Bilgen: Depremzedelerle dayanışalım

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, Başur ve Rojhilat'taki deprem dolayısıyla dayanışma çağrısı yaptı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü ve Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, partisinin haftalık grup toplantısında gündemdeki gelişmeleri değerlendirdi.

DEPREM

Bilgen, Başur ve Rojhilat'ta büyük kayıp verdiren depreme değinerek, şunları söyledi:

"Yanı başımızda bir deprem yaşandı. Elbette doğal afetler insanlığın sınav vermesi açısından, dayanışma ve insani erdemini ortaya koyma açısından zor günlerdir. Biz şüphesiz Kirmanşan başta olmak üzere Silêmanî, Tuzxurmatû, Halepçe civarında hayatını kaybedenlere rahmet, yakınlarına sabır diliyoruz. Ama doğal afetler nasıl ulus devletlerin sınırlarını tanımıyorsa, etnik kimliğe, mezhebe, inanca bakmaksızın büyük bir acı yaşatıyorsa, bazen insanlar da kendi insanlıklarına yakışmayan davranışlar sergileyebiliyorlar, Deprem vesilesiyle, deprem gibi son derece acı bir olay vesilesiyle bile nefret söylemiyle hareket edenler, dillerindeki faşizmi deşifre edenler depremdeki acı kadar hepimizi incitiyor. İster kendisini Türk milliyetçisi ister Kürt milliyetçisi, Arap ya da Fars milliyetçisi olarak tarif etsinler, depremde bile insani tutum sergileyemeyenler insanlıktan nasibini almayan numunelerdir. Dolayısıyla bu acıya karşı dayanışma göstermekten başka hiçbir tavır kabul edilemez."

MECLİS BAŞKANLIĞI SEÇİMLERİ

Bilgen, Meclis Başkanlığı seçimlerine ilişkin de şöyle konuştu: "Tutuklu milletvekilimiz Selma Irmak bizim Meclis Başkan adayımızdır. AKP’nin aday gösterme süreci şaşırtıcı oldu. Görünen o ki Cumhurbaşkanı’nın haberi olmamış. Bu ne kadar doğru ya da değil takdir kamuoyunundur ama Sayın Kahraman bir nezaket göstererek siyasette diyaloğu önemsediği için olsa gerek partilerin genel başkanlarıyla görüşme yapacağını söylemiş. Sayın Kahraman unutmuş olabilir, bizim eş başkanlarımız cezaevinde. Bu parlamentoda görev yaparken tutuklandılar ve bu parlamento Anayasa’ya aykırı bir darbe düzenlemesine imza attı ve bu tutukluluk böyle gerçekleşti. Ama gene de Sayın Kahraman ziyaret etmek istiyorsa, şimdiye kadar ulaşmış bir talep yok ama ziyaret edeceği adres bellidir."

HDP'YE BASKILAR: 11 BİN GÖZ, 4 BİN 500 TUTUKLAMA

HDP Esenler ilçe binasına dün gece gerçekleşen silahlı saldırıyı “organize bir saldırı” olarak değerlendiren Bilgen, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Baskıların türlüsüyle karşı karşıyayız. Birkaç gün önce Meclis Başkanvekilimiz Pervin Buldan, Esenler ilçesinde bir panele katıldı. Panel sonrasında kapıda provokasyon zemini hazırlandı. Bu provokasyona arkadaşlarımız fırsat vermeyince provokasyonu sosyal medyada sürdürdüler. Sosyal medyada hedef gösterildi ilçemiz ve bir linç kampanyası yürütüldü, dün gece yarısı da ilçe binamız kurşunlandı. Sonra dün gece gece yarısı ilçe binamız kurşunlandı. Hangi yola tenezzül ederseniz edin bu parti bu halk şimdiye kadar çok ağır süreçleri atlattı. Bu zor günleri de atlatacak. Ne korkacak ne boyun eğecek ne de davasından vazgeçecek. Bu baskıları sizin icat etmediğiniz biliyoruz. Sizden öncekiler de bu yöntemlerden medet umdu. Son iki yılda 11 bin civarında partilimiz gözaltına alındı. 4500 tutuklu var. 750 il ilçe genel merkez yöneticilerimiz tutuklu. Ardahan ve Patnos’ta bütün eski ve mevcut yöneticilerimizi tutukladılar. Bunu birçok şehirde yapıyorlar. Bu yöntemlerle başarı elde edebileceğini sananlar nasıl başarılı olmadıklarını öğrendiler, gördülerse bugünkü iktidar da bunu görecek. Asla arkadaşlarımız bu korkutmayla çabalarından vazgeçmeyecekler."

‘NÜFUS ÜZERİNDEN SİYASET YAPMAK DARBECİ ZİHNİYET ALIŞKANLIĞIDIR’

Bilgen, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "Nikahlanın, evlenin, çoğalın" söylemlerine sert tepki gösterdi. Bilgen, şunları söyledi: "Elbette ki çocuklar ve kadınlar üzerinden siyasi polemik yapmak kabul edilebilir bir şey değildir. Ama Cumhurbaşkanı geçtiğimiz hafta ilginç bir söz sarf etti. Müslüman hanımlara tavsiyede bulundu ve dedi ki 'Çoğalın. Terör örgütü bu konuda çok hassa 10- 15 çocuk yapıyorlar.' Cumhurbaşkanına kim nasıl bilgi veriyor, nasıl danışmanlarla çalışıyor, bilmiyorum. Ama asıl rencide eden bütün bu sözleri düzeltmeye çalışan AKP’liler. Bir milletvekili diyor ki burada Kürtler kastedilmiyor. Peki, kim kast ediliyor? TÜİK verileri ortada. Nüfus artış oranı en yüksek il, Urfa. Bebek ölüm oranı en yüksek il de Bingöl. Burada nefret söylemini ayrımcılığı mı konuşalım yoksa çok çocuğu olan kadınların Müslüman değilmiş gibi tek fikirci zihniyetle hedef gösterilmesini mi konuşalım. Çok yakın dönemde, 28 Şubat döneminde de 1997 MGK’sinde Kürtlerin nüfusu 2050’de bilmem kaç milyon olacak, tedbir alınsın denilmişti. Yani nüfus üzerinden, sosyoloji üzerinden, insanların doğurganlıkları üzerinden siyaset yapmaya kalkmak darbeci zihniyetlerin eski bir alışkanlığıdır. Ama bunu düzeltmeye çalışanlar bir kez daha düşünmeli. AKP’lilere, Erdoğan’ı sevenlere, Erdoğan’dan beklentisi olanlara çağrıda bulunmak istiyoruz. Erdoğan’a iyilik yapmak istiyorsanız, böyle siyasetçilere yapılacak en büyük iyilik onlara gerçeği söylemektir. Gerçekten yol arkadaşıysanız onlara gerçeği söyleyin. Onların söylediklerini bize aktarmaya kalkmayın ve ne olur ölü numarası yaparak bu süreci atlatmaya çalışmayın. AKP’de kalan birkaç vicdanlı insan, uymazlıktan gelme numarası yaparak bu zamanları atlatabileceklerini sanıyorlar.

SEÇİMDE DE NUTUK SALLAYABİLİRSİNİZ, TERCİH SİZİN

10 Kasım dolayısıyla yürütülen Atatürkçülük tartışmaları, aslında bu yüzleşmeyle anlamlı. Yoksa Türkiye sağı yıllarca gardırop Atatürkçülüğü yaptı zaten. Bakın, Atatürk’ü koruma kanunu çıkaran Demokrat Parti’dir, CHP ile girdiği Atatürkçülük yarışının bedelini her çizgiden insan ödedi. Bu gardırop Atatürkçülüğü ancak yüzleşmeyle anlamlı olur. Geçen seçimde bize Kuran sallayarak siyaset yaptıysanız, önümüzdeki seçimde de Nutuk sallayabilirsiniz, tercih sizin." 

Bilgen, yarın idam edilişinin yıldönümü olan Dersim İsyanı lideri Seyit Rıza'yı anarak, onun idam edilmeden hemen önce söylediği "Sizin yalanlarınızla, hilelerinizle baş edemedim bu bana dert oldu. Ben de önünüzde diz çökmedim bu da size dert olsun" diyerek konuşmasını tamamladı.