Bilgen: Filistin için propaganda yapmayın, çözüm üretin

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, Meclis'teki konuşmasında, hükümetin Filistin konusunda sahtekar davrandığını belirterek, "Türkiye’de 'İsrail iyi yapıyor' diyen kimse yok, ne propagandası yapıyorsunuz" diye tepki gösterdi.

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, Filistin özel gündemiyle toplanan Meclis Genel Kurulu'nda partisi adına söz aldı.

"Filistin konusunda en kolay şey kulağa hoş gelen şeyler söylemek" diyen Bilgen, "Her yerde son derece heyecanlı belagat dolu konuşmalar yapılıyordu. Ama 20 yıldır aynı sözleri söylemek ve kınamaktan bir adım ileri gidilmedi. Sorunlar ortada. İşgal edilmiş topraklar daraldı mı? Hayır. İşgal büyüyor. Yerinden edilenlerin sayısı artıyor. Bir düşünmek gerekmez mi nasıl oluyor da bir buçuk milyar insan duyarlılık sahibi ama bir gıdım ilerleme yok. Bunun muhasebesini yapmamız lazım" dedi.

'PROPAGANDA YAPIYORSUNUZ'

"Sadece Müslüman toplumların gazı alınmakta, öfkesi sönümlenmektedir. Ama somut net bir adım yoktur" vurgusunda bulunan Bilgen, "Siyaset neticesiyle ölçülür. Caydırıcı bir aparatınız yoksa sadece konuşursunuz. Muhalefet konuşabilir, sivil toplum konuşabilir. Türkiye’de İsrail iyi yapıyor diyen bir Allah'ın kulu var mı? Yok. Peki kime ne propagandası yapıyorsunuz? Kararlıysak niye sorun çözülmüyor" diye ekledi.

İsrail politikalarının sorumlusunun sadece İsrail olmadığına dikkat çeken Bilgen, Körfez ülkelerinin de sorumlu olduğunu dile getirdi. Bilgen, "Körfez ülkelerinin gizli desteği olmasa İsrail bunu tüm İslam dünyasına rağmen yapabilir mi" diye sordu.

'ANLAŞMAYI GERİ ÇEKİN'

Bilgen, şu değerlendirmeleri de yaptı:

"Mavi Marmara metninde Kudüs ve Ankara ibarelerinin altına imza atan ve bunu onaylayan bu parlamentodur. Parlamentoya nasıl getirdiniz? Ankara’nın karşısına Kudüs yazıldığında hangi amaçla yazıldığını anlamadınız mı? Metin ortada. Bari getirin bu anlaşmayı yeniden tartışalım, bu anlaşmayı geri çekelim. 'Biz Mavi Marmara’da bilmeden bir şey yaptık, hayatını kaybeden 60 kişinin hatırına bu anlaşmayı geri çekiyoruz” deyin.

Balfour Deklarasyonunun arkasında hangi ülke var, İsrail bu kadar şımarıklık yapmasını hangi ülkeye borçlu, çıkın söyleyin. Cumhurbaşkanı İngiltere’de ne konuştu? Ama Kudüs konusunda bir tek adım atılamıyor olmasının biricik sebebi Ortadoğu’daki ülkelerin yöneticilerinin bu sorunu Ortadoğu halklarının barış sorunu olarak görmemeleridir. Sadece kendi duygu dünyalarını rahatlatma çabası içinde olmalarıdır."

'FİLİSTİN İÇİN BİR GIDIM İŞ YAPMAZSINIZ'

BM’ye çağrı yapan Bilgen, şunları söyledi: "Ortadoğu’da İslam ülkeleri kendilerinin ne yapacaklarına dair söz söylemiyor. Buradan kınama çıkacak ama Filistinliler yurtlarından edilmeye devam edilecek. İsrail'i şımartan devletlerle de ikili ilişkilerimiz devam edecek. Bizim tek şeye ihtiyacımız var; samimiyet. Eğer yapacağımız bir şey çaresizsek, sadece konuşarak dağılacaksak bilin ki biz daha çok konuşuruz Filistin’i. Ama Filistin’in derdine çare olacak bir gıdım iş yapamayız. Yüzleşmenin son noktasına geldik. Ortadoğu halkları, inananlar Kandil gecesinde Suriye topraklarının vurulmasını kendilerine dert etmemişlerse, Ramazan başlarken 60 kişinin ölümüne ilişkin söyleyecekleri sözünün de inandırıcılığı olmaz."

'ANTİ-SEMİTİK REFLEKSE GİRMEDEN...'

Bilgen, meselenin, anti-semitik refleks içine girmeden insanlığın ortak sorunu olarak ele alınması gerektiğini belirtti.

ABD’de İsrail’in yaptıklarına en sert tepkiyi verenlerin Yahudiler olduğuna işaret eden HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, "Yahudilerin içinde bu kadar net tavır varken İsrail’e geri adım attıracak bir somut ortam doğmuyorsa bu, Müslüman ülkeleri yöneten aklın gücüyle, çözüm potansiyeli ile doğrudan ilgilidir bu. Elbette kınama yapılabilir ama biz sorunu çözmek için ne öneriyoruz, bunu konuşmak zorundayız" diye konuştu.