Beştaş: AKP, yargı eliyle HDP'yi tasfiye etmek istiyor!

HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş, Siirt Belediyesi Eş Başkanı Tuncer Bakırhan'a verilen cezaya tepki göstererek, AKP'nin ele geçirdiği yargıyla partilerini tasfiye etmek istediğini belirtti.

HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, Siirt Belediyesi Eş Başkanı Tuncer Bakırhan'ın aldığı cezaya ilişkin bugün yazılı açıklama yaptı.

"AKP ittifakının kirli oyunları hız kesmeden devam ediyor" diyen Beştaş, şunları kaydetti:

"Demokrasinin en direkt haliyle uygulanageldiği yerel yönetimler sistemini bir süredir atadığı kayyımlar eliyle tarumar eden AKP iktidarı, baskısı altına aldığı yargı organları eliyle yerel yöneticileri cezalandırıyor. Yargı pek çok kararda olduğu gibi bu kararda da baskı altında karar vermiştir. Siirt Belediye başkanı iken görevden alınarak cezaevine konulan Sayın Tuncer Bakırhan, AKP yargısının hukuk tanımaz kararlarının hedefi olmuştur. Sadece belediye başkanlığı yaptığı için toplamda 10 yıl ceza alan Bakırhan’ın bu cezalara konu olan faaliyetleri sadece görevini layığı ile yerine getirmek olmuştur. Bir yerel yöneticinin görevi halkın talepleri doğrultusunda işlem tesis etmektir. Tuncer Bakırhan da görevi gereği; cenaze taşınması için araç temin ettiği, cenaze törenine katılım sağladığı, mensubu olduğu partinin genel merkez yöneticilerini karşıladığı, katıldığı panelde moderotör olduğu ve basın açıklaması yaptığı için yargılandı ve bunun için ceza aldı. Sayın Bakırhan’ın görev kapsamında gerçekleştirdiği faaliyetler; propaganda suçundan 1 yıl 3 ay ve örgüt üyeliğinden 8 yıl 9 aylık bir cezaya denk görüldü. Sayın Bakırhan bir cenaze için araç tahsis etmeseydi, mevcut haksızlıklara karşın basın açıklaması yapmasaydı, kendisini yerel yönetici seçen halkının cenazesinde bulunmasaydı, mensubu olduğu parti yöneticilerini karşılamasaydı görevini yapmış mı sayılacaktı? Sayın Bakırhan’ın adı hiçbir yolsuzlukla anılmadı, görevini kötüye kullanmadı, her daim halkın çıkarlarını en önde tuttu. Türkiye’de pek çok kentte halk; yerel yöneticilerinin yolsuzluklarından, kötü yönetiminden yakınırken Sayın Bakırhan merkezine Siirt halkını koyarak görevini icra etti. Fakat tüm bunlar karşısında AKP iktidarı Bakırhan nezdinde Siirt halkını da cezalandıran bir kararın sahibi olmuştur. 

'FİİLEN TASFİYE HEDEFLENİYOR'

Bununla hedeflenen aynı zamanda HDP’nin fiilen tasfiyesidir. Bir yandan HDP’yi terörize edip hedef gösterirken diğer yandan yargı eliyle tasfileyelerle HDP’yi bitireceğini zanneden zihniyetin ise kendisi bitmeye, yok olmaya mahkûmdur. Çünkü HDP; halktır ve halkımız tüm bu oyunlar karşısında dimdik ve onurlu duruşunu her zaman olduğu gibi sürdürecektir. Bakırhan’a verilen ceza sadece mevcut iktidarın ne kadar zor durumda olduğunu ve yönetme acziyeti içinde olduğunu göstermektedir. Hukukun bittiği yerde yönetim krizleri baş gösterir, bu kaçınılmazdır!"

Beştaş, yargının çok büyük bir baskı altında olduğunu ve uzunca bir süredir bağımsız, tarafsız niteliğinden ödün verdiğini belirterek, "Binlerce hâkimin ihraç edildiği, gözaltına alındığı, tutuklandığı bir durum hâsıldır. Ancak ülkenin tek kurtuluşu demokrasi ve hukuktan geçer" diye ekledi.

HÜKÛMETE: YARGIDAN ELİNİ ÇEK!

HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, açıklamasının sonunda şunları ifade etti:

"Tuncer Bakırhan’a verilen ceza adil bir karar değildir ve buna ilişkin gerekli yasal yollara başvurular yapılacaktır.

Yargı bağımsızlığının ivedilikle sağlanmasını, hükümetin yargıdan derhal elini çekmesini bu vesile ile bir kez daha ifade etmek istiyorum."