Beştaş: Açlık grevleri yayılmadan tecrit sonlandırılsın

HDP Milletvekili Meral Beştaş, İmralı’daki tecride karşı Leyla Güven'in başlattığı açlık grevinin tüm Türkiye’ye yayılmadan önce tecridin sona erdirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a uygulanan tecrit, cezaevlerinde yaşanan açlık grevlerini ve gündeme ilişkin soruları ANF’ye değerlendirdi.  HDP Milletvekili Beştaş, 26 gündür direnişte olan DTK Eşbaşkanı ve Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in bedenini tecride karşı olan herkes adına açlığa yatırdığını vurguladı. Güven’in bu direnişi tecride, adaletsizliğe, haksızlığa, hukuksuzluğa karşı başlattığının altını çizen Beştaş, "O'nun talebi hepimizin talebidir" dedi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecridin milyonlarca insanı ilgilendirdiğini kaydeden Beştaş, tecrit ile beraber savaş kararı alındığını belirterek, "Sayın Öcalan’a uygulanan mutlak tecrit sadece kendisine yönelik değildir, esas olarak 80 milyon yurttaşı ilgilendirmektedir ve Türkiye’nin geleceğine yöneliktir. Çünkü tecrit ile beraber savaş kararı alınmıştır. Şuan Ortadoğu’da ve ülkemizde her gün canlar toprağa düşüyor. Bunun en önemli sebeplerinin başında da Öcalan’a uygulanan tecrit gelmektedir" diye konuştu.

‘MECLİS LEYLA GÜVEN’İN TALEBİNE YANIT VERMEK DURUMUNDA’

Beştaş, Leyla Güven’in açlık grevinin 26. gününe kadar iktidardan herhangi bir açıklama yapılmamış ve tecridin kaldırılmasına dair bir adım atılmamış olmasının kabul edilemeyeceğini vurguladı. Leyla Güven’in aynı zamanda bir milletvekili olduğunu hatırlatan Beştaş, meclis başkanı başta olmak üzere başkanlık divanının kendi üyesine sahip çıkmak ve taleplerine yanıt vermek durumunda olduğunun altını çizerek, "Leyla Güven haklıdır; tecrit bir an önce son bulmalıdır" vurgusunu yaptı.

Güven’in başlattığı eylemin giderek yayıldığını da belirten Beştaş, cezaevlerinde ve ülkenin dört bir yanında HDP il ve ilçelerinde destek amaçlı açlık grevlerinin de başlatılacağını aktardı. Birçok yerden açlık grevine katılma talepleri de geldiğini belirten Beştaş, bu durum bütün Türkiye’ye yayılmadan önce tecridin sona erdirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

'AİHM KARARININ REDDİNİ MAHKEME DEĞİL ERDOĞAN VERDİ'

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) HDP eski eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’a ilişkin verdiği "Derhal serbest bırakılmalı" kararı üzerine avukatların yaptığı başvurunun Türkiye’deki mahkemece reddedilmesini de değerlendiren Beştaş, AİHM kararını uygulamayanın mahkeme değil, Tayyip Erdoğan olduğunu kaydetti. Türkiye’nin AİHM kararını uygulamak zorunda olduğunu hatırlatan Beştaş, "Bugün bunu kabul etmeme yolunu seçtiler ama bu kararı er geç uygulayacaklar başka bir yolu yok" diye konuştu.

'AKP BU SEÇİMLERDE DE BAŞARAMAYACAK KAYYUMLAR GİDECEK'

Yerel seçimler yaklaştıkça HDP’ye yönelik artan tutuklamalara da değinen Beştaş, partilerine dönük rehin alma konseptini tüm seçimlerde uygulayan AKP iktidarının yine başarıya ulaşamayacağını vurguladı. "Biz yine parlamentodayız ve Türkiye halklarıyla bir aradayız" diyen Beştaş, "Bu seçimde de bunu engelleyemeyecekler; o kayyumlar gidecek, onların yerine de halkın seçtiği Belediye Eşbaşkanları oturacak. Şimdiden bunu kabul etmelerini öneririz. Tutuklamalarla, gözaltılarla HDP’nin diz çökmediğini bütün dünya anladı, onlar hala anlamadıysa 31 Mart’ta bir kez daha anlayacaklar" dedi.