Beştaş: Zırhlı araçla katledilenlerin ailelerinden tazminat istendi!

HDP’li Meral Danış Beştaş, Türk devletinin zırhlı araçla katlettiği beş kişinin ailesinden tazminat istediği tepkisinde bulundu.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Meclis Genel Kurulu’nda gündem dışı konuşmasında, bir çok konuyu değerlendirdi.

Özellikle cezaevlerinde yaşanan sorunlar, yargı üzerindeki vesayet ve zırhlı araç çarpması sonucu yaşamını yitiren 5 kişilik ailenin varislerine açılan tazminat davasına değinen Beştaş, cezaevlerinde işkencenin sürdüğünü kaydetti.

Beştaş,  “İşkence devam ediyor. Mahpus Leyla Akyıldız 6 yıldır cezaevinde ve infazı yakıldı. Sebep diye soranları, duyuyorum. İnfaz yakılma sebebi ALES sınavına neden girmemesi. Şaka değil. Ben uydurmadım. İnfaz yakmaları artık ifade edemeyeceğimiz bıçağın kemiği geçtiği yerdedir. Yalan yanlış bu keyfi uygulamaları durdurun” dedi.

Amed’in Lice ilçesinde 20 Haziran 2017’de zırhlı araç çarpmasında yaşamını yitiren 5 kişinin varislerine karşı İçişleri Bakanlığı tarafından açılan tazminata tepki gösteren Beştaş,  “İçişleri Bakanlığı, 2017 yılında Fikri Demirbaş’ın ailesine ‘zırhlı aracın zarar gördüğü’ gerekçesiyle 250 bin Euro dava açtı. 5 kişi yaşamını yitirmiş. İşte Türkiye, işte AKP gerçekleri. İçişleri Bakanlığı tazminat ödemesi yapacağına, özür dileyeceğine, varislerden tazminat istiyor. Resmi olarak kayıtlara geçsin” diye belirtti.

Rehin tutulan Osman Kaval konusunda yabancı ülkelerin büyükelçilerinin Dışişleri Bakanlığı’na çağrılmasını da hatırlatan Beştaş, Adalet Bakanlığı’na seslenerek, yargıya müdahale edilmemesini istedi.

Beştaş,  Yargıya müdahale etmeyin diyenler, asıl müdahale edenler. AİHM kararı neden uygulanmıyor, açıklasınlar, öğrenelim. Karar neden uygulanmıyor açıklanmıyor. Bakanlar Komitesi süre verdi. Ne Osman Kavala ne de  Selahattin Demirtaş hakkında açıklama yok. Aynaya bakmalarını öneriyor ve kararları uygulamalarını talep ediyoruz. Bu kararların uygulanması Anayasa’nın, uluslararası sözleşmelerin hukukun gereğidir” şeklinde konuştu.