Bosna-Hersek DAİŞ’liler için özel kamp planlıyor

QSD güçlerinin elinde bulunan Bosna-Hersek vatandaşı DAİŞ çete üyeleri ve aileleri için Saraybosna hükümeti ne yapacağını bilmiyor. Hükümet, DAİŞ’lileri alıp dağlık alanda kuracağı özel bir kampa yerleştirmeyi düşünüyor.

Diğer batılı ülkelerin vatandaşları gibi YPG/ QSD güçlerinin DAİŞ çetelerine yönelik operasyonlarda sağ yakaladığı Bosna-Hersek vatandaşlarının belirsizliği sürüyor. Bosna-Hersek, Yugoslavya iç savaşı sırasında “radikal İslamcı” gruplara ev sahipliği yaptığı için DAİŞ çetelerine katılımın en yüksek olduğu ülkelerin başında geliyordu.

DAİŞ’e çetelerine katılıma göz yuman Bosna-Hersek hükümeti ise şimdi Rojava Kürdistanı ve Suriye’nin kuzeyindeki cezaevleri ile kamplarda tutulan vatandaşlarının durumu karşısında deyim yerindeyse “kara kara” düşünüyor. Resmi olarak Suriye Demokratik Güçleri (QSD)’nin elinde aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu en az 100 çete üyesi bulunuyor. Ancak Bosna-Hersek basınına göre ise bu rakam 200 civarında.

Rojava Kürdistanı ve Suriye’nin kuzeyindeki kamplarda tutulan çocuklu kadınlar Bosna-Hersek hükümetine mektuplar yazarak “Bizi ülkemize götürün” çağrısı yaparken, hükümet soruna çözüm bulmakta zorlanıyor. Basına konuşan Saraybosna hükümetinin yetkilileri “Sorunu tek başına çözecek durumda değiliz, faktörler uluslararası arenada atılacak adımlarla çözülmeli” açıklamasını yapmakla yetiniyorlar.

HÜKÜMET: DAİŞ’LİLERİ ALIP YARGILAYABİLİRİZ

Güvenlik Bakanı Dragan Mektić ise DAİŞ’lilerin alıp ülkeye getirilmesinden yana. “Ne olursa olsun onlar bizim vatandaşımız” diyen bakan Mektić suça bulaşmış çete üyelerinin yargılanıp cezaevlerine atılmasını, çetelerin aile üyelerine de bir şans verilmesi gerektiğini savundu. Hükümetin planı ise ailelerin yerleştirileceği özel bir kampın kurulması.

Hükümet, söz konusu kampı başkent Saraybosna’nın doğusunda yer alan ve yerleşim yerleriyle bağlantısı bulunmayan dağlık Salakova bölgesinde kurmayı düşünüyor. Hafif güvenlik önlemlerinin bulunacağı kampa öncelikli olarak ailelerin, daha sonra cezai işlemlerin ardından ise çete üyelerinin yerleştirileceği belirtiliyor.

Ancak Sırbistan toprakları içerisinde bulunan bölgede böyle bir kampın kurulmasına Sırp yetkililer karşı çıkıyor. Aynı şekilde Hırvatistan da kampın kendi toprakları içerisinde kurulmasından yana değiller. Bosna-Hersek muhalefeti de çete üyelerinin aileleri ve çocuklarının temasa geçmeleri halinde radikalleşmenin bir diğer kuşağa geçeceğini ifade ederken kampın kurulmasına karşı çıkıyorlar.

ERDOĞAN REJİMİNİN ARKA BAHÇESİ

DAİŞ’in yükselişe geçtiği dönemde Gornja Maoca adlı bir köyde DAİŞ bayrağının asıldığı ortaya çıkmıştı. Şüphesiz Bosna-Hersek Erdoğan rejiminin arka bahçesi haline geldiği için DAİŞ, bu ülkede güçlüydü. Zaten Avrupa ülkelerinin 24 Haziran 2018’deki seçimleri öncesinde AKP’nin seçim mitinglerini yasaklaması üzerine Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Saraybosna’da 20 bin kişinin katılımıyla miting yapmıştı.

Son yıllarda Türk devleti Bosna-Hersek’e ciddi oranda para aktarırken, AKP iktidarı ise Osmanlı’nın mirası üzerinde yeniden bölgeyi yeniden dizayn etmeyi hedefliyor. Bu amaçla Ankara yönetimi son dönemlerde Bosna-Hersek’te dengeleri değiştirmek ve kendi amaçları doğrultusunda yeni bir İslam anlayışı yaymak için sadece camiler değil, aynı zamanda enerji sektörü, finans ve telekomünikasyon sektörlerinde de ciddi yatırımlar yapmaya başlaması dikkat çekti.

Ayrıca AKP, Bosna-Hersek’te BPS adlı milliyetçi bir parti de kurduğu kurdu. AKP’nin logosunu ve parti içeriğini olduğu gibi kopyalayan BPS Türk ve Erdoğan hayranlığıyla biliniyor.

 

Konuyla ilgili haber: