Beştaş: Ortada kumpas var

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, "Ortada bir kumpas var. Bu kumpas bir seçim kampanyasının stratejisinin ayaklarından bir tanesi. Bunları gördük mesajı aldık ama HDP’ye demokratik siyaset yolunda kesinlikle geri adım attıramayacaklar" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ve Karma Komisyonu üyesi milletvekilleri, dokunulmazlığın kaldırılması için yapılan toplantıya dair Meclis’te basın toplantısı düzenledi.

TOPLANTIDA NELER YAŞANDI?

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Karma Komisyon'un ilk toplantısının yapıldığını belirtti. Beştaş, komisyonda yaşananları şöyle anlattı:
“Konumuz Semra Güzel ile ilgili bugün Karma Komisyon’da ilk toplantısı yapılan iki fezlekeye ilişkindir. Bugün çok ilginç sıra dışı bir komisyon toplantısı yaşadık. Sanki ilk defa Türkiye’de Karma Komisyon toplanıyor gibi. Yeni bir hukuksuzluk yaşandı. Daha sözlerimiz alınmadan dışarıya çıkarılan basın mensupları ve danışman arkadaşlar içeri alınmadı. İkinci adımda da komisyon üyesi olmayan milletvekillerinin dışarı çıkarılması tartışması yaşandı.
Bu süreçte yaşananlar oldukça vahimdi. AKP hukuksuzluğun yaşatılmasında ne kadar mahir olduğunu, ne kadar ustalaştığını bir kez daha gösterdi. Sayın Bozdağ uzun uzun masumiyet karinesi anlattı bize. Tartışmaların dışarı yansımaması gerektiğini, bu yüzden basın mensuplarının çıkarıldığını ve diğer vekillerinin konuya vakıf olmalarına gerek olmadığını söyledi. Hiçbir komisyon milletvekillerine kapatılamaz. Çünkü bütün hükümler bunu içerir, TBMM üyeleri halk iradesini temsil eden vekillerden oluşur. Tek şartı oy kullanamıyorlar. Önerge veremiyor. Onun haricinde tabii ki katılır ve görüşlerini söyler, bunu da kamuoyuna açıklar. Bugüne kadar dokunulmazlıkların kaldırılmasının hep partimizin milletvekillerine, Kürtlere ve muhalefete yönelik olduğunu da gayet iyi biliyoruz. Bu konudaki pratiğin içinde olan insanlar olarak ilk kez böyle bir tabloyla karşı karşıya olduğumuzu ifade etmek istiyoruz.

'LİNÇ KAMPANYASI'

Aklımıza şu geldi, AKP medyasıyla 10 günü aşkın bir süredir milletvekilimiz ve partimiz hakkında bir linç kampanyası yürütüyor. Dosyadaki bütün yazışmalar sözde gizliymiş. Öyle diyorlar. Hepsini kendileri yayımladı. Kendi kanallarında servis edildi. Kendi milletvekilleri konuştu. Şimdi komisyon toplantısını basına kapattı, hadi milletvekillerine de kapatalım diyorlar. Neden çekiniyorlar acaba? Attıkları yalanlar, yaptıkları lincin ortaya çıkmasından çekiniyorlar bizce. Bunun başka bir izahı olamaz. Şimdi tabii orada da ileri sürdük burada da ifade ediyoruz, komisyon kısaca şunu söyleyeyim: Karma Komisyon’un anlamı şudur. Yargılamanın yolu açılsın mı açılmasın mı? Tırnak içinde bir soruşturma faaliyetidir. Dosyaya ve delillere bakılır ve objektif bir değerlendirme yapılması gerekir. Bugün gördük ki komisyon üyeleri zaten kararını vermiş.
Ali Özkaya, Anayasa Komisyonu üyesi, başkanvekili. Bekir Bozdağ olmadığında başkanlık yapan bir zat. Kendisinin elimde sadece on tane tweeti var. Sayısız tweeti var. Bu soruşturmaya ilişkin Semra Güzel’e ilişkin sadece bir tanesini göstereceğim. Siz de tweet adresine bakabilirsiniz, silmezse tabii, şu fotoğraflar basında çıkan fotoğraflar değil. Basına servis edilen fotoğraflar değil. Bunlar soruşturma dosyasından çekilmiş. Amatörce daha önce yansımayan fotoğraflar. Ali Özkaya’nın elinde bu dosya. Ve Ali Özkaya ya da onunla birlikte kaç kişi bilmiyoruz, bugün gizli diye fereyan halinde söyledikleri dosyayı kendileri servis etmiş. Bu dosyada gizlilik de masumiyet karinesi de hukuk da Anayasa da Ali Özkaya başta olma üzere AKP’li vekiller eliyle bu propagandanın öncülüğü yapılmış.

'SUÇ İŞLEDİĞİNİ İTİRAF ETTİ'

Biz Ali Özkaya’nın bu komisyonda görev yapamayacağını söylüyoruz. Tarafsız zaten değil, objektif olamaz ve kendisi suç işlemiştir. Bugün kendi ağzıyla suç işlediğini ve ikrar ettiğini ifade ettik. ‘Ben vatan ve millet için suç işlerim’ dedi. Suç işlediğini de itiraf etmiş oldu. Öncelikle Ali Özkaya’nın bu komisyondan çekilmesini ya da el çektirilmesini talep ediyoruz. Zeynep Gül Yılmaz, kendisi de komisyon üyesi. Tweetleri ortada. Kendisi de karar vermiş. Bu kara propagandaya karışmış.
Diğeri ise Metin Çelik. Anayasa Komisyonu üyesi. Bolca tweetleri var. Bu ilk elden bulduklarımız. Ahmet Özdemir, yine Anayasa Komisyonu üyesi, lince eşlik etmiş. Avukat Emine Zeybek o da Anayasa Komisyonu üyesi. İsmini saydığım ve tespit ettiğimiz bütün komisyon üyelerinin ya istifası ya da yönetimleri tarafından el çektirilmelerini bir an önce istiyoruz. Bunu takip edeceğiz. Bu komisyonu bu koşullarda asla adil ve objektif bir karar veremez.

'SEÇİM ÇALIŞMASI İÇİN 5 YIL BEKLETMİŞLER'

Diğeri de şöyle bir trajikomik, kendilerinin servis ettiği bilgileri gizlilik olan bir dosyayı ele almışlar ve bunu 5 yıl bekletmişler. 2014’ten bugüne kadar 8 yıl geçmiş, zamanını kendileri karar vermişler ve bir kumpasın parçası olarak bir milletvekilimiz ve partimiz hakkında linç kampanyası yürütüyorlar. Bu bir kumpastır. HDP’ye yönelik kumpas ve saldırıların sadece bir halkasıdır. Her sözleri aslında bunu teyit etmektedir. Bu aynı zamanda bir seçim çalışmasıdır. Ben daha önce de söylemiştim. Seçim çalışması bu tweetler ve açıklamalardan da göreceğiniz üzere. ‘Hadi muhalefet ses çıkarın, hadi şuna cevap verin’ gibi garip garip hezeyanlarla açıklamalar yapılıyor. AKP demokratik bir sitemle sandıktan çıkmayacağını bildiği için bu tür kumpas ve linç kampanyalarıyla partimizi hedef göstermeye ve muhalefete yüklenmeyi bir seçim stratejisi olarak önüne koymuştur.
Herkes farkındadır, manşetlerde yandaş medyada partimizi, vekillerimizi, bizleri her gün manşete çeken her gün hakaret eden ve küfredenler suç işliyor. Biz suç duyurularımızı yapıyoruz. Bu hukuk sisteminde, yargının silah olarak kullanıldığı bu zaman diliminde belki karar verilmeyecek ve büyük olasılıkla takipsizlik kararı verilecek; ama bunun peşini bırakmayacağız. Onlar bunun hesabını verecekler. Bu medya organlarında çalışanlara, normal iş yapanlara, talimatlara ‘uymayın’ çağrısı yapıyorum. Bir partiyi, milletvekilinin bu kadar fütursuzca aşağılıkça hedef göstermenin bir izahı yoktur. Olamaz. Bu kumpasın farkındayız.
Hazırlık komisyonu kuruldu. Bu süreci takip edeceğiz. AKP’den bir an önce bu komisyon üyeleriyle ilgili istifa etmezlerse işlem yapmalarını bekliyoruz. Bu kumpası bütün Türkiye’ye ilan ediyoruz. Ortada bir kumpas var. Bu kumpas bir seçim kampanyasının stratejisinin ayaklarından bir tanesi. Bunları gördük mesajı aldık ama HDP’ye demokratik siyaset yolunda kesinlikle geri adım attıramayacaklar. Demokratik mücadeleden geri adım ayıramayacaklar. Biz Türkiye haklarının umudu olmaya devam edeceğiz.”