‘Biz bu görüntüleri 90’lardan ve KCK tutuklamalarından biliyoruz’

HDP Amed Milletvekili Semra Güzel’in işkence ile gözaltına alındığı görüntüleri değerlendiren HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Av. Serhat Eren, “Bu görüntüleri 90’lardan tanırız, biliriz” dedi.

Dokunulmazlığı mart ayında kaldırılan HDP Amed Milletvekili Semra Güzel’in işkence ile gözaltına alındığı görüntüleri, AKP tarafından medyaya servis edildi. Vekilliği devam eden Güzel’in Edirne’de gözaltına alındığı bilgilerini servis eden İçişleri Bakanlığı ve AKP’nin ifadelerinin aksine, ÖHD yaptığı açıklamayla müvekkillerinin İstanbul’da alındığını belirtti.

Savcılık ifadesi devam eden Güzel’in gözaltı görüntülerinin medyaya bu şekilde servis edilmesini, “90’lardan bu yana tanırız” diyen HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonları’ndan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Av. Serhat Eren, bu durumu ANF’ye değerlendirdi.

AKP'NİN KÜRT SİYASETÇİLERE KARŞI DÜŞMANCA TUTUMU

Semra Güzel’in vekilliğinin halen devam ettiğini vurgulayan Eren, şunları söyledi: “Semra Güzel’in vekilliği düşmüş değil, sadece iki soruşturmayla ilgili dokunulmazlığı kaldırılmış durumda. Yani iki fezlekesi var. Dolayısıyla bu kapsamda şu an ifadesi alınıyor. Onun dışında hakkında başka soruşturmalar olabilir ama iki fezleke ile ilgili soruşturma devam ediyor. Dünden beridir İçişleri Bakanlığı’nın veya işte AKP'nin servis etmiş olduğu bu görüntüler hem uluslararası hukuka aykırı hem kendi iç hukuk temel ilkelerine aykırı. Hukukun temel ilkelerinden biri olan masumiyet karinesinin ihlali anlamına gelecek paylaşımlar, açıklamalar ve bu görüntülerin servis edilmesinin kuşkusuz birkaç nedeni var.

İlki; AKP'nin Kürt siyasetçilere yönelik düşmanca tutumu. İkincisi, yargının Kürt siyasetçilere yönelik yanlı, bağımlı ve iktidarın talimatları doğrultusunda hareket etmesiyle izah edilebilecek bir yaklaşım. En nihayetinde mahkeme kararı savcılığın kararı doğrultusunda yapılıyor. Ve gözaltına alınma süreci de savcının yani yargı mercilerinin talimatları doğrultusunda gerçekleştiriliyor. Dolayısıyla aslında bu sürecin içerisinde yargının da rolünün olduğunu söyleyebiliriz.

Üçüncü bir neden olarak da, son zamanlarda özellikle AKP'nin talancı, yalancı düzenine yönelik Türkiye'de toplumsal bir refleksin ortaya çıktığını hepimiz gözlemliyoruz. Bu tepkileri manipüle etmek, gündem değiştirmek, aynı zamanda okları, şimşekleri kendi üzerinden çekip kamuoyunun bakış açısını başka bir gündeme yoğunlaştırma çabasıyla da izah edilebilir.”

DAHA ÖNCE DE YAPILDI

Avukat Serhat Eren, bu görüntülerin yeni olmadığını ve aynı zihniyetle yıllar içinde çok defa yapıldığının da altını çizdi: “AKP'nin yapmış olduğu hırsızlıklar, yolsuzluklar, mafyayla ilişkileri, yargı mafya ilişkileri o kadar çok ayyuka çıktı ki, bir savcı bile çıkıp yolsuzlukları talanı soruşturma gereği duymuyor. Bu suçların takibi konusunda harekete geçmeyen savcılar, maalesef meselenin kendisi Kürtler ve Kürt siyasetçiler oldu mu soruşturma açmak için can atıp sıraya giriyor.

Servis edilen görüntülerin hukuka aykırı olduğunu çok rahat bir şekilde ifade edebiliriz. Bu görüntü ve resmi, kamuoyuna özellikle servis etmeye çalıştılar. Bu görüntüleri biz, işte 90’lı yıllardan, yine Kürt siyasetçilerin meclisten apar topar çıkarılmasından tanır, biliriz. Yine bu görüntüleri KCK yargılamalarından biliriz. Bu bir devlet geleneği ve sistematik olarak Kürt'e Kürt siyasetçilere yönelik devletin düşmanca tutumunu ortaya koyan görüntülerdir.”