Buldan: 'Kalıcı OHAL' ile mücadeleyi büyüteceğiz

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, "Yol haritası halklarımız ve Türkiye’nin geleceği açısından oldukça anlamlı ve önemlidir. Kalıcı OHAL gelmiştir ve kalıcı OHAL ile mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi.

HDP Meclis Grubu 24 Haziran seçimlerinden sonra ilk toplantısını Van’da gerçekleştirdi.

Önümüzdeki  dönemin yol politikasını belirlemek üzere Van’da düzenlenen 3 günlük kamp programı bugün erkek milletvekillerinin katılımıyla devam ediyor. HDP kampında dün kadın milletvekillerinin toplantısı yapılmıştı.

Toplantının açılış konuşmasını HDP Van Milletvekili ve MYK Üyesi Bedia Özgökçe Ertan yaptı. Hakkari halkının iradesiyle seçilmiş olan milletvekili Leyla Güven’in hâlâ rehin tutulduğunu belirten Özgökçe, “Bunun nedeni ise halk iradesine saygı göstermeyen AKP hükûmetidir ve halka hesap verecekler. Leyla Güven’in bir an önce serbest bırakılması gerekiyor" dedi.

'YOL HARİTAMIZ ÜLKENİN GELECEĞİ İÇİN ÖNEMLİ'

Özgökçe’nin ardından söz alan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, şunları söyledi:

"Önümüzdeki döneme, sürece dair bir yol haritası, bir politik hat belirlemek üzere bir araya geldik. Seçim döneminde yaşananlar, seçim sürecinde uygulanan OHAL koşullarında yaşanan sıkıntılar ve 24 Haziran’da elde ettiğimiz büyük başarıyı burada bir kez daha değerlendireceğiz. Ancak bundan sonra ne yapacağımız bizim için önemlidir. Türkiye halkları bundan sonra bizim ne yapacağımızı bekliyor. İşte bu süreçte, 3 günlük toplantıda belirleyeceğimiz değerlendirmeler, yol haritası halklarımız ve Türkiye’nin geleceği açısından oldukça anlamlı ve önemlidir.

SURUÇ KATLİAMI

Dün Suruç Katliamı'nın yıl dönümüydü. İnsanlarımız yaşamını yitirenleri anmak için Suruç’ta bir araya geldiler. Ancak bu anmalara müdahale ile cevap verildi. Arkadaşlarımız, yoldaşlarımız gözaltına alındılar. 33 arkadaşımızı anmak bizim en büyük görevimiz. Onlar aramızda olmasalar bile onlar güleç yüzleriyle her zaman bizim için var olacaklardır. Bir kez daha ailelerine başsağlığı diliyor, dün gözaltına alınanların bir kez daha serbest bırakılmasını istiyoruz.

'KALICI OHAL İLE MÜCADELEYE DEVAM'

Halkımız demokratik siyaset, tekçiliğe karşı özgürlüğü ortaya koyan bir sonucu ortaya koymuştur. 24 Haziran seçimleri göstermiştir ki HDP’siz bir Türkiye siyaseti olmaz. Bu gerçek bir kez daha ortaya çıkmıştır.15 Temmuz darbe girişiminden sonra AKP bu darbe koşullarını kendi lehine çevirerek bunu bir fırsat haline dönüştürmüş ve her türlü haksızlığı, hukuksuzluğu topluma dayatmıştır. Hukukun askıya alınması, darbe uygulaması ile girdiğimiz seçimlerde barajı aştık. Bu bizler açısından büyük bir başarı olarak nitelendirilmiştir. Eksikliklerimizi, yetmezliklerimizi tartışacağız konuşacağız. HDP bu ülkenin geleceğidir… Demokratik siyaseti yükseltmemiz gereken bir süreçle karşı karşıyayız. Dün Meclis'ten geçen kanunlar OHAL’i kalıcı hale getirmiştir. Geçici OHAL kalkmış, kalıcı OHAL gelmiştir ve kalıcı OHAL ile mücadele etmeye devam edeceğiz.

Kadınların AKP döneminde yaşanan hukuksuzluğu bundan sonraki süreçte de gündeme getirmeye devam edeceğiz. Bu anlamda kadın, çocuk, engelli haklarını savunmak bizler için önemli bir görevdir. Barışçıl bir dış politikayı savunacağımız bir döneme gireceğiz. Türkiye’nin dış politikada yaşadığı krizin aşılması gerekiyor. Bunu yaratan AKP’dir… Yaşanan sıkıntıların artmaması için HDP olarak daha uzlaşıcı ve müzakereci dış politikanın esas alınması için büyük bir sorumluluk alacağımızı belirtmek isteriz. Büyük bir mücadele vereceğiz, zor bir döneme giriyoruz. Kürt halkının, Alevi toplumunun, kadınların, çocukların umudu HDP’dir. Bu umutla yola çıktık ve bundan sonra da engellilerin, LGBTİ'lerin ve herkesin yanında olacağız.

LEYLA GÜVEN'İN REHİN TUTULMASI

Bugün bir kişi eksiğiz. Leyla Güven hâlâ cezaevinde. Hakkari halkının milletvekili olarak seçildiği Leyla Güven rehin olarak tutuluyor. Bunu kabul etmiyoruz ve bir an önce tahliye edilerek, yasama faaliyetlerini yürütmesi gerektiğini bir kez daha belirtmek istiyoruz. Evet, bu baskılar sürecek. HDP’nin mücadelesi AKP iktidarı baskıcı ve zulüm politikalarıyla karşılık verecek. Bizler güçlü olduğumuzu biliyoruz. Bizler kadınların, çocukların, gençlerin ve Türkiye halklarının bizim yanımızda olduğunu biliyoruz. Onlar bize güveniyor. 

CENAZE TÖRENLERİNE KATILIM

Türkiye halkları çatışma istemiyor, Türkiye halkları barış, özgürlük istiyor. Bu konuda bize büyük görev düşüyor. Milletvekili arkadaşlarımıza her türlü baskı ve zorbalığı yapmaya hemen başladılar. Bunu asla kabul etmiyoruz. Arkadaşlarımız taziyelere gitti. Bu bizim kültürümüzde var. Bu bizim görev ve sorumluluğumuz var. Kim nerede ve niçin yaşamını yitirirse yitirsin biz o taziyeye gideceğiz. Bu çatışmalı dönemde insanlar hayatını kaybediyorsa aileleriyle birlikte olmak bizim en büyük görev ve sorumluluğumuzdur. Bunu bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz. Ailelerimiz sahipsiz değil. Tüm milletvekili arkadaşlarımıza söylüyorum. Nerede milletvekili iseniz yaşamını yitiren insanların aileleriyle birlikte olmaya devam edeceğiz.” 

VAN'DAKİ İŞKENCE

Konuşmasının sonunda Van’da yaşanan işkence olayına değinen HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, "Van’da 1 aileden 7 kişinin gözaltına alınması ve onlara yapılan işkenceler AKP’nin politikalarını bir kez daha gözler önüne serilmiştir. Eğer bu ülkede adalet varsa, hukuk varsa, suçlu varsa gereği yerine getirilir ama kimseye işkence yapamazsınız. İşkenceye sıfır tolerans diyenler bugün işkence yapıyor. İşkence gören insanlarımızın yanında olacağımızı bir kez daha belirtmek istiyoruz" diye belirtti.