Buldan: Kadınlar tecridi kıracak!

Amed'deki 8 Mart mitinginde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, "Kadınlar tecridi kıracak" dedi.

Tevgera Jinên Azad (TJA) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi öncülüğünde gerçekleştirilen miting kadınların büyük coşkusu ve çektiği halaylar eşliğinde devam ediyor. Mitinge 7’den 70’e katılım sağlanırken, anneler de halaylara eşlik ediyor. Alana gelen binlerce kadın, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın üzerindeki tecridi kınadı.
Kadınlar sık sık “Biji berxwedana zindanan”, “Önderliksiz dünyayı başınıza yıkarız” sloganları attı.

'KADINLAR GASPÇILARI YENİDEN ANKARA'YA GÖNDERECEK!'

MA Music Kadın Grubu’nun ardından sahneye konuşmasını yapmak için HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan çıktı. Kadınların 8 Mart’ını Kürtçe ve Türkçe kutlayan Buldan, sadece alandaki kadınların değil cezaevindeki kadınlarında bu alanda yürekleriyle, mücadele azimleriyle, zılgıtlarıyla yanlarında olmaya çalıştıklarını söyledi.
Erkek iktidarın kadınları mücadeleden ayıramayacağını aktaran Buldan, mücadele azimlerinin her baskı karşısında binlere, milyonla ulaştığını dile getirdi. Buldan, konuşmasının devamında şunları kaydetti:
“Kadın özgürlük mücadelesi dünyanın en kkapsamlı mücadelesidir. Bu dönem, bu yüzyıl kadın mücadelesinin yüzyılıdır ve aynı zamanda kadınların zafer yılıdır. Bugün 8 Mart, dönüp ülkemize dönüp baktığımızda AKP’nin 18 yıllık iktidar döneminde tekçi, erkek politikaları, erkek zihniyeti ve kadın düşmanı politikalar yaptılar. Bu yüzden kadınların şiddete, katliama maruz kalmadığı tek bir gün bile kalmadı. Kadın evde, sokakta, yaşamın her alanında tekçi erkek iktidarı tarafından tacize, tecavüze ve katliama maruz kaldı. Bunların erkek yargısı da kadının her hakkına saldırıyor. En çok da bize yani HDP’li kadınlara saldırıyorlar. HDP’li kadınların elde ettiği her türlü kazanıma saldırıyorlar. Gaspçı kayyumları ile eşbaşkanlık sistemimize saldırıyorlar. Bu gaspçı kayyumlar belediye eşbaşkanlarımızın yerine gelerek bu halka her türlü zulmü yapıyorlar. Ama şunu bilsinler ki; Amed, Mardin halkı ilk seçimde bu anlayışı ve gaspçı kayyumları Ankara ya geri gönderecek.

'İKTİDARIN KORKUSU OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ!'

Türkiye’yi yönetenler biz kadınları korkutmak için her türlü politikayı uyguladılar. Biz kadınlar onların dertleri olmuşuz. Onların kabusları, dertleri olmaya devam edeceğiz. Onlar da şunun farkındalar ki onlar bizden korktukları için ve bu iktidarı alaşağı edecek olan biz kadınların mücadelesini gördükleri için korkuyorlar. Mücadelemizi sürdüreceğiz. Onların zorbalığından artık korkan kadınlar, halklar yok. Her türlü saldırı karşısında kadınlar birlik olacak ve karşı çıkacak. Biz onlara açlık grevi direnişiyle cevap verdik. Alanları doldurarak cevap verdik. Sizden korkan sizin gibi olsun!

'3. YOL OLDUĞUMUZU HERKESE GÖSTERDİK'

Ankara’daki kongremizle bir kez daha mesajımızı verdik. Bu mesaj iyi okunmalıdır. Ankara’dan verdiğimiz mesajla bu sürecin 3’üncü yolu olduğumuzu gösterdik. Kadın ittidakıyla birlikte, demokrasi ittifakıyla verdiğimiz mesaj görünmediyse bugün bir kez daha haykırıyoruz. 3’üncü yol mümkündür. Türkiye’de yeni bir siyasetin ve çıkışın yolunu kadın ittifakıyla açabiliriz. Bu ülkeyi teklik değil çokluk yönetsin istiyoruz. Bu yüzden de birlik çağrısı yapıyoruz. Kadınların her yerde birliği bu ülkenin siyasetine damga vurmalıdır. Henüz sağlanmamış olan ulusal birliğe öncülük edecek olan biz kadınlarız. Biz kadınların çok açık ve net tutumu daha var. Biz hiç bir yerde savaş istemiyoruz. Savaşlarda kaybeden, bedel ödeyen, gözyaşı döken, çocuklarını gömen kadınlar oluyor. Savaş demek kandır, gözyaşıdır, felakettir. Bu yüzden savaşa karşı olduğumuzu buradan bir kez daha ilan ediyoruz.

'KADIN DURURSA YAŞAM DURUR'

Sayın Öcalan üzerinde uygulanan mutlak tecridin kaldırılmasını talep ediyoruz. Tecrit bir insanlık suçudur. Suç olduğu için kime nasıl uygulanırsa uygulansın kadınlar olarak mücadele edip tecridin kaldırılmasını sağlayacağız. Tüm tutsaklar nasıl aileleriyle, avukatlarıyla görüşüyorsa Sayın Öcalan da aynı haklara sahiptir. Çıkardığınız yasaları ihlal ediyorsunuz. Bugün hiçbir gerekçe yokken Sayın Öcalan keyfi tecrit ile karşı karşıyadır. Tecrit kaldırılmalıdır, tecrit kırılmalıdır. Bizim durduğumuz her an kayıp bir yaşam, kayıp bir dünyadır. Kadın yürüse eşitlik sağlanır ancak kadın durursa her türlü baskı ve şiddet devam eder. O yüzden diyoruz ki; her gün kadınların mücadele günü olsun ki kadınlar zafere ulaşsın. Kadın özgürlük mücadelesi duraksamayı kabul etmez ve buna izin vermez. Sadece 8 Mart’larda değil her gün her yer kadınların günü olsun. Eğer bunu başarabilirsek kadınların özgürlüğü, eşitliği sağlanacaktır. Özgür bir dünyada çzgür halaylar çekeceğiz.”

'TÜM KADINLAR EL ELE VERECEK'

Ardından konuşan TJA Sözcüsü Ayşe Gökkan da, dört parçada direnmeye devam eden kadınları selamladı.Kadın direnişinin dünyanın her tarafında yankılandığını dile getiren Gökkan, “Latin Amerika Lübnan’daki kadınlara selam olsun. Bugün ulus devletler kadının emeğinin sömürüsü üzerinde kurulu ve ulus devletlerin yanlış yolda olduğunu söylüyoruz. Sayın Öcalan üzerindeki tecrit devletlerin karanlık yüzüdür. Bugün kadınlar taciz tecavüze karşı ayaktadır. Dünyadaki tüm kadınlar el ele vererek özgürlüğe doğru yol almaktadır. Bugün göç ettirilen kadınların sınırlarda katledilmesi ulus devletin yüzsüzlüğüdür. Biz buna izin vermeyeceğiz. Kadınların iradesi ve direnişi teslim almak istiyor. Ancak biz diyoruz ki devlet bu irade ve direnişi teslim alamayacaktır. Irkçılık cinsiyetçiliğe karşı mücadelemiz ayaktadır” diye konuştu.

'GÜLİSTAN BULUNMAZ İSE KATİL DEVLETTİR'

Gökkan, Dersim’de kadınlar Gülistan Doku’nun peşine düşerek katil ve tecavüzleri teşhir etti. Eğer Gülistan bulunmazsa katil devlettir. Tecavüzcü devlettir" dedi.
Konuşmaların ardından miting sanatçı Gülseven Medar’ın seslendirdiği şarkılar eşliğinde devam ediyor.