Bin 350 yaşındaki zeytin ağacı

Hatay’ın Payas İlçesinde bulunan Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi’nin tam ortasında bin 350 yaşında bir zeytin ağacı duruyor. Üstelik ‘Hünkar zeytini’ denilen zeytinleri çok lezzetli.

Yüzyıllardır içinde birbirinden farklı ırktan mezhepten insanı barış içinde barından Hatay’ın Payas ilçesindeki Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi’nde, hâlâ gelenleri yemyeşil karşılayan bin 350 yaşında bir zeytin ağacı var.

Etrafı taş duvar ve demirler parmaklıklarla koruma altına alınan ağaçtan Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde; “Payas’taki yaşlı zeytin ağcının altında oturarak ekmeğimi yedim” sözleriyle bahseder. Ağacın çekimlerini yaparken, uzaktan bizi izleyenler içerisinde orta yaşlı, takım elbiseli birisi yanımıza sokuldu. Yer yer kararmış kurşun kaplı kubbesi, göğü delen kalın taş örgü minaresi ile dünü bugüne vakur bir dinginlikle taşıyan Sarı Selim Camii’nin imamı olarak tanıttı kendisini. Yaşlı gövdesine karşın yine de capcanlı duran ağacın öyküsünü anlattı bize.

KORSANLAR DA DOKUNMAMIŞ

Cami imamı, o zamanlar da sık sık Akdeniz korsanlarının saldırılarına uğrayan Payas’ta her yeri yakıp yıkan korsanların bile bu zeytin ağacına dokunmadıklarını söyledi.