‘Bu çöküşe karşı oylarımızı çaldırmayalım’

HDP İstanbul İl Eşbaşkan Yardımcısı Cengiz Uzuner ‘Çaldırlar’ yakınmalarına karşı herkesi ‘çaldırmamaya’ davet etti.

Türkiye’de 31 Mart günü yapılacak olan yerel seçime sayılı günler kaldı. Türkiye’de seçime katılım olan %80. İstanbul’da ise 8 milyon kişi 31 bin 184 sandıkta oy kullanacak. Tüm parti teşkilatları çalışmalarına son hızla devam ediyor. Halkların Demokratik Partisi (HDP) de çalışmalarını yoğunlaştırdı.

Boş olan dairlerde seçmenlerin var edilmesi ya da bir hanede otuzdan fazla insanın ikamet ediyor gibi gösterilmesi yerel seçimlerin hileleri arasında dururken, HDP İstanbul İl Eş Başkan Yardımcısı Cengiz Uzuner, ajansımıza sandık güvenliği için aldıkları önemleri anlattı.

31 BİN 184 SANDIKTA GÖREVLİLERİMİZ VAR

İstanbul genelinde 31 bin 184 sandığın olduğunu söyleyen Uzuner, 8 milyon kişinin de sandığa gideceğini belirtti.

“8 milyon insan, İstanbul yerel yönetimlerinde şehri yönetecek kişileri seçecek. Bu anlamda iradenin sandığa yansıması, yansıtılan iradenin yerel yönetimlere sirayet etmesi zorunludur. Şöyle bir algı var, bir kere bu algıyı toptan değiştirmemiz gerekiyor; ‘çalıyorlar!, biz ne yaparsak yapalım seçimlerin sonuçları değişmiyor. İktidar istediği gibi seçim sonuçlarını etkiliyor.’ Bu algı yanlış bir algıdır. İstanbul’un bütün sandıklarında, yani 31 bin 184 sandıkta HDP’nin görevlileri mevcuttur. Yetmez! Her sandığa birer müşahit de veriyoruz. Bu da yetmez! Her okulda ikişer okul sorumlularımız var. Avukatlarımız var. Bu avukatlar okul sorumluları, müşahitler, sandık görevlileri çeyrek oy bile çaldırmamak için gerekli bilgileri aldılar” diyen Uzuner söz konusu görevlilerin gerekli eğitimi gördüğünü de sözlerine ekledi.

AKP ÇÖKÜŞ YAŞIYOR

AKP’nin kaybedeceğini anladığı için çeşitli manipüle girişimlerinde bulunduğunu söyleyen Uzuner, Türkiye’nin siyasal, ekonomik olarak krizde olduğunu belirtti. AKP’nin bir çöküş yaşadığını kaydeden Uzuner şunları söyledi: “Saldırgan durumdadır. Eşit koşullarda seçime girmediğimiz, Türkiye’de demokratik bir ortam olmadığı için her türlü hile yapılabilir. Bu hileyi önlemek sadece sandık kurulu üyelerinin, parti müşahitlerinin görevi değil, tüm halkın iradesine sahip çıkmasıdır, hepimizin görevidir. Bunun için de öncelikle gençleri, kadınları, demokrasiden yana olan herkesi sandıklarda görev almaya, müşahit olmaya davet ediyorum. Bu çağrı bizimdir. Bu çağrıya özellikle demokrasinin kararlı savunucuları gençlerin, ‘geleceğime sahip çıkıyorum’ mantığı ile müşahit olmaya, ilçe örgütlerimize başvurmaya davet ediyorum.

HİLE KARŞI DEMOKRATİK BASKI YAPACAĞIZ

Seçim günü 31 Mart Pazar günü oyunu kullanmak da yeterli değildir, kullandığı oyun çalınmaması için yurttaşların da görevleri vardır. Sandıklar açıldığında yani saat 17.00’de bütün yurttaşların oy kullandığı okulda bulunması gerekir. Demokratik haklarıdır. Sayımı izleyebilirler. Hile olmaması için demokratik baskı uygulamalıdırlar. Okuldan ilçe seçim kuruluna girene kadar da değişme durumu olabilir. Çünkü bunlar hilekardırlar, demokrasiden nasibi almamışlardır, kaybetme iç güdüsü ile yanıp tutuşmaktadırlar. Bunun için tüm yurttaşların seçim günü oy vermekle yetinmeyip, iradelerine sahip çıkmak için sokakta olması gerekir.”

‘OYLARIMIZI ÇALDIRMAYACAĞIZ’

Tüm demokratik kitle örgütlerine, barolara, halka seslenen Uzuner, 31 Mart Türkiye siyasi demokrasi açısından bir referandum olduğunu belirterek, “Bunun için tüm yurttaşlar 31 Mart’ta oyunu kullanmalı, kullanmak yetmez tekrarlıyorum; HDP ilçe örgütlerine başvurup, müşahit olabilirler. Henüz müşahit başvuruları bitmedi. Her sandıkta bir değil birden fazla görevlimiz olduğu taktirde çalamayacaklar, çaldırmayacağız. ‘Çalıyorlar’ mantığını çöpe atıyoruz, ‘çaldırmayacağız’ diyoruz. Seçimden sonra ‘çaldılar’ yakınması yerine ‘çaldırmadık’ fikriyatını öne çıkaracağız” dedi.