Buldan: Hedefimiz birinci turda kazanmak

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, seçimler için belirlenen 24 Haziran’ın zulme son vermek için bir fırsat olduğunu belirtti. Buldan, hedeflerinin birinci turda kazanmak olduğunu söyledi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ve beraberindeki heyet, İzmir’de de seçim startını verdi.

TÜRKİYE HER ANLAMDA KRİZ DÖNEMİ YAŞIYOR

Buldan, İzmir’deki demokratik kitle örgütleri ile Tepekule Kongre Merkezi’nde bir araya geldi. Burada bir konuşma yapan Buldan, Türkiye’nin her anlamda bir kriz dönemi yaşadığını kaydetti.

Buldan, şöyle konuştu: “Hem ekonomik kriz, hem siyasi hem de toplumsal kriziler içinde Türkiye’nin gelmiş olduğu nokta hepimizi ilgilendiren bir meseledir. Türkiye’yi yönetenler özellikle de AKP, Türkiye toplumuna zulümden, krizden, kaostan başka hiçbir şey getirmemiştir. Türkiye toplumu AKP döneminde yaşadığı ve maruz kaldığı baskıların şiddetin ve Türkiye halklarına karşı hukuksuzluğun en ağır olduğu dönemi yaşıyor. AKP’den önce de olan hükümetler başta Kürtler olmak üzere kadınlar, çocuklar ve gençler üzerinden her türlü baskı ve zulmü işlemiştir. Ancak artık esameleri okunmamaktadır. AKP’de yaptığı zulmün hesabını vermek zorundadır.”

AKP BU ÜLKEYİ YÖNETEMEZ

Buldan, AKP’nin her seçimi usulsüzlüklerle kazanmaya çalıştığına dikkat çekerek, en son 7 Haziran örneğini verdi. Buldan şunları ifade etti: “AKP en son Türkiye halklarının 7 Haziran’da kendilerine vermiş olduğu dersi hazmedememiştir. Hilelerle usulsüzlüklerle Kasım’da seçimi kazanmıştır. Ancak bugün artık 1 Kasım değildir. Bugün AKP hükümeti Türkiye halkları tarafından tanınmış ve her türlü önlem alınmıştır. AKP hükümeti 15 Temmuz’dan sonra OHAL’i fırsat bilerek Türkiye halklarına her türlü zulmü yapmıştır. Türkiye halkları artık AKP hükümetinden bıkmıştır. AKP hükümeti dün itibari ile Haziran’da seçim kararı almıştır. Bu kararın Bahçeli’ye söyletilen bir açıklama olduğunu biliyoruz. Bahçeli’nin açıklaması Erdoğan’dan habersiz bir açıklama değildir. Bu açıklama ile birlikte Türkiye yeniden bir seçim sürecine girmiştir. Devletin tüm imkanları ile her türlü baskı ile AKP hükümeti bu ülkeyi yönetemez hale gelmiştir.”

ZULME SON VERMEK İÇİN BİR FIRSAT

Seçim ilanını bir fırsat olarak değerlendiren Buldan, “HDP olarak Türkiye halkları için gençleri için kadınlar için 24 Haziran artık bir fırsat olarak önümüze gelmiştir” dedi.

Buldan şunları ekledi: “Bu zulmün artık bitmesi son bulması için 24 Haziran seçim tarihi bizler açısından bir fırsattır. Türkiye’nin kaderini değiştirecek olan bir seçim ile karşı karşıyayız. 10 yıllarımızı belirleyeceğimiz bir seçim süreci ile karşı karşıyayız. Ve bu seçim elbette Türkiye toplumunu ilgilendiren bir seçim sürecidir. Türkiye toplumu derken özellikle İzmir halkının da bu seçim tarihinde her zamanki gibi kararlı bir duruşa, iradeli bir duruşa sahip olması gereken bir seçimdir. Biz İzmir halkının 16 Nisan referandumda yüzde 69 oy oranında ‘hayır’ diyerek bu düzene karşı çıktığını biliyoruz. Bu nedenle İzmir başta olmak üzere tüm Türkiye halklarının, Türkiye toplumunu ilgilendiren bu seçim sürecinde bir kez daha İzmir halkının, İzmir’de yaşayan halkların üzerine büyük bir görev ve sorumluluk düştüğünü hatırlatmak isteriz.”

AKP İZMİR’E RANTTAN BAŞKA BİR ŞEY VERMEDİ

AKP hükümetinin İzmir halkına ranttan başka bir şey vermediğini kaydeden Buldan, şöyle konuştu: “Özellikle İzmir’de kentsel dönüşümden iş cinayetlerine kadar tüp geçitlerden tutalım, çevreyi ilgilendiren her türlü felaket, AKP hükümetinin İzmir halkına ranttan başka çıkarcılıktan başka vermiş olduğu hiçbir şey yoktur. Kendi çıkarları doğrultusunda kendi gelecekleri için kendi yarınları için İzmir’de yaşayan halkın geleceğini düşünmeyen İzmir’de yaşayan insanları hiçe sayan anlayışlarla İzmir halkını yönetemeyeceklerini buradan bir kez daha ifade etmek isteriz. İzmir halkı kentsel dönüşüme karşıdır. İzmir halkı çevreye karşı duyarlıdır. Ancak onlar kendi yandaş gruplarına kendi müteahhitlerine ve onlardan yana olan insanların ceplerini doldurmak için bu projeleri gerçekleştirmeye çalışıyorlar.”

İZMİR’DE SEÇİM STARTI

“Ancak biz İzmir halkının tüm sorunlarına çözüm bulmak için buradayız” diyen Buldan, Türkiye’nin kaderini hep birlikte değiştireceklerini kaydetti.

Buldan, “Seçim çalışmalarımız sizlerin önerileri ile hep birlikte yapacağız. Bugün İzmir’den seçim startımızı veriyoruz. Bu program başka şekilde ayarlanmıştı. İptal edip etmeyeceğimizi konuştuk. Ancak sonra buraya gelerek sizlerle bir araya gelmeyi startımızı burada vermeyi uygun gördük” şeklinde konuştu.

BU İKTİDARIN YAŞAMA ŞANSI YOK, OLMAMALI

HDP’nin tüm seçimlerde halklara umut ve gelecek vaat ederek yola çıktığını belirten Buldan, şöyle devam etti: “HDP’nin barışa olan sevdasının, demokrasiye olan güvencinin halklara umut ve huzur vaadi ile yola çıktığımızı özellikle belirtmek isterim. Türkiye toplumunun barışa ihtiyacı var. Türkiye toplumunun demokrasiye, özgürlüklere, ihtiyacı var. Tek adam rejiminin bu ülkede yeri olmamalıdır. Saray’a bağlı bir zihniyetin ve Saray’dan yönetilecek olan bir Türkiye’nin Türkiye toplumuna kazandıracak hiçbir şeyi yoktur. Politikalarını sadece savaş üzerinden yürüten ve insanların katliamı üzerinden siyaset yapan bir partinin, bir iktidarın yaşama şansı yoktur olmamalıdır. HDP olarak yıllardan bu yana verdiğimiz barış, demokrasi özgürlük mücadelesinin bundan sonra da devam edeceğinin sözünü buradan bir kez daha vermek istiyoruz sizlere.”

TEKÇİLİĞE KARŞI ÇOĞULCULUK, ESARETE KARŞI ÖZGÜRLÜK

Buldan şunları ekledi: “HDP olarak milletvekillerimizin cezaevlerinde olduğu bir dönemde, belediye eş başkanlarımızın cezaevlerinde rehin olarak tutulduğu bir dönemde her gün bir milletvekilimizin vekilliğinin düşürüldüğü bir dönemde, HDP ve bileşenlerini siyasetin dışına atmaya çalışan bir zihniyet karşısında tekliğe karşı çoğulculuğu, esarete karşı özgürlüğü ve faşizme karşı direnmeyi önümüze bir yol bir hat olarak koyduk. Bu yolda hep birlikte yürümenin, hep birlikte kazanmanın ve hep birlikte mücadele etmenin zamanıdır şimdi.

HEDEF BİRİNCİ TURDA KAZANMAK

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Türkiye toplumunu yakından kucaklayacak olan, Türkiye toplumuna barışı ve huzuru vaat edecek olan, Türkiye toplumunda kadınların ve gençlerin sorunları ‘benim sorunumdur’ diyecek olan bir adayla yola çıkmaya hazırlanıyoruz. Ve özellikle Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde birinci turda kazanmayı önümüze hedef olarak koyuyoruz değerli arkadaşlar. Çünkü kazanmaktan başka hiçbir şansımızın, hiçbir alternatifimizin olmadığını biliyoruz ve bu şekilde çalışmalarımızı yürütüyoruz. O yüzden bugün İzmir’den başlayarak, buradan seslenerek, tüm kadınlara ve gençlere özellikle muhaliflere şu çağrıyı yapıyoruz; Halkların Demokratik Partisi’nden aday adayı olun. Kapımız herkese açıktır. Kapımız kadınlara, gençlere açıktır. Kapımız bu ülkede mağdur olan herkese açıktır. Ermenilere açıktır. Süryanilere açıktır. Alevilere açıktır. Araplara, Lazlara, Çerkezlere, Türklere açıktır. Partimiz sadece bir Kürt partisi değildir. Partimiz bize el veren, hep birlikte bizimle bu mücadeleyi yürütmek için yola çıkanlara açıktır. Bu ülkede tarihi değiştirmek, gelecek olan yarınlarımız açısından bu fırsatı değerlendirmek bizlerin görevidir.”

Konuşmanın ardından toplantı basına kapalı olarak devam etti