Botan’da yıkım ve yasaklardan sonra ilk kitlesel Newroz

Botan bölgesindeki bir çok kentte, Türk rejiminin üç yıl önce başlattığı benzeri görülmemiş yıkım ve yasaklardan sonra ilk kitlesel Newroz kutlamaları yapılıyor.

Newroz kutlamaları için Şırnak merkez, Silopi ve Uludere ilçelerinde binlerce kişi alanlara çıktı.

Şırnak merkezde, 3 yıl önce ilan edilen sokağa çıkma yasakları, katliam ve ağır yıkımdan sonra ilk kitlesel Newroz kutlanıyor.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl Örgütü tarafından gerçekleştirilen kutlamalar için binlerce kişi Newroz alanına akmaya başladı. Kentin bir çok yerinde davul zurna eşliğinde halaylar çekildi. Kadınlar ve gençlerin yoğunluğu dikkat çekerken, sokağa çıkma yasakları sırasına devletin saldırılarında hayatını kaybedenlerin aileleri kutlama alanında yerlerini aldı. HDP milletvekilleri Ebru Günay ve Hasan Özgüneş’in yanı sıra HDP belediye eşbaşkan adaylarının kutlama çerçevesinde konuşma yapması bekleniyor.

Yasak ve yıkımların hedefi olan Silopi ilçesinde de, üç yıl sonra binlerce kişi Newroz alanına aktı. İlçe Devlet Hastanesi yakınlarında bulunan alan çevresinde yoğun polisiye ve askeri tdbirler dikkat çekti. Newroz alanın kapılarının açılmasıyla birlikte binlerce kişi ellerinde HDP bayraklarıyla alana giriş yapmaya başladı. Alanda Şal û şepik, kiras û fistanlar giyen insanlarla renk cümbüşüne döndü. Kutlamaya katılanlar arasında, Türk devletinin işlediği savaş suçları sırasında hayatını kaybedenlerin aileler ile cenazesi günlerce sokakta kalan Taybet İnan’ın yakınları da yer aldı.

Kutlamaların yapıldığı bir başka adres ise Uludere oldu. Yöresel kıyafetler giyen yüzlerce kişi, ellerinde HDP bayraklarıyla Newroz alanında halaylar çekiyor. Şölen havasında geçen buradaki kutlamalarda da kadınların yoğunlukta olması dikkat çekiyor.