Bilgen: Seçime OHAL'in arkasına saklanarak gidiyorlar!

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, HDP için "sandığa gömün" diyen Erdoğan'a, "Kimin sandığa gömüleceğini de kısa bir süre sonra göreceğiz” dedi. Bilgen, AKP'nin OHAL ve KHK avantajlarının arkasına saklanarak seçime gideceğine dikkat çekti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ayhan Bilgen, parti genel merkezinde gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bilgen, seçimlere medyaya yönelik baskıların, tutuklamaların yoğun olduğu bir ortamda gidildiğini anımsatarak, bunun bile bu seçimlerin hangi koşullarda gerçekleşeceğini, ne kadar adil olacağını göstermeye yettiğini ifade etti.

TRT’YE YANIT

TRT’nin haber müdürünün bir Fransa televizyon kanalında HDP’lilere dair açıklamalarına değinen Bilgen, “Garip bir ironi. Fransız kanalına TRT’nin haber müdürü katılmış ve HDP vekillerini davet ettiklerini ama HDP vekilleri korktukları için TRT’de programlara katılmayı reddettiğini söylemiş. Durumun gerçekliğine ne kadar Fransız olduğunu gösteriyoruz. Biz TRT’ye gittik ama ışıklar sönüktü, evde yoktular, o yüzden çıkamıyoruz yayına. Biz herhangi bir kanala çıkmaktan korkacak değiliz ama TRT yöneticilerinin bizi davet etmekten ne kadar korktuklarını tahmin edebiliyoruz” diye konuştu.

‘OHAL'İN ARKASINA SAKLANARAK...'

Yaşananların Türkiye’de aslında hiçbir şeyin iyiye gitmediğinin itirafı olduğunu söyleyen Bilgen, "Seçimle yeniden iktidar ömrünü uzatmanın oldubittisini arama çabasıdır. OHAL ve KHK avantajlarının arkasına saklanarak seçime gidilecek" diye ekledi.

'CEVABINI HAKKARİ, MARDİN, URFA VERECEK'

Seçim kararı alınmasının ardından HDP’li Osman Baydemir ve Selma Irmak’ın milletvekilliğinin de dün düşürülmesine tepki gösteren Bilgen, “Doğrudan doğruya onları seçen halkı yok sayma tavrıdır. Baydemir ve Irmak ile ilgili, Meclis’in başka hiçbir derdi yokmuş gibi kararın Genel Kurul’da okunmuş olması, gerek Gülser Yıldırım’a verilen ceza, Hakkari’nin, Urfa’nın, Mardin’in cezalandırılmasıdır. Bunun cevabını da Hakkari, Mardin, Urfalılar verecek” dedi.

ERDOĞAN’A: KAYYUMLARI ADAY GÖSTER BAKALIM!

Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın HDP’yi kastederek “sandığa gömün” şeklindeki ifadelerine de tepki gösteren Bilgen, “Biz de çağrıda bulunuyoruz ve diyoruz ki hiç başka aday göstermeyin, kayyumları aday yapın, görün bakın bu halk kendi seçtiklerine mi sahip çıkıyor, sizin çok iyi hizmet ettiğini söylediğiniz kayyumlara mı? Kendi ikbal kavgalarını bizim üzerimizden yönetmeye çalışıyorlar ama toplum bunu görüyor, kimin sandığa gömüleceğini de kısa bir süre sonra göreceğiz" şeklinde konuştu.

Bilgen, hükûmetin seçim süreciyle birlikte Efrîn işgali benzeri bir operasyona girişeceğine işaret etti.

PAZAR VE ÇARŞAMBA MYK İLE PM TOPLANTILARI

Bilgen, Pazar MYK ve Çarşamba da Parti Meclisi toplantılarının gerçekleşeceğini ve toplantıların ana gündeminin erken seçim stratejisi ile adaylık konusu olduğunu aktaran Bilgen, şöyle devam etti: “Bizim stratejimiz tek adamlarla çözüm arama değildir. Biz doğrudan bir sistem önerisinde bulunacağız. Bugüne kadar temas içinde olduğumuz gruplarla tartışmalarımızı yürüttük, mümkün olduğu kadar geniş kesimleri kapsayacak bir değişim iradesi son derece güçlüdür. Bu arayışı, bu beklentiyi yok saymak, görmezlikten gelmek hiçbir partinin tercih edebileceği, arkasına gizlenebileceği bir durum değildir. Her koşulda ortaklaşmayı, buluşmayı, birlikte yönetmenin yöntemini aramayı zorlayacağız. Özelikle parti tabanımızın maruz kaldığı baskı ve gözaltılar da son derece dinamik bir seçim kampanyasını yürütebilecek yetenektedir. Sandık güvenliğine ilişkin şimdiden tüm kamuoyunu duyarlı olmaya çağırıyoruz. Biz demokrasiden, barıştan, eşitlikten yana olan bir siyaseti olarak duyarlı bütün kamuoyunun oyuna, düşüncesine sahip çıkmasını istiyoruz.”

'TOPLUM YUTMAYACAK'

Bilgen, açıklamaların ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bilgen, kimi AKP’li isimlerin İngiltere’de katıldığı bir toplantının yeni bir “çözüm süreci” arayışı olduğu yönündeki iddialara ilişkin, "Bir tarafta STK’ları geziyor, diğer taraftan vekilleri cezalandırmak için dayatma içine giriyorsanız, toplum bunları yutmayacaktır” yanıtını verdi.

DİĞER PARTİLERLE TEMAS

Seçimlere dair diğer partilerle kurulması beklenen temaslara ilişkin ise HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, şunları söyledi: “Önce ilkesel bir tartışmanın tüketilmesi gerekiyor. Bizim açımızdan öncelikle ilkeler netleşti. MYK’mız toplandığında somut bir ilerleme kat edilecektir, Parti Meclisimiz tartışma tüketildiğinde ise görüşmeler başlayacaktır. Her tülü önyargıyı ezberi bir tarafa bırakıp başarmanın yolunu arayacağız. Aktif bir sorumluluk üstleneceğiz. Eğer ilk turda bir uzlaşma imkanı yoksa bile hiç olmazsa her parti ikinci tura giderken diğer kesimlerden de oy alabilecek olması, ötekileştiren bir tutum sergilememesi işbirliğini kolaylaştırabilir. Dayatmacı tavırlar, dar partizan yaklaşımlar ne partilere ne de ülkeye çıkar sağlayacaktır. Toplum ortaklaşmayı istiyor, siyasi partilerin de bunu dikkate alması gerekiyor.”