Beyaz Saray: Referandumu desteklemiyoruz

Güney Kürdistan'daki referanduma ilişkin açıklama yapan Beyaz Saray, "Amerika Kürt Bölgesel yönetiminin bu ay sonunda bir referandum yapma niyetine destek vermemektedir" dedi. 

Güney Kürdistan'da 25 Eylül'de yapılması planlanan referandumu ilişkin ABD'den tepkiler gelmeye devam ediyor. Güney Kürdistan parlamentosunda dün onaylamasının ardından açıklama yapan Beyaz Saray, “Amerika Kürt Bölgesel yönetiminin bu ay sonunda bir referandum yapma niyetine destek vermemektedir" dedi. Açıklamada referandum kararının geri çekilmesi istenerek, "Bağdat ile ciddi ve sürdürülebilir bir diyaloğa başlama" çağrısı yapıldı.  

Beyaz Saray'ın açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “ABD, Kürt Bölgesel Hükümeti liderlerine, referandumun DAİŞ'i yenmek ve özgürleşmiş alanları istikrara kavuşturma çabalarına zarar vereceğini defalarca vurguladı. Tartışmalı olan bölgeleri kapsayan bir referandum düzenlemek provakatif ve istikrarsızlığı arttırıcı bir eylem olacaktır. Bu sebeple Kürt Bölgesel yönetimini referandum kararından geri dönmeye ve Bağdat ile ciddi ve sürdürülebilir bir diyaloğa başlama çağrısı yapıyoruz ki, Amerika yönetimi bu konuda yardıma hazır olduğunu da defalarca ifade etmiştir.”  

ABD Başkanı Donald Trump’ın DAİŞ’le Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk ile beraberindeki bir yeyet 13 Eylül günü Duhok'ta KDP Genel Başkanı Mesud Barzani görüşmüş ve referandumun ertelenmesi için alternatif sunmuştu. Ancak dün Amediyê'de konuşan Barzani referandumu yapacaklarını savunmuştu.