Bir Adım Daha: Barajları aşmak için oylar HDP ve Demirtaş'a

Bir Adım Daha İnisiyatifi, faşizmin barajını yıkmak için herkesi 24 Haziran’da Demirtaş'a ve HDP’ye oy vermeye çağırdı.

Baskın seçimlerde dörtlü ittifaktan dışlanan HDP ve rehin tutulan Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’a omuz vermek için kurulan, Bir Adım Daha İnisiyatifi, seçim startını Kadıköy Süreyya Operası önünde yaptığı kitlesel açıklamayla verdi. "Bir adım daha, 24 Haziran’da oylar HDP’ye Demirtaş’a", "Tek adam rejimine karşı çoğulcu ve demokratik bir ülke için barajları aşalım, HDP’ye ve Demirtaş’a oy verelim", "Tek adamın değil halkın hakimiyeti", "Barajlara ve çocuklara özgürlük için oylar HDP’ye Demirtaş’a" dövizlerinin taşındığı eylemde Bir Adım Daha inisiyatifinin tanıtımı inisiyatif üyesi Özge Akman tarafından yapıldı.

'YA TEK ADAM YA PARLAMENTER DEMOKRASİ'

Bir kez daha, Türkiye’nin geleceğini belirleyecek bir seçim süreci ile karşı karşıya olduğunu hatırlatarak sözlerine başlayan Akman, bu seçimlerde Türkiye’nin ya tek adam, tek toplum manasına gelen ‘başkanlık rejimine’ geçeceğine, ya da çoğulcu, demokratik, parlamentonun işlediği bir siyasal yaşamı tükenmediğini göstereceğini vurguladı.

GÜÇ KAYBEDEN AKP DEVLET İMKANLARINI SEFERBER ETTİ

Seçim kampanyasında yaşanan büyük hukuksuzluğa değinen Akman, her geçen gün güç kaybeden AKP iktidarının seçimleri kazanmak için devlet imkanlarını seferber ettiğini kaydetti. Akman, "Medyanın tek tipleştirildiği, muhalefetin susturulmaya çalışıldığı, seçilmiş parti başkanlarının siyasi rehin olarak tutulduğu koşullarda, dün ‘faşistler’ dediği MHP’den medet umarak oluşturduğu ‘milli ve yerli’ koalisyonu ile krizden çıkış olanağı aramaktadır" dedi.

BİR KEZ DAHA DEMİRTAŞ, BİR KEZ DAHA HDP

Akman, iktidarın sokağı baskılamasının yanı sıra, baskın seçim ile de sandıkta itibarını düzeltmeyi umut ettiğini, HDP’nin ise üzerindeki büyük baskıya ve fiili olarak siyaset dışına itilmeye çalışılmalarına karşı demokrasi mücadelesi içerisindeki aktif pozisyonunu koruduğunu kaydetti.

HDP’nin önümüzde Ağrı Dağı kadar gerçek duran adaletsiz yüzde 10 barajına takılmasının yaratacağı sonuçlara dikkat çeken Akman, Bir Adım Daha İnisiyatifi’nin neden HDP ve Demirtaş’ı desteklediğini şöyle anlattı: "24 Haziran seçimlerinde, bizler Demirtaş ve HDP ile bir kez daha "etkin, bağımsız bir dayanışma çalışması" yürütmek gerektiğine inanıyoruz. HDP’nin parçası olmayan solun politik-örgütsel bağımsızlığını muhafaza ederek; seçimde HDP’yi aktif bir biçimde desteklerken sandığı sokağa doğru bükecek, son dönemin toplumsal mücadelelerinin bakiyesini mümkün mertebe harekete geçirecek, kararların mecliste alındığı, seçimler sonrasını da gözeten çoğulcu, etkin ve bağımsız bir seçim çalışması hedefliyoruz."

ATALAY: SEÇİM KAMPANYASI YAPMAK HERKESİN HAKKI

Açıklamanın ardından polisin keyfi olarak inisiyatifin bildiri dağıtımını engellenmesi kitle tarafından protesto edildi. Bu keyfi engelle karşı söz alan Avukat Can Atalay, seçim kampanyası yapmanın sadece iktidar partisinin hakkı olmadığının altını çizdi. "Türkiye eğer demokratik bir ülkeyse seçim kampanyası yapmak tüm siyasi örgütlerin; bütün yurttaşların hakkıdır" diyen Atalay, aksi bir durumun zaten seçimin meşruiyeti konusunda ciddi bir kuşku uyandıracağına işaret etti.

Bir seçim kampanyası yapmanın kolluğu, polisin iki dudağı arasından bırakılamayacağını kaydeden Atalay, şöyle tepki gösterdi: "Bir seçim kampanyasında kullanılan ifadelerle ilgili olarak emniyet mensupları uyarıda bulunamaz. Eğer bir suç işlendiği iddiası varsa, polisler susar savcılar konuşurlar. Buradan ilan ediyoruz, dost da düşman da duysun, biz demokratik parlamenter sistemin tasfiyesine karşısında hem sokakta hem seçim siyasetinde direneceğiz " dedi.

FİLİSTİN HALKINA DESTEK MESAJI

İsrail devletinin Filistin halkına yönelik katliamının da protesto edildiği açıklamada, "Direnen Filistin halkı kazanacak" dövizlerinin yanı sıra, "Filistin halkı yalnız değil" sloganları atıldı. Konuşmaların ardından kitle Süreyya Operası önünde Khalkedon Meydanı’na kadar bildiri dağıttı.