Beştaş: AKP'nin infaz paketi katliama yol açar

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, iktidarın düzenlemesine tepki göstererek, "Bu infaz paketi katliama imza atmaktır. İçeride her an herkese koronavirüs bulaşabilir" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Meclis’te düzenlediği basın toplantısıyla gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.

'DÜZENLEME KAYGILARI BÜYÜTTÜ'

Hazırlanan infaz yasasına sert tepki gösteren Beştaş, düzenlemenin halkta hayal kırklığı yaşattığını ve kaygıları büyüttüğünü söyledi. Koronavirüs nedeniyle vaka sayısının her geçen gün arttığını belirten Beştaş, “Gerçekten pandemi ilan edilmeseydi, belki Türkiye’de vaka bile açıklanmayacaktı. Çünkü Türkiye pandemi ilan edilmeden önce sanki koronavirüsü hiç gelmeyecek, hiç etkili olmayacak gibi bir ruh hali hakimdi. Ama şimdi tam bir kaotik ruh hali içindeyiz” dedi.

'ÖLÜMLER KAYITLARA YANSIMIYOR'

Beştaş, ölümlerin yayılma hızıyla neredeyse Türkiye’nin dünyada birinci sıraya yükseldiğine işaret ederek, kamuoyuna açıklanmayan verilerin olduğuna dikkat çekti. Beştaş, birçok ölümün kayıtlara yansımadığını dile getirdi.

Beştaş, devletin halkın ihtiyaçlarını karşılaması gerektiği yerde, halkın devletin ihtiyaçlarını karşılayacağı bir tablonun yaşandığına ifade etti. Beştaş, hükümetin vaktinde önlem almadığını kaydetti.

Beştaş, “Halka IBAN numaraları dağıtmak yerine, işçileri ölüme terk etmek yerine, ücretli izin vermemek yerine, bu mesele ile başa çıkmamızın bir yolu var. Öncelikle bir kere örtülü ödeneği bu konu ile mücadele için açıklayın. Örtülü ödenek bu dönem kullanılmayacaksa, ne zaman kullanılacak" diye tepki gösterdi.

GASP

HDP’li belediyelerin gasp edilmesine ve HDP'lilerin yardımlarının engellenmesine değinen Beştaş, şöyle dedi: "Kayyum atanmasıyla beraber gözaltılar devam ettirildi. İçişleri Bakanı vatandaşın peşine düşmüş. Sanki salgınla mücadele iyi yapılıyormuş da iktidarı korumamız gerekiyor. Belediyelerin, dün yansıdı biliyorsunuz, HDP’nin yardımları engelleniyordu. Şimdi de Ankara, İstanbul belediyelerinin hesapları bloke edildi, yardımları engelleniyor.”

'İNFAZ YASASI İNFAZA DÖNÜŞTÜ!'

Beştaş, AKP-MHP ortaklığıyla hazırlanan infaz düzenlemesine sert tepki göstererek, şunları söyledi:

"Gerçekten infaz paketini tek kelime ile özetlemek gerekirse, infaz yasasını infaza dönüştürdüler. Bu AKP artık infaz yasası derken, insanları infaz etmektedir. Şimdi bu dönemde bile, korona salgını döneminde bile, ne var karşımızda, bir nefret var, düşman hukuku var ve bundan vazgeçmeyen bir yaklaşım var, örgütlü bir kötülük hali var. İnsanları cezaevinde ölüme terk etmek anlamına geliyor. Korana cezaevlerine bulaştı. Bu yönüyle infaz yasa taslağının kabul edilebilir bir yönü bizim açımızdan yoktur. İnfaz paketi aynı zamanda toplu katliama imza atmaktır. İçeride her an herkese koronavirüs bulaşabilir. Bir an önce cezaevlerinin boşalması gerekiyor.”

'UCUBE SORUŞTURMA'

Beştaş, devlet güçlerince katledilen Amed Baro Başkanı Tahir Elçi soruşturmasında 5 yıl sonra hazırlanan iddianameyi de ucube olarak değerlendirdi.