BM'den Türkiye’ye: Cadı avına son ver!

 BM özel raportörleri, Türk devletine tutukladığı insan hakları savunucularını derhal serbest bırakma çağrısı yaptı.

Birleşmiş Milletler (BM) Toplanma ve Örgütlenme Özgürlüğü Özel Raportörü Annalisa Ciampi, İnsan Hakları Özel Raportörü Michel Forst, Keyfi Gözaltı ve Çalışma Grubu Özel Raportörü Jose Antonio Guevara Bermudez ile Hakimler ve Avukatlar Bağımsızlığı Özel Raportörü Diego Garcia- Sayan, BM Cenevre bürosunda yaptıkları ortak açıklama ile Türkiye’ye tutukladığı insan hakları savunucularını derhal serbest bırakma çağrısında bulundu.

‘DERHAL SERBEST BIRAKIN’

"BM uzmanları olarak Türkiye’ye tutukladığı bütün insan hakları savunucularını derhal serbest bırakma çağrısı yapıyoruz" denilen açıklamada, şunlar ifade edildi: “Aralarında Uluslararası Af Örgütü Türkiye Direktörü İdil Eser'in de bulunduğu on kişi, 5 Temmuz’da, insan hakları savunucuları için düzenlenen bir çalıştaya katıldıkları esnada gözaltına alınmışlardır. BM uzmanları olarak, savcılığın gruba karşı gizli bir soruşturma açtığı ve savunma avukatlarının dosyaya erişiminin engellendiği ve gruba karşı karalama kampanyası yürütüldüğüne dair raporlardan endişe duyuyoruz. Gözaltılar, Uluslararası Af Örgütü'nün 2014’ten beri Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yürüten Taner Kılıç’ın, geçen ay 22 avukatla birlikte İzmir’de gözaltına alınmasından sadece bir ay sonra gerçekleşmiştir.”

“MUHALEFET OLAN TERÖRLE SUÇLANIYOR’

İnsan hakları savunucularına yönelik yapılan bu son gözaltların, Türkiye’de yaşanan cadı avının bir başka örneği olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “İnsan hakları savunucuları tıpkı ‘terör’ suçlaması ile tutuklanan binlerce siyasetçi, avukat, gazeteciler yani hükûmet politikasını eleştirenler diğer kişiler arasındadır." denildi.

Türk hükûmetinin, kendisine karşı muhalefet gördüğü kişilere karşı ortaya koyduğu hukuksuzluğu meşrulaştırmak için sürekli olarak güvenlik ve terörle mücadele yasalarını kullandığını belirten BM uzmanları, Türkiye’de ifade, toplanma ve örgütlenme özgürlüğünün askıya alınmasının endişe verici olduğunu kaydetti.

‘HER GEÇEN GÜN KÖTÜLEŞİYOR’

Türkiye’de insan hakları alanındaki genel tablonun her geçen biraz daha kötüleştiğinin altını çizen BM uzmanları, “Türkiye’de temel özgürlüklerin kritik durumu hakkında çeşitli vesilelerle uyarılarda bulunduk ve tüm işaretler bu kritik durumun sadece tırmanışa geçtiğini gösteriyor." dedi.

Türkiye’de yaşanan hak ihlallerine karşı BM İnsan Hakları Konseyi'ni göreve çağıran BM uzmanları, Konsey’in Türkiye’de her gün biraz daha kötüye giden bu durumu ele almasını istedi.