Bir buçuk yaşındaki Arin de tecrit altında

Kocaeli F Tipi Cezaevi’nde tutulan 1,5 yaşındaki Arin Hevi’ye, cezaevi idaresi tarafından “kalem tutamaz, boyama yapamaz” iddiasıyla boyama kalemleri verilmeyerek, tecrit uygulanıyor.

Türkiye cezaevlerinde anneleri ile beraber kalan çocuk sayısı iktidar tarafından sürekli gizlenirken, verilen soru önergeleri ise sürekli yanıtsız kalıyor. Bu konuda en son 2017 yılında cezaevlerinde annesiyle kalan çocuk sayısı 668 olarak paylaşılmıştı. Son üç yılda ise bu rakama ne kadar eklendiği ise bilinmiyor.

Annesi ile cezaevinde kalan sayısı bilinmeye bu çocuklardan biri 1,5 yaşındaki Arin Hevi. 2010 yılında “örgütü üyesi olmak” gerekçesiyle yargılandığı davadan 6 yıl 3 ay hapis cezası verilen Nurcan Kızılkaya, yaklaşık 3 yıl tutuklu yargılandıktan sonra tahliye edildi. Kızılkaya, cezasının onanmasını üzerine 6 aylık bebeği Arin Hevi ile birlikte Kocaeli F Tipi Cezaevi’ne konuldu.

Avukat olan baba Mehmet Sani Kızılkaya, bir yılı aşkın süredir annesi ile birlikte cezaevinde kalan Arin Hevi’ye verilmek üzere cezaevi idaresine teslim ettiği boya kalemi ve boyama kitabı küçük çocuğa verilmedi. Gerekçe olarak ise, o yaşta çocuğun kalem tutup boya yapamayacağı gösterildi.

Baba Kızılkaya, karşılaştıkları bu duruma yönelik tepkisini sosyal medya hesabından şu paylaşımda bulunarak gösterdi: “1,5 yaşında hapis yatabilen kızıma “kalem tutamaz, boyama yapamaz” diye boya kalemi ve boyama kitabı almayan cezaevi yönetimi var bu ülkede biliyor musunuz?”