Besta’da şehit düşen gerilla Yalçınkaya abluka altında defnedildi

Şirnex’in Besta bölgesinde mart ayında çıkan bir çatışmada şehit düşen YJA Star gerillası Hamiyet Yalçınkaya’nın cenazesi kimsesizler mezarlığından alınarak, Amed'de asker ablukası altında defnedildi.

Leyla Amed kod adlı gerilla Hamiyet Yalçınkaya, Türk devletinin  23 Ocak günü Besta bölgesinde düzenlediği operasyon sırasında yaşanan çatışmada şehit düşmüştü.

Yalçınkaya’nın cenazesi daha sonra kent merkezindeki kimsesizler mezarlığına defnedilmişti.

Ailesinden alınan DNA örneklerinin eşleşmesinin ardından Yalçınkaya’nın cenazesi teslim edildi.

Aile, Yalçınkaya’nın cenazesini kimsesizler mezarlığından alarak, 22 Mayıs Pazartesi akşamı Amed’in Bismil ilçesine doğru yola çıktı.

Seyrantepe Mahallesi’ndeki mezarlığa getirilen gerillanın cenazesini defnetmek için daha önce kazılan mezar, polisler tarafından kapatıldı.

Bu insanlık dışı muamelenin ardından polisler, Yalçınkaya'nın Bismil ilçe merkezine bağlı Tepecik Mahallesi’ne kayıtlı olmasını gerekçe gösterdi.

Aile, YJA Star gerillasının cenazesini doğduğu köye götürdü. Ancak bu kez Tepecik Mahallesi ve mezarlık askerler tarafından ablukaya alındı.

Askerler mezarlık girişinde kimlik kontrolü yaparak, cenazeye katılanların girişine izin verdi. Cenaze asker ablukası altında toprağa verildi.

Cenaze törenine Yalçınkaya'nın yakınları ile birlikte Mezopotamya Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), Tutuklu ve Hükümlü Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUHAY-DER), Yeşiller ve Sol ve Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (BDP) üyeleri katıldı.