Beştaş'a tutuklandığı için tazminat ödenecek

AYM, 3 ay tutuklu kalan HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş'ın hakkının ihlal edildiğine ve Beştaş'a 20 bin lira tazminat ödenmesine karar verdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş hakkında, 3 ay tutuklu kaldığı için Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) yapılan başvuruyla ilgili karar açıklandı. AYM 'nin kararında, HDP tarafından sosyal medya hesabından parti MYK'si adına halkın sokağa çıkması ve direnişe katılması yönünde çağrı yapıldığı, başvurucunun HDP MYK üyesi olduğu hususlarında kuşku bulunmadığı belirtildi. 

KARAR

Kararda şöyle de denildi:

"Suça konu çağrının yapılmasının kararlaştırıldığı iddia edilen HDP MYK toplantısında çağrının yapılmasına karar verildiği sırada başvurucunun da hazır bulunduğuna ve bu çağrının başvurucu tarafından sahiplenildiğine, dolayısıyla çağrının başvurucunun iradesi doğrultusunda yapıldığına dair soruşturma makamlarının somut olgulara dayalı bir tespiti bulunmamaktadır. Bu itibarla eldeki belgelere göre somut olayda 'suç işlendiğine dair kuvvetli belirti'nin soruşturma makamlarınca yeterince ortaya konulamadığı sonucuna varılmıştır. Anayasa Mahkemesince varılan bu sonuç karşısında tutuklama nedenlerinin bulunup bulunmadığının, tutuklamanın ölçülü olup olmadığının ve tutuklamanın hukuki olmadığına yönelik başvurucunun diğer iddialarının ayrıca incelenmesine gerek görülmemiştir. 

20 BİN TAZMİNAT

"Açıklanan nedenlerle Anayasa'nın 19. maddesinin üçüncü fıkrası bağlamında kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine karar verilmesi gerekir" denilen kararda, "Başvurucuya net 20 bin TL manevi tazminat ödenmesine karar verilmesi gerekir" diye belirtildi.