Buldan: 14 Mayıs’ta kadınlar bir rejim oylaması yapılacak

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, seçimlerde rejim değişikliği için oylama yapılacağını belirterek, “14 Mayıs seçimleri kadınlar için salt bir iktidar seçimi değildir. 14 Mayıs’ta kadınlar açısından bir rejim oylaması yapılacaktır” dedi.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Kadın Meclisi’nin Seçim Beyannamesi’ni açıkladığı etkinlikte, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan açılış konuşmasını yaptı.

Kadınların direnişine vurgu yapan Buldan, “Kadınların umudu her daim diri tutan bir inanç vardır, kararlı duruşu vardır” dedi.

YENİ YÜZYIL BİZİM, ZAFER BİZİMDİR

Buldan, şöyle konuştu: “Ben bu kıymetli emeğin sahibi olan başta cezaevlerindeki ama aynı zamanda sürgündeki bütün kadın yoldaşlarımızı, hiç duraksamadan hakikatlerin izini süren, kayıpların, faili meçhullerin hesabını soran, adalet arayan, barış nöbetlerinde sabahlayan bütün kadınları, kadınlara karşı işlenen her türlü suça karşı tavrını ortaya koyan, kadın hakları için meydanları, alanları asla boş bırakmayan; sözün, siyasetin, müzakerenin yollarını aşındıran bütün kadın örgütleri ve aktivistleri; iş yerinde, tarlada, köyünde, mahallesinde her türlü talana, yıkıma, sömürüye meydan okuyan kadınları, hepinizi en içten duygularımla selamlıyorum, bir kez daha önünüzde saygıyla eğiliyorum. Bugün bu kürsü bizim sevgili kadınlar, bu beyanname bizim, bu seçimler bizimdir. Bu seçimlerde elde edeceğimiz başarı bizim olacaktır. Yeni yüzyıl bizim, zafer bizimdir. Şimdi büyük direnişimizi; görkemli mücadelemizi büyük değişime, yeniden inşaya ulaştırma zamanıdır.

TÜM EZİLENLERİN GÜÇLÜ İTTİFAKI

Kadın beyannamemiz kadınların yıllardır mücadelesini yürüttüğü kadın hak ve özgürlüklerinin, demokrasinin, eşitlik ve adaletin beyannamesidir. Beyannamemiz Deniz Poyrazların ve onun yoldaşlarının mücadele beyannamesidir. Annesini özellikle sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Saçlarını direniş bayrağı yapan İranlı kadınların, Urfa’da adalet için direnen Emine Şenyaşar’ın, Afganistan’da imha uygulamalarına direnen kadınların ve dünyanın dört bir yanında ataerkil ve faşizm zulmüne karşı direnen bütün kadınların onurlu mücadelesinde bir kez daha ortaklaşıyoruz. Ve onların bu iktidardaki zihniyet ortaklarına 14 Mayıs seçimlerinde kadınlar olarak meydan okuyoruz. Buradayız, hiçbir yere gitmiyoruz. Kadın mücadelemize karşı geliştirilen kumpaslara karşı kendi seçeneklerimizi yaratarak, ilerleyişimize devam ediyoruz. O nedenle önümüzdeki seçimleri Yeşil Sol Partisi ile karşılıyoruz. Seçimlere Emek ve Özgülük İttifakımızla, kadın ittifakımızla, tüm ezilenlerin güçlü ittifakıyla giriyoruz.

HESABINI KESİNLİKLE SORACAĞIZ

20 yıldır iktidarı elinde tutanlar, bu süre içerisinde kadınlara her türlü şiddet biçimini, sömürüyü, eşitsiz yaşamı, ağır yoksulluğu, katliamları reva gördüler. Siyasetiyle, yargısıyla, bürokrasisi ve kirli medyasıyla kadınlara karşı her türlü suçun kapılarını sonuna kadar açtılar. Elbette bunu unutmayacağız, unutturmayacağız. Bu iktidar yakın zamanda meydana gelen depremlerde hem bu ülkeye hem depremde yaşamını yitiren ama aynı zamanda onların yakınlarına, kadınlara yüzyılın felaketini yaşattılar. Kadınları kendi yarattıkları enkazın altında bıraktılar. Canını kurtarabilenleri bir çadıra, bir yudum suya, bir plastik kaba muhtaç ettiler. Kadınları muhtaçlığa, çaresizliğe, acıya ve yasa mahkûm edenleri asla unutmayacağız, asla unutturmayacağız. Yaşattıkları bu acıların, ihmallerin ve yıkımın hesabını kesinlikle soracağız bu iktidardan.

REJİMİ DEĞİŞTİRMEK İÇİN GELİYORUZ

Biz kadınlar bu hesabı sormak için bir kadın partisi olan HDP’nin fikriyatını Yeşil Sol çatısı altında seçimlere taşıyarak geliyoruz. Yüzyılın felaketine karşı yüzyılın inşasını gerçekleştirmek için geliyoruz. Biz kadınlar; tam eşitlik, gerçek demokrasi için, hakikatlerin gün yüzüne çıkarılması ve tarihsel yüzleşme için, koşulsuz adalet için geliyoruz, erkek iktidara bağlı saray yargısına karşı; tam bağımsız gerçek yargı için geliyoruz; kadınların önlenebilir şiddet ve cinayetlerde yitirilmemesi için geliyoruz, kadının perdelenen emeğini görünür kılmak için, kadının emeğini ve yaşamını güvence altına almak için geliyor olduğumuzu bir kez daha ifade ediyoruz. Tüm yönetim ve temsil kademelerinde, karar mekanizmalarında eşit temsiliyet için, eş başkanlık sistemini sarsılmaz bir güvenceye kavuşturmak için geliyoruz; kazanılmış tüm haklarımızı korumak ama aynı zamanda geliştirmek için; 6284 sayılı yasayı dokunulmaz hale getirmek, İstanbul Sözleşmesi’ni etkin bir şekilde uygulamaya koymak için geliyoruz.

TECRİDE SON VERMEK İÇİN GELİYORUZ

Kayyım gaspından hesap sormak, bizim olan ne varsa geri almak için geliyoruz. Tekçi erkek iktidarın yarattıkları eşitsizlikler üzerinden sürdürdükleri saltanatlarını yıkmaya, rant ve vurgun sefalarını sonlandırmaya geliyoruz. İnsanlığa karşı işlenen bütün suçlar ile birlikte faşizme, işkenceye, tecrit politikalarına son vermek için geliyoruz. Kriz, çözümsüzlük, yıkım politikalarına karşı; çözüm iddiamız, değişim gücümüz, eşit ve onurlu bir barışı kurma sözümüzle geliyoruz.

14 MAYIS’TA BİR REJİM OYLAMASI YAPILACAK

Kadınlara karşı daha çok suç, daha çok suçlu yaratmanın antlaşmalarını yaparak, kadına yönelik şiddeti imzaladıkları protokollerle güvence altına alarak, kadın düşmanı ittifaklarını kuranlara kadınlar olarak asla geçit vermeyeceğiz. Biz kadınlar iyi biliyoruz ki 14 Mayıs seçimleri kadınlar için salt bir iktidar seçimi değildir. 14 Mayıs’ta kadınlar açısından bir rejim oylaması yapılacaktır.

KADINLAR GÜÇLÜ CEVAP VERECEK

Bu nedenle; kendi varlıklarını kadınların yokluğu üzerinde kuranlara karşı 14 Mayıs seçimlerinde en güçlü cevabı biz kadınlar vereceğiz, buradan bunu sözünü veriyoruz bütün kadın yoldaşlarımıza. İktidara demokrasi ve insan hakları vaatleri ile gelmişlerdi, kadın düşmanı politikaları ve bu ittifaklarıyla da gidecekler, gidecekler, gidecekler. Onları biz kadınlar göndereceğiz. Kadınlar değişim ve dönüşümün, yeniden inşanın kurucu gücüdür.

ÜÇÜNCÜ YOL

Her zaman olduğu gibi bu seçimlere de eşit temsiliyet vaadinden fazlası ile eşit temsiliyet ile giriyoruz. Önümüzdeki dönemde siyasette en güçlü şekilde yerimizi alarak, tarihsel rolümüzü oynayacağımıza bir kez daha söz veriyoruz. Kadınlar olarak Üçüncü Yol’da birleşiyoruz. Üçüncü Yol’da da yeni bir başlangıç, yeni bir yüzyıl diyoruz. Bu yol, bu güç, bu irade; Yeşil Sol’da, Emek Ve Özgürlük İttifakımızla, kadın ittifakımızla mücadelemizi zafere ulaştıracaktır. Bu nedenle her zaman olduğundan çok daha fazla kararlılık ve azimle büyük yürüyüşümüzü devam ettirme zamanıdır. Özgürlük ağacının kökleri yeterince güçlü ve derindir. Şimdi güneşin ışığında, Yeşil Sol ağacının etrafında kenetlenerek, zaferi kucaklamaya çok daha yakınız, çok daha hazırız. Belê jinên hêja û delal; jin hebûna me ye. Jiyan berxwedana me ye. Azadî armanca me ye û kurtasî ez dibêjim jin jiyan azadî.”