Binlerce kişi 'Adalet İçin Suruç’u Unutma' etkinliğinde buluştu

Suruç katliamının 4’üncü yıldönümü dolayısıyla Abbasağa Parkı’nda bir etkinlik düzenlendi. Etkinlikte, “Dayanışmayla birleşerek kazanacağız; mutlaka kazanacağız” mesajı verildi.

Suruç Aileleri İnisiyatifi Beşiktaş Abbasağa Parkı’nda “Adalet İçin Suruç’u Unutma” etkinliği düzenledi. Çok sayıda siyasi parti, demokratik kitle örgütü temsilcinin ve yurttaşın katıldığı etkinlikte, Suruç Katliamı’nda yaşamını yitiren 33 düş yolcusunun resimlerinin yer aldığı “Hiçbir Düş Yarım Kalmayacak” ve “Adalet” yazılı pankartlar asıldı.

BUDAK: MUTLAKA KAZANACAĞIZ

33 düş yolcusu şahsında katliamlarda yaşamını yitirenlerin anısına yapılan saygı duruşuyla başlayan etkinlikte açılık konuşması Suruç Aileleri İnisiyatifi adına Suruç Katliamı’nda yaşamını yitiren Vatan Budak’ın babası Murat Budak tarafından yapıldı.

Etkinliği düzenleyen ESP, BEKSAV, SGDF, Suruç Aileleri İnisiyatifi adına Amed, Ankara, Roboski, Antep ve Kürdistan’da yaşamını yitirenlerin ailelerini selamlayarak sözlerine başlayan Budak, “Dayanışmayla birleşerek kazanacağız, ama mutlaka kazacağız” dedi.

Urfa’nın Suruç ilçesinde 7 Ağustos’ta görülecek duruşmasına katılım çağrısı yapan Budak, şunları ifade etti: “ Onlar yakılan bir kenti onarmak için ellerinde yardım malzemeleriyle Temmuz sıcaklığında birçok bölgesinde yola çıkmışlardı. Halklar arasında kardeşlik köprüsü kurulacaklardı. 20 Temmuz günü IŞİD’in saldırısı düş yolcularının düşlerini aldı. Ama onların düşleri yarım kalmadı, eli kanlı katiller yenildi. Kobanê şimdi dimdik ayakta.”

Oğlu Vatan Budak’ın Suruç’a giderken kendisine söylediklerini paylaşan Budak “Kolay olan herkes yapar baba, önemli olan zoru başarmak diyen Vatan Budakların babasıyız. Çünkü bizler 33 düş yolcusunun onların bizlere bıraktığı bayrağı yukarı taşıyacakların yoldaşlarıyız. Saray gladyosunu ve AKP faşizmi yıkacağız. 33 düş yolcusu olup onları haykıracağız. Biz kazanacağız biz kazanacağız. Şehit Namırın” diyerek alkışlar eşliğinde konuşmasını tamamladı.

‘ BU TOPRAKLARA UMUT TOHUMUNU EKECEĞİZ!’

Suruç Katliamı’nda yaralananlar adına bir konuşma yapan Merve Kavak, Suruç’a yaptıkları yolculuğu anlattı. “Anlatacağım hikaye yalnız benim değil, bu toprakların hikayesi” diyen Kavak, şöyle konuştu: “Bizler sadece bu dünyayı anlamak değil değiştirmek isteyen insanlardık. Suruç’ta Amara bahçesinde buluştuk. Hep gülüştük, konuştuk. Heyecanımız, gençliğimiz, deneyimimiz vardı, gidenlere borcumuz vardı. Gidenler için direnmeyi de yaşamayı da borç biliyoruz. Katliamın sorumlularına ve Suruç tanık ve yaralılarını suçlu ilan edenlere sözümüz var. Bizler burada kocaman bir aileyiz artık. Yalnız bizler değil, burada toplanan her bir yürek biliyor ki, bu memleketin esas sahipleri bizleriz. Hiçbir düşmanlık bu topraklarda yeşermeyecek, yeşertmeyeceğiz. Katilin yüzüne katil olmanın haykırmanın karşısına, Anadolu’nun dört bir yanında umut tohumunu çorak topraklara ekmek için torbamıza doldurduk. Her yerde haykıracağız, ‘Suruç için adalet herkes için Adalet’.”

‘KOBANÊ’YE KÖPRÜ KURMAK HALKLARIN ACISINI SARMAKTI !’

SGDF Eş Başkanları Alev Özkiraz ve Deniz Bahçeci katılımcıları selamladı. Deniz Bahçeci, “Bizi o bahçede buluşturan ve birleştiren bir düştü. Rojava devrimini savunmak, batıdan Kobanê’ye köprü kurmak, halkların acısını sarmaktı” dedi. Bahçeci, 33 düş yolcusunu sadece patlamayla değil polis sıktığı gazla da yaşamını yitirdiğini belirten Bahçeci, “Katliamdan hemen sonra adalet mücadelesini sokak sokak büyütmeyi görev bildik” diyen Bahçeci, “Katliamda sorumluluğu olan bir polise 7 bin TL para cezası verilirken Besra anne oğlunun mezarı başında ağıt yaktığı için hapis cezasına çarptırıldı. Adalet isteyenler tutuklandı, çalışanlar ihraç edildi. Bu saldırılara rağmen biz her alana adalet talebini taşıdık. Bizler onların ayak izlerini takip ettiğimiz sürece bu mücadele asla ve asla bitmeyecek. And olsun ki, katliamların hesabını sormaya, gençliğin devrimci mücadelesini sürdürmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

‘MÜCADELEYİ BÜYÜTÜRSEK İKTİDARI YIKABİLİRİZ !’

Alev Özkiraz da katliamın yaşandığı dönemdeki siyasal sürece dikkat çekerek, “O dönemde öfkeli kızgın geçler olarak tanımlanan IŞİD çeteleri Suruç’ta, Ankara’da Sultanahmet’te katliam yaptı. Kalbi adaletten yana çarpan toplumsal mücadeleden vazgeçmedi. Adalet mahkeme salonlarına sığmadı sokaklara taştı” diye konuştu. Suruç Katliamı’nın 4’üncü yıldönümünde Kadıköy’de yapılan polis saldırısına da tepki gösteren Özkiraz , “ Suruç için adalet mücadelesini büyütürsek, AKP iktidarını birlikte yıkabiliriz. Suruç için adalet herkes için adalet” dedi.

33’LERİN ADINA ADALET VE DİRENİŞ PLAKETLERİ VERİLDİ

Konuşmaların ardından 33 düş yolcusu anısına 33 adalet ve direniş plaketleri sahiplerine verildi. Cebrail Günebakan anısına Gezi Ailelerine, Yunus Emre Şen anısına 10 Ekim Aileri’ne, Murat Yurtgül anısına Amed katliamında yaşamını yitirenlerin ailelerine, Erdal Bozkurt anısına Çorum Ailelerine, Nazegül Boyraz anısına Barış Annelerine, Çağdaş Aydın anısına Cumartesi Annelerine, Azlı Akyürek anısına Antep Ailelerine, İsmet Şeker anısına Sivas Ailelerine, Ece Dinç anısına Çorlu ailelerine, Nartan Kılıç anısına Soma Aileleri avukatı Can Atalay’a, Osman Çiçek anısına Maraş Ailelerine, Veysel Özdemir anısına Roboski Ailelerine, Uğur Özkan anısına Uğur Kaymaz’ın ailesine, Aydan Ezgi Şalcı anısına LGBTİ+ hakları aktivisti Şevval Kılıç’a, Alper Sapan anısına Tutuklu Gazeteciler şahsında Yeni Yaşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ferhat Çevik ile yazar Mehmet Ali Çelebi’ye, Büşra Mete anısına Metin Göktepe’ye, Emrullah Akhamur anısına Hrant Dink’in arkadaşlarından Patrak Estukyan’a, Hatice Ezgi Sadet anısına kadına yönelik şiddete karşı özsavunma uygulayan Name Öztürk’e, Kasım Deprem anısına 3. Havalimanı işçileri adına Dev Yapı-İş ve İnşaat İşçileri Sendikası’na, Polen Ünlü anısına, Şule Çet’in avukatlarına, Serhat Devrim anısına KHK’yla ihraç edilen Veli Saçılık’a, Duygu Tuna anısına Dilek Dayar’ın ailesine, Evrim Deniz Erol anısına Baran Tursun Vakfı’na, Koray Çapoğlu anısına Barış akademisyenlerinden Aslı Aydemir ve yeni tahliye olan Tuna Altınel’e, Nuray Koçan anısına göçlerde yaşamını yitirenler için feminist aktivist Faten Sarraj’a, Cemil Yıldız anısına Filistin Derneği, Ferdane Kılıç anısına Jineps gazetesinden Yaşar Güven’e, Mert Cömert anısına Ezidi milletvekili Feleknas Uca’ya, Süleyman Aksu anısına Cerattepe direnişçilerine, Alican Vural anısına tutuklu öğrenciler şahsında aynı zamanda Suruç yaralısı olan Efe Çatalbaş’a, Medali Barutçu anısına direnen sanatçılar şahsında Barış Atay’a, Okan Pirinç anısına tutuklu avukatlar şahsında Selçuk Kozağaçlı’ya, Vatan Budak anısına tecride karşı açlık grevi yapan DTK Eş Başkanı Leyla Güven’e verildi.

Edirne F Tipi Cezaevi’nde 3 yıldır rehin tutulan HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın gönderdiği mesajın okunduğu etkinlikte Suruç Katliamı’nda hayatını kaybeden 33 düş yolcusu için hazırlanan sinevizyon gösterimi yapıldı; BEKSAV bünyesinde faaliyet yürüten Sarya Müzik Grubu ve sanatçılar Metin Kemal Kahraman sahne aldı.