BM Irak’taki toplu idamlara karşı uyardı

Irak’ta neredeyse her ay onlarca kişi idam edilirken, uluslararası kuruluşlar özellikle işkence sonucu terörizm suçunu itiraf ettiklerinden şüphelenilen kişilerin idamının durdurulmasını istiyor.

Irak’ta pazartesi günü 50 kadar mahkûmun idam edilmesi bekleniyor. Ancak Birleşmiş Milletler (BM), ‘toplu idamlardan’ kaçınılması uyarısı yaptı.

BM raportörlerinden Nils Melzer, Fionnuala Ní Aoláin ve Agnes Callamard, Irak’ta terörizmle suçlanan 4 bin kadar mahkûmdan yüzlercesinin idam edileceğine dikkat çektiler. Toplu idamlardan kaçınılmasını isteyen raportörler, idama mahkûm edilenlerden 50 kadarının cezalarının pazartesi günü topluca infaz edilmelerinin beklendiğini duyurdular.

Ekim ayında 21, bu ay içinde ise en az 16 mahkûmun Nasiriye’de idam edildiklerini belirten BM raportörleri, Irak hükümetinden yeni idamları durdurmalarını istediler.

Üç raportörün yayınladığı ortak basın açıklamasında, sistematik ve ‘genel temellere dayanan’ idamlardan vazgeçilmesinin gereğine vurgu yapıldı. Raportörler, zanlıların bazılarının itiraflarının işkence ile alındığına dair iddialar olduğunu da savunurken, birçok davada hukuki eksikliklerin olduğuna işaret ettiler.

Irak, 2017 yılında DAİŞ çetelerinin elindeki son yerleşimleri de alarak, savaşın kazanıldığını ilan etmişti. Ancak yakalanan binlerce DAİŞ çetesine ek olarak idam cezası gerektirmeyen suçlar işlemiş veya çetelerle bağlantısı olmayan kişilerin de yakalanmış olabileceğinden endişe ediliyor.