlu’nun yapmış olduğu mitinge değiniyor. Öztürk, İmamoğlu’nun mitingine katılanların tamamının o gün miting sonrasında Yeşil Sol Parti standına gelip sohbet ettiklerini, çalışmalarına ilişkin sorular sorduğunu belirtip, birçok CHP’linin “Bir oy Kemal Kılıçdaroğlu’na bir oy ise Yeşil Sol Parti’ye” dediklerini söyledi.

Beşiktaş’ta var olan çalışmalara değinen Öztürk, Beşiktaş’ın HDP fikriyatının bir tür laboratuvarı gibi olduğunu, her kesimden insanın yaşadığı, Türkiye’nin bir özeti gibi olduğunu belirtti. İstanbul’un en aydınlanmacı ilçelerinden biri olduğunu söyleyen Öztürk, sözlerine şöyle devam etti, “Demografik olarak baktığınızda Türkiye'nin her köşesinden insan vardır. Bu ilçede bizim 2015’ten beri yapılan seçimlerde neredeyse hemen hemen bütün sandıklarda HDP'ye oy çıktı. Yani HDP'nin burada ikinci parti olduğunu, sadece son seçim sonuçları değil, daha önceki sonuçlar da bize söylüyor. Bu anlamda HDP Beşiktaş'ın hikayesi aslında HDP'nin toplam hikayesine paralel gitti” dedi.

Özellikle gençlerin ve kadınların Beşiktaş’ta Yeşil Sol Parti’ye ilgisinin eskiden geldiğini sözlerine ekleyen Öztürk, son 8 yılda yaşanan baskı ortamının, bir gerileme yaşatmış olsa da, şu anda 7 Haziran sürecine benzer bir ilginin Yeşil Sol Parti’ye olduğunu belirtti.

Öztürk Yeşil Sol Parti’nin çalışmalarını ve Beşiktaş halkının ilgisini şu sözlerle aktardı, “Rejimin sarsılmakta olduğunu geniş kitleler fark etmiş durumda. Bu açık baskı koşulları insanları 2015 seçimleri kadar büyük bir coşkuyla açıktan destek vermeye biraz çekinik kılsa da çok yoğun bir destekle karşı karşıyayız. HDP'ye yönelik ciddi bir saygı var. HDP'nin şu son 10 yılda gösterdiği dirence yönelik büyük bir saygı söz konusu. Dün burada mesela Ekrem İmamoğlu'nun mitingi vardı. Oradan boşalan kitlenin hemen hepsi geçerken buradan bizim bildirileri de aldılar. Hemen hepsi dayanışmaya bildirdiler.”

14 Mayıs akşamı Beşiktaş’ta bir dayanışma halayının olacağına inandığını belirten Öztürk, Emek ve Özgürlük İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı olarak Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekleyeceğinin zaten bilindiğini ve bundan dolayı da özellikle CHP’lilerden yoğun bir ilgi ve hayranlık olduğunu söyleyerek, sözlerini sonlandırdı.


“EN ÇOK KADINLAR VE GENÇLER İLGİ GÖSTERİYOR”

Yeşil Sol Parti standında çalışmaları izlerken, AKP standı önünde bir tartışmaya da şahit olduk. Yaşanan tartışmalara ilişkin Yeşil Sol Parti İlçe Eş Başkanı Ayşegül Meşe’ye soru yönelttiğimizde, AKP çalışanlarının halktan tepki olması ve ilgi olmamasından kaynaklı her gün böyle provakatif yönelimlere girdiklerini, ortamı germek için çabaladıklarını öğrendik.

Beşiktaş’ta yürütülen çalışmalarda ilk günden beridir yer alan Yeşil Sol Parti Beşiktaş İlçe Eş Başkanı Ayşegül Meşe, çalışmalara dair şunları söyledi, “Seçim çalışmalarımız çok iyi gidiyor, gençler çok ağırlıklı, koşarak geliyor çadırlarımıza. Daha önceki seçimlerde aldığımız oy oranlarını yükselteceğiz. Kadınlarımız en çok özgürlüğü bekliyor, gençlerimiz daha özgür, daha barışçıl bir yaşam istiyorlar. Halktan Emek ve Özgürlük İttifakı’nın Kılıçdaroğlu kararına çok olumlu tepkiler aldık. Bu açıklamadan sonra ise daha yoğun olacağını düşüyoruz. CHP’den bize gelenler, ‘Bir oy Kılıçdaroğlu’na, bir oy Yeşil Sol Parti’ye’ diyenler oluyor. “

HDP Beşiktaş İlçe Eş Başkanı Orhan Özüner ise, “Beşiktaş’ın aşağı yukarı 200 bine yakın seçmeni var, genelde ikinci parti geldik. Şu an ki anketlerde bizim oylarımızın arttığını gösteriyor. Bu dönem yüzde 25 ya da yüzde 30 hedefliyoruz, özellikle gençlerin çok ilgisi var. Beşiktaş’ta Yeşil Sol Parti’ye nasıl çalışıyorsak, Kılıçdaroğlu içinde öyle çalışıp oy isteyeceğiz. “ dedi.