Beykoz’da talanı durdurmaya geliyor

HDP, parti olarak seçime girdiği İstanbul’un Beykoz ilçesi için imar ve ranta karşı mücadele edeceğini söylüyor.

Kendisini de 30 yıldır Beykoz’da oturan HDP Belediye Eşbaşkanı Adayı İzzettin Yaman, öncelikle imar sorununa çözüm bulmayı gündemlerine aldıklarını belirtti.

İstanbul’un Beykoz ilçesi boğaz boyunca uzanan ve coğrafi olarak şehrin en geniş ilçelerinden biri. İlçenin nüfusu 2018 verilerine göre 246 bin 700. Beykoz 2004’ten beri AKP yönetiminde. 2004’te Muharrem Ergül’den sonra Yücel Çelikbilek de 2009 ve 2014 yıllarında yine AKP’den Beykoz Belediye Başkanlığını yaptı. AKP, bu kez daha önce Zeytinburnu Belediye Başkanlığı da yapan Murat Aydın’ı aday gösterdi. Aydın’ın aday oluşu AKP çevrelerince bile henüz hazmedilmiş değil. Aydın’ın kazanamama ihtimali bile konuşuluyor Beykoz’da. Beykoz’da AKP ve MHP blokuna karşı ise parçalanmış bir görüntü var. HDP seçim çalışmalarına başlamadan önce burada AKP karşısındaki adayları desteklemek için girişimlerde bulunsa da diğer partiler, ittifaka yanaşmadı. Bu nedenle HDP Beykoz’da kendi adayı ile seçime giriyor. HDP’nin Beykoz’daki oy oranı ise 24 Haziran’a göre 10 bin civarında.

30-40 YILLIK TAPULAR GEÇERSİZ OLDU

İlçenin bugün en büyük sorunlarından biri; imar ve tapu. İmar projeleri de birçok adayın dilindeki vaatlerden biri. HDP Beykoz Belediyesi Eşbaşkan adayı İzzettin Yaman, kendisi de dahil halkın büyük çoğunluğunun tapu sorunu yaşadığını söylüyor. 30 yıldır Beykoz’da yaşadığını belirten Yaman, şunları söyledi: “Beykoz’un çok büyük bir bölümünde imar planı yok. Şimdi 1’e 5000’lik imar planları çıkarıldı, 400 metre karenin aşağısında arsa sahibi olanlar ev yapamıyor. Mecburen diğer binalarla anlaşması gerekiyor ki bir bina yapabilsin. Bu halk için bir zulümdür. Halkın yüzde 90’ı 30-40 yıl önce tapu alarak bu evleri kurmuş. Şimdi bu tapular kabul edilmiyor. İmar için ayrı para istiyorlar. Yapı ruhsatı ve imar barışı kapsamında para talep ediliyor. Bu bir soygundur. Biz 30 yıldır buradayız, belediyeden izni alarak bu evleri yaptık. Bunun çerçevesinde elektrik, doğalgaz, su verildi. 30 yıldır emlak vergisi ödüyoruz. Şimdiyse yapı ruhsatı çıkarıldı. Öncelikle imar sorununa çözüm bulmayı gündemimize koyuyoruz.”

550 VİLLA İLE DOĞA KATLEDİLECEK

Didem Korkmaz, yıllardır Beykoz’da yaşıyor. Korkmaz, Beykoz’un özellikle doğasından dolayı rant alanı olarak görüldüğünü; HDP dışındaki tüm partilerin bu ranttan kendine pay çıkarmaya çalıştığını belirtti. HDP’nin ekolojik programı gereği diğerlerinden ayrıldığının altını çizen Korkmaz, Erdoğan’ın Beykoz’da yapmayı planladığı 550 villa projesine işaret etti. Kaymakdonduran mevkiinde inşa edilmesi düşünülen projeye CHP’nin de destek verdiğini kaydeden Korkmaz, HDK ile birlikte buradaki ekolojinin yok edilmemesi için imza kampanyası başlattıklarını ve bu talana karşı mücadele edeceklerini söyledi. 550 villa yapılarak oradaki doğa katledileceğine dikkat çeken Korkmaz, “Biz bu alanı kaybetmek istemiyoruz” dedi.

TALANA GEÇİT VERMEYECEĞİZ

HDP Belediye Meclisi üyesi adaylarından Gökhan Demir ise coğrafya olarak İstanbul’un en büyük yerleşkelerinden biri olan Beykoz’da çevre, imar ve işsizlik alanında ciddi sorunların varlığını hatırlattı. Demir, eskiden İstanbul’un işçi ilçesiyken fabrikaların kapanmasıyla birlikte işsizliğin arttığını, özellikle genç nüfus işsizliğin daha da arttığını söyledi. Demir de Beykoz’un rant cenneti olarak görülüp cehenneme çevrilmeye çalışıldığını anlatırken özellikle üçüncü köprü yapımı sırasındaki doğa katliamına dikkat çekti: “Buranın ranta açılarak talan edilmesi söz konusu. Bizler bugün Beykoz’da seçimi kazanamasak bile ilçe meclis üyesi olarak buradaki talana ve ranta bir şekilde geçit vermemeye çalışacağız. En son üçüncü köprü sonrası büyük bir ekolojik katliam gerçekleşti. Bunun önüne geçmek için mücadelemiz sürecek.”

AKP İKTİDARINDAN BIKMIŞLAR

HDP Beykoz Belediyesi Eşbaşkan Adayı Seda Öz ise Beykoz’da neden HDP olarak seçime girdiklerini anlattı. Öz, ittifak için birçok girişimde bulunduklarını kaydederken “İnsanların aklında soru işaretleri vardı CHP ile ortaklaşa mı seçime girilecek, diye ama bizler propagandamızı yaptıkça insanlardan destek alıyoruz ve neden tek başımıza seçime girdiğimizi de onlara açıklıyoruz” şeklinde konuştu. Öz, Beykoz halkının hem imar hem de ekonomik kriz sorunları yüzünden AKP iktidarından bıktığını belirterek, AKP seçmeninin HDP de dahil farklı partilere kaydığını söyledi.