Bombardıman halka zarar veriyor

Zagros bölgesindeki gerillalar, iddia edildiği gibi Türk ordusunun bombardımanından gerilladan ziyade bölge halkının etkilendiğini söyledi.

Türk ordusunun, çatışmadan kaçınıp savaş uçakları ve topçu bataryalarıyla saldırdığı Zagros bölgesindeki gerillalar, savunma ve eylemlerin yanı sıra bahar hazırlıklarını da tamamlıyor.

Türk ordusu, Medya Savunma Alanları’na yönelik kapsamlı hava saldırılarını sürdürüyor. Bu saldırıların yoğun olarak gerçekleştiği bölgelerden birisi de Zagros sahası. Türk ordusu, gerillanın bu saldırılarda yüzlerce kayıp verdiğini, artık hareket edemediğini iddia ediyor. Gever ve Çelê yakınlarında bulunan gerillaları ziyaret ederek, bu iddiaları sorduk.

Gerilla Xelîl Gabar, bulunduğumuz alanın kısa bir süre önce Türk ordusu tarafından operasyon gerçekleştirilen alanlardan biri olduğunu hatırlattı. Bölgenin Gever yakınlarında bulunduğuna işaret eden Gabar, şöyle devam etti: "Türk ordusu ve onun özel savaş aygıtı medyasının, iddiaları doğru değil. Rutin işleyişimizle birlikte bahar süreci nedeniyle yoğun hareketlilik içindeyiz.”

KAYIPLARINI GİZLİYORLAR

Gerilla Gabar ile beraber, diğer gerillaları görmek için üslerini ziyaret ettik. Gerilla Zerdeşt, halkın psikolojisini etkilemek için sürekli uçaklarla imha edildiklerinin, eylem yapamadıklarının propagandasının yapıldığını söyledi. Zerdeşt, şunları ekledi: "Eylemler yapıyoruz. Türk ordusu, kayıplarını gizliyor. Bugün bile bir grup arkadaşımız, eylem yapmaya gitti."

Gerill Dijwar ise şunları ifade etti: "Yalan söylüyorlar. Mevzilerden kafasını çıkaramayanlar onlardır. Her şey ortadadır. Teknikle de sonuç alamazlar. Biz yerimizdeyiz."

BOMBARDIMAN HALKI ETKİLİYOR

Gerillalar ile sohbetimizin ardından Xelîl Gabar bizi sivil yerleşim yerlerinin yakınlarına düşüp de patlamayan bir obüs topunun yanına götürüyor. Türk ordusunun, çatışmalardan kaçınıp savaş uçakları topçu bataryalarını kullandığını kaydeden Gabar, "Bu geniş arazide manevra kabiliyeti yüksek olan gerilla güçleri karşısında obüs ve havanın tesiri yok. Bu saldırılar bizi değil, bölgede bulunan halkımızı etkiliyor. Geçen yıl bu alanda çok sayıda sivil yaşamını yitirdi" dedi.

ARAZİDE HAZIRLIK

Tam geri dönüş için yola koyulduğumuzda yolda bir kadın gerilla birimi ile karşılıyoruz. Berwelat Mazlum, arazide Türk ordusuna karşı hazırlık yaptıklarını aktarıyor. "Burada yaşayan köylülerin tek geçim kaynağı bu dağlardadır" diyen Berwelat, savaş uçaklarına karşı korumada tecrübeleri olduğunu ama halkın yaşam alanının, geçim kaynaklarının tahrip edildiğini belirtti.