Bilgen: Efrîn'e saldırı büyük eylemlere yol açacak

 HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, Efrîn'e dönük işgalci saldırının, Kobanê eylemlerini de aşan güçlü tepkilere yol açacağını söyledi.

HDP Sözcüsü ve Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, Efrîn'e olası bir saldırıyla Türkiye ve Erdoğan rejiminin kaybedeceğine dikkat çekti.

'DERDİ KÜRTLER'

Bilgen, Erdoğan'ın açıklamalarında Efrîn'e dönük tahammülsüzlüğün kendisini gösterdiğini belirtti. Bilgen, buna rağmen ABD'yi mevcut tavrından vazgeçirmeye yönelik son derece yumuşak, davetkâr ve göreve talip bir dil kullanıldığına işaret etti.

Bilgen, “Buradan anlaşılıyor ki Erdoğan'ın derdi Amerika Birleşik Devletleri değil. Erdoğan'ın derdi Kürtler. Kürtlerin Suriye'de, Suriye'nin yapılanmasında hak ettikleri karşılığı almaması, statü elde etmemeleri. Şimdi kalkıp bir taraftan Esad'ı, Suriye savaşı öncesinde Kürtlere vatandaşlık hakkı tanımadığı için eleştirdiğini iddia ediyor. Ama bugün Kürtlerin orada bir statü oluşturmasını kendisine yönelik tehdit, tehlike olarak gören, yorumlayan bir yaklaşım sergiliyor" diye belirtti.

'DAİŞ RAHATSIZ ETMEDİ, KÜRTLER ETTİ'

Bilgen, Türkiye topraklarının dışındaki gelişmelerin doğrudan Türkiye'nin yetki alanı içerisinde olmadığını da vurgularken, şöyle devam etti: "Siz kendi rejiminize bakarsınız, kendi yönetiminizle ilgili toplumun rızasını gözetiyorsunuz, ne kadar halkın iradesine saygılısınız bunu değerlendirirsiniz. Ama başka ülkelerin işleri, onların içişleridir ve onların kendilerini ilgilendirir. Türkiye'de orada bir hak ihlali olduğu zaman duyarlılık gösterebilir, onun dışında bir yetki asla kullanamaz. Kaldı ki orada DAİŞ'in kazanımlarından rahatsız olmayacaksınız; Nusra'nın, Ehrar u Şam'ın, başkaca El Kaide kökenli hareketlerin bütün insanlığı tehdit eden uygulamalarına karşı hiçbir tepki koymayacaksınız ama Efrîn'de ya da Kobanê'de bütün toplumlar ve halklar için bir kazanım söz konusu olduğunda kendinize tehdit olarak göreceksiniz..."

'TÜRKİYE TOPLUMUNU DEĞİL, OTORİTER REJİMİ TEHDİT EDİYOR!'

Efrîn'deki gelişmelerin Türkiye toplumunu değil, sadece Türkiye'deki otoriter ve totaliter rejimi tehdit ettiğini söyleyen Bilgen, “Efrîn'deki bir gelişmenin Hatay'daki Nusayriyi ya da işte Urfa'daki Sünniyi, Mardin'deki, Antep'teki halkları tehdit eden hiçbir yanı yok. Çok açık bir şekilde artık Ortadoğu'nun otoriter, totaliter tek tipçi anlayışla yönetilemeyeceğinin bir işaret fişeğidir. Oradaki her kazanım, bütün halklar için bir örnek oluşturacaktır. Bütün rejimler, bölge yönetimleri için bir model oluşturulacaktır ve bunun kaygısıyla bugün hareket ediliyor. Bu kaygıyı da top atarak bastıramazsınız. Bu alternatifi ortadan kaldıramazsınız" diye konuştu.

'ÇOK BÜYÜK TEPKİLER GELECEK'

Efrîn'e saldırının Kobanê eylemlerinden çok daha büyük tepkileri beraberinde getireceğini ifade eden Bilgen, yapılması gerekeni ise şöyle işaret etti: "Orada insanlık dışı uygulamalara imza atmış örgütlerin arkasında durmaktan vazgeçmek. Suriye'de hala oradaki halkları tehdit edecek ordular kurma hevesinden vazgeçmek ve hepsinden önemlisi de tüm grupların Suriye'nin geleceğinde söz söyleyebilmesi için masada yer almasının önünde engel olmaktan vazgeçmektir. Bunun dışında hiçbir çare, çözüm kalıcı olmayacak ve kabul edilebilir bir tablo ortaya çıkarmayacaktır."