BM: Türkiye’de hükümeti eleştiren terör suçlusu ilan ediliyor

BM yaptığı açıklama ile Türk devletini terör suçlaması adı altında muhalefet ve insan hakları savunucularına yönelik saldırılara son vermeye çağırdı.

Birlemiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyine bağlı BM toplanma ve örgütlenme özgürlüğü hakkı özel raportörü Annalisa Ciampi, İnsan hakları özel raportörü Michel Forst, Keyfi tutuklama çalışma grubu özel raportörü Jose Antonio Guevera Bermudez, Düşünce ve ifade özgürlüğü özel raportörü David Kaye, terörle mücadele ederken insan haklarının korunması ve geliştirilmesi özel raportörü Fionnuala D. Ni Aolain yaptıkları ortak açıklama ile Türk devletine terörle mücadele adı altında muhalefete yönelik saldırılara son verme çağrısı yaptı.

Geçtiğimiz Temmuz ayında insan hakları savunucularına, Halkın Hukuk Bürosu Avukatlarına ve son olarak İş adamı ve insan hakları aktivisti Osman Kavala’nın tutuklanmasını hatırlatan özel raportörler, hükümetin terörle mücadele altında muhalefete yönelik saldırılarının kabul edilemez olduğunun altını çizdi.

MUHALEFETE YÖNELİK TERÖR SUÇLAMASINDA VAZGEÇİLMELİ

Türk devletine terör suçlaması altında yargılanıp tutuklanan muhalefet kesiminin derhal serbest bırakma çağrısı yapan BM özel raportörleri, “Türk devleti, insan hakları savunucuları, avukatlar ve Osman Kavala gibi insan hakları aktivistlerine yönelik yapılan terör suçlamasından vazgeçilmeli” dedi.

Hükümetin görüş ve politikalarını sorgulayan ve eleştiren insanların tutuklanmasının endişe verici olduğunu vurgulayan özel raportörler, devamla “Terörle suçlanan insanların birçoğu demokratik haklarını dile getirmek için katıldıkları eylemlerden veya düşüncelerinden dolayı yargılanıyor” dedi.

Bazı insan hakları savunucularını kefaletle serbest bırakılmasına da tepki gösteren BM uzmanları, “Bu durum, insan haklarına aykırı olmakla birlikte aynı zamanda kişiyi aşağılama muamelesidir” dedi.