Buldan ve Temelli'den '4 Kasım Darbesi' mesajları

HDP Eş Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli, 4 Kasım Darbesi'ne ilişkin açıklamalarda bulundu. Eş başkanlar, AKP'nin, halkların iktidar yürüyüşünden korkarak operasyonlara başvurduğunu belirterek, "Rejimin adını koyalım; faşizm" mesajını verdi.

HDP eş başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli, HDP’ye yönelik 4 Kasım Darbesi'nin 2’nci yılına ilişkin parti genel merkezinde basın toplantısı düzenledi.

'HALKA KARŞI SARAY OPERASYONU'

Buldan, "İki yıldır, demokratik siyaset yapan, 6 milyonun oyunu almış, Parlamento'nun 3’üncü büyük partisinin milletvekillerine, eş genel başkanlarına, belediye eş başkanlarına ve tüm siyasetçilerine yönelik yapılan operasyonunun 2’nci yıl dönümündeyiz" diyerek, "15 Temmuz darbe girişiminin devamı niteliğinde olan bu operasyon HDP’yi kriminalize etme operasyonudur. Bu aynı zamanda halka karşı yapılan bir saray operasyonudur" diye ekledi.

Buldan, "Kürt halkı 2 Mart tarihinde DEP darbesini yaşadı. 2 Mart’taki darbeyi DGM eliyle yapanlar, 4 Kasım’da aynı darbeyi Saray darbesi olarak hayata geçirdiler. Bu Saray darbesinin AKP emri ile yapılan bir operasyon olduğunu söylemek isteriz" diye konuşarak, "Rehin tutulanlar halka umut veren arkadaşlarımızdı" mesajını verdi. Buldan, şunları söyledi:

'HALKA UMUT VERENLERİ REHİN ALDILAR'

"Selahattin Demirtaş, özellikle halklara umut veren bir liderdi ve onu rehin alarak bu cesaretini kırmak istediler. İki kez Cumhurbaşkanı adayı olan Demirtaş halkların umuduydu. Bu umudu kırmak için Demirtaş iki yıldır rehin tutuluyor. Figen Yüksekdağ, kadın direnişinin umuduydu ve bu umudu kırmak için iki yıldır Sevgili Yüksekdağ’ı rehin tutuyorlar. Sevgili İdris Baluken, demokratik barış ve müzakere sürecinin cesaretli savunucusuydu, onu da rehin tutuyorlar. Gültan Kışanak, 12 Eylül vahşetinden direnişle çıkan ve yerel yönetimlerde tüm kadınlara ve halklara umut veren bir direnişçiydi ve o yüzden onu rehin tutuyorlar. Sebahat Tuncel, Selma Irmak, Çağlar Demirel, Gülser Yıldırım, Burcu Çelik, Aysel Tuğluk, Bekir Kaya, Tuncer Bakırhan, Edibe Şahin, Nurhayat Altun, Ferhat Encü, Abdullah Zeydan. Bu insanlar, kendilerini halkımızın mücadelesine adayan arkadaşlarımızdı."

'KORKTUKÇA SALDIRDILAR'

AKP rejiminin, halkların iktidar yürüyüşünden korkarak bu operasyonlara başvurduğuna dikkat çeken Buldan, "Roboskî, Gezi ve Soma’da halkı katledenler dışarıdayken, sadece siyaset yaptıkları için halkı savundukları ve demokratik siyaset yaptıkları için düşüncelerinden dolayı, konuştukları için içeride olan siyasetçilerin derhal serbest bırakılması gerekir" dedi.

'BUNUN ADI FAŞİZM'

Temelli de "Bu iktidar demokratik siyaseti tasfiye etmek için uğraşıyor ve bunun yolunun HDP’yi tasfiye etmekten geçtiğini biliyor, biz de buna izin vermeyeceğiz" dedi.

"6 bin arkadaşımız şu an cezaevinde. 53 belediye eş başkanımız cezaevinde, 96 belediyemize kayyum atandı. Karşı karşıya olduğumuz bu rejimin adını koymamız lazım. Bu otoriter rejim faşizmdir" ifadelerini kullanan Temelli, "Demokraside buluşanlar en kısa sürede bu iktidara gereken cevabı verecekler. Bugün tüm halkımızı vekillerine, siyasi iradesine, sahip çıkmaya çağırıyoruz" diye belirtti.

Temelli, bu gidişata 'dur' denilmezse ülkenin büyük bir cezaevine dönüşeceği uyarısında bulundu.

Temelli, rehin tutulan Milletvekili Leyla Güven'in de derhal serbest bırakılması gerektiğini dile getirdi.