Bırakın sağlıkçılar insanlık için çalışsınlar

KHK ile ihraç edilen 15 bin sağlık çalışanının görevlerine iade edilmesini talep eden HDP milletvekili Faruk Gergerlioğlu, bunun tüm insanlığı ilgilendiren bir konu olduğunu belirtti.

Türkiye’de Covid 19 vakaları artarken alınan önlemlerin yetersiz olduğu birçok uzman tarafından dile getiriliyor. Felaketin kapıda olduğu ifade edilirken bu dönemde, acil olarak yapılması gerekenlerin başında ise OHAL KHK’leri ile ihraç edilen 15 bin sağlık emekçisi ve bu alanda çalışan akademisyenin görevlerine mutlak suretle iade edilmesi geliyor. Fakat deneyimli personel ihtiyacına rağmen hükümet, 32 bin sözleşmeli sağlık çalışanı alacağını duyurdu ama KHK’liler konusunda bir adım atılmadı.

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, yıllardır kamuoyuna taşıdığı KHK meselesinin pandemi ile birlikte ne kadar elzem olduğuna dikkat çekiyor: "KHK konusunu biz zaten yıllardır gündeme getiriyoruz pandemi ile birlikte bir kez daha ne kadar kritik bir öneme sahip olduğu ortaya çıktı. Zaten Türkiye’de sağlıkçı açığı var. 15 bin sağlık çalışanı, doktor, acil servis elemanı, sağlık emekçisi görevinden ihraç edildi. Şu an bir salgın var ve bu konuda da son derece geç kalan bir Sağlık Bakanlığı var. 10 Mart’tan sonra paçası tutuştu ne yapacağını bilemez bir hale geldi Sağlık Bakanlığı. Toplantı üstüne toplantı yapılıyor fakat geç kalındığı gibi Sağlık Bakanlığı nezdinde nitelikli sağlık çalışanları da olmadığı için önlemler yetersiz kalıyor."

DÜNYA SAĞLIK ÇALIŞANI ARARKEN…

HDP’li Gergerlioğlu alanında uzman doktorların bu deneyimle birçok kişiyi ölümden kurtarabileceğini ifade ediyor: "Birçok yetişkin, çocuk yoğun bakım uzmanları vardı ihraçlar edilenler arasında. Öte yandan dünya çapında makalelerine atıf yapılan bilim insanları da vardı. Şimdi bunlar atıl durumda, bunun yanı sıra saçma gerekçelerle cezaevinde bulunan doktorlar da var. Tanıdığım birçok insan var cezaevinde ve bu insanlar kendi alanında uzman. Belki şu an birçok kişinin hayatını kurtarabilecekken yok yere ceza çekiyorlar. Maalesef bu hatalar üzerine yenileri yapılıyor.

Bu insanların deneyimlerinden nasıl yararlanacağız diye düşünmek yerine zaten hazırlıksız başladığımız bu salgınla mücadelede uçuruma doğru gidiyoruz. 15 bin sağlık çalışanının acilen işlerine iade edilmesi gerekiyor. İspanya, İngiltere, Almanya ve Norveç eski sağlık personellerini, istifa etmiş olanları ya da emekliye ayrılanları geri göreve çağırıyor. Öte yandan ABD dünyaya şöyle bir çağrıda bulundu: ‘Dünyanın her yanından sağlık çalışanlarını pandemi ile mücadelede Amerika'ya bekliyoruz. Size bütün imkanları sunacağız yeter ki Covid 19 ile mücadelede bizim yanımızda olun.’

Ama ülkemize baktığımızda 15 bin deneyimli çalışanı acilen göreve getirmek yerine bekliyoruz. Bunlar arasında 20, 30 yıllık görev yapmış, deneyim kazanmış sağlık çalışanları var. Ben de işinden ihraç edilmiş bir doktorum, göğüs hastalıkları uzmanıyım ve 29 yıl çalıştım. Eğer bugün siyasetçi olmasaydım ben de KHK ile ihraç edilmiş ve atıl bir doktor olacaktım."

SAĞLIKÇILAR VİRÜS KAPMAYA BAŞLADI

Gergerlioğlu ayrıca birçok doktorun ve sağlık çalışanının da virüse yakalandığını Sağlık Bakanlığı’nın ise bunu gizlediğinin altınız çiziyor: "Şu an sağlık çalışanlarının çoğu Covid 19’a yakalanmış durumda. Birçoğunun haberini alıyoruz fakat Sağlık Bakanlığı tarafından bu saklanıyor. Zaten sağlık çalışanına ihtiyaç varken doktor, hemşire ve personelin risk altında olduğu şöyle bir dönemde bu çok önemli bir konu artık."

Sağlık çalışanlarının yanı sıra bu alanda çalışan birçok akademisyenin de ihraç edildiğini hatırlatan Ömer Faruk Gergerlioğlu yakın zamanda kendisinin gündeme getirdiği Doç. Dr. Mustafa Ulaşlı’dan bahsediyor: "Türkiye'de korona konusunda tek doktorası olan isim Doç. Dr. Mustafa Ulaşlı hoca KHK’lı olduğu için hiçbir şekilde ondan hizmet alınmıyor. Mustafa Hoca ‘beni iade etmenize gerek yok en azından insanlık adına bu dönemde çalışayım. Hem tıbbi genetik hocasıyım, hem de viroloji’ diyor ama nafile. İki açıdan da virüsün genetiğini çok iyi bilen bir uzman Mustafa Ulaşlı. Geçtiğimiz hafta Cumartesi günü Sağlık Bakanı ile görüştüm ve Mustafa Hoca'yı çağıracağını söyledi.

Fakat Mustafa Hoca gündem olunca medyadaki faşizan, ulusalcı bir güruh ‘KHK’lılardan nasıl istifa edersiniz’ diye bir gürültü kopardı. Pazartesi günü ise Sayın Sağlık Bakanı, Mustafa Ulaşlı’yı bu çalışma için çağıracağına, medya çalışanlarının sorularını geçiştirdi. Gazeteciler bunu sorunca Sayın Bakan ‘Herkes gelsin bu çalışmaya katkı, destek sunsun’ gibi genel, belirsiz bir açıklama yaptı. Bunu ilk defa size söylüyorum, ben salı günü aradım ve Sağlık Bakanlığı Özel Kalem’le konuştum. Yine Cuma günü de konuştum ama ne olumlu, ne de olumsuz herhangi bir cevap yok. Bakanlığa Mustafa Ulaşlı’nın bu çalışmalara katılmasının önemli olduğunu anlatmaya çalıştım. Anladığım kadarıyla görüşmek istemiyorlar. Ama bu, Sağlık Bakanlığı için bir utanç vesikasıdır. Sadece Türkiye için değil, dünya için de aşı geliştirebilecek bir ekibin içinde yer alması gereken bir akademisyen bugün KHK ile ihraç edildiği için çalışamıyor."

BU BİR İNSANLIK AYIBIDIR

Gergerlioğlu hükümetin böylesi bir durumda bile siyasi hesaplar yaptığı için geri dönülmez bir felakete yol açacağına da dikkat çekiyor: "Sırf siyasi meselelerden dolayı böyle bir insan ve 15 bin sağlıkçı ekarte ediliyorsa yazıklar olsun diyebiliyorum sadece. Bu bir insanlık ayıbıdır. Çünkü bugün mesele tüm dünyayı ve insanlığı ilgilendiriyor. Bırakın insanlık için çalışsınlar. İnsanların birçok hizmete ve bilgiye muhtaç olduğu böylesi bir dönemde Mustafa Hoca gibi katkı sunabilecek bir insanı ve 15 bin sağlık çalışanını görevine iade etmemek, çalışmaya katmamak yargılanması gereken bir tutumdur.

Yarın öbür gün binlerce insan öldüğünde bu bir vebaldir ve tarihe bu şekilde geçecektir. Zira insanların canı gidecek ama mutlak suretle birileri de bunun hesabını vermek zorundadır, ki verecektir de. Her kesimden akademisyen, sağlık çalışanı, sendikacı birçok insan bana ulaşarak göreve hazırız diyor. Gönüllü olarak çalışalım diyorlar ama bu konuda atılmış hiçbir adım yok."

O ZAMAN PASAPORTLARINI VERİN

Ömer Faruk Gergerlioğlu bu konuda uzmanlığı bulunan Doç. Dr. Mustafa Ulaşlı için ise şöyle bir çağrıda bulunuyor: "Doçent Doktor Mustafa Ulaşlı için şu çağrı yapıyorum. Madem ABD, dünyanın her yanından sağlıkçı ve bu konuda çalışanları ülkeye çağırıyor, pasaportunu versinler Mustafa Ulaşlı’nın bari oraya gidip insanlık için adına çalışsın. Çünkü bu insanlar KHK ile ihraç edildiği için pasaport da alamıyor. Madem her kesimden muhalifi, Kürdü, Türkü bu şekilde vebalı gibi görüyorsunuz bırakın bu insanları gitsinler! Zaten yaptığımız araştırmalarda KHK ile ihraç edilenlerin %91,2'si bu ülkeden gitmek istiyor."