Can Atalay için 84 noktada eylem: Halkın iradesine saygı istiyoruz!

TİP, mazbatasını almasına rağmen cezaevinde tutulan Hatay Milletvekili Can Atalay için 36 kent ve 85 noktada eylem yaptı.

Milletvekilliği seçimlerinin ardından Türk meclisinin 28. döneminde görev alacak isimler yemin ederek görevine başlarken, Türkiye İşçi Partisi'nden (TİP) Hatay Milletvekili seçilen Can Atalay cezaevinden tahliye edilmedi ve görevine başlayamayan tek milletvekili oldu.

TİP üyeleri, bugün Türkiye'nin 36 kent ve 85 ayrı noktasında Can Atalay'ın serbest bırakılması için basın açıklamaları düzenledi.

Bu noktalardan biri olan İstanbul Haydarpaşa Garı önünde bir araya gelen TİP’liler, “Artık yeter bu hukuksuzluğa bir son verin” çağrısında bulundu.

Polis ablukası altında gerçekleşen eylemde, sık sık, “ Can’a özgürlük, tutsaklığa son”, “Hatay halkı vekilini istiyor” sloganlarının atıldığı eylemde TİP adına açıklamayı Melis Yağmur Yıldırım okudu.

YARGITAY’A YAPILAN BAŞVURU YANITSIZ BIRAKILDI

Yargıtay’da dava süreci devam ederken hukuksuzca cezaevinde tutulan Avukat Can Atalay’ın, 14 Mayıs Milletvekilli seçimlerinde TİP’den  Hatay milletvekili seçildiğini hatırlatan Yıldırım, “Seçim sonuçlarının kesinleşmesini takiben Can Atalay, avukatları aracılığıyla milletvekili mazbatasını aldı ve geçen cuma günü Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde milletvekili olarak kaydı yapıldı. Ancak seçilmiş vekilimiz, tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi’nde esir tutulduğu için henüz milletvekili yeminini edemedi ve görevine başlayamadı. Can Atalay’ın tahliye edilmesi için avukatlarının Yargıtay’a yaptığı başvuru günlerdir yanıtsız bırakıldı ve yoldaşımız hala cezaevinde tutuluyor” dedi.

Yaşanan durumun her anlamda Anayasa’ya aykırı olduğunu ve Yargıtay’ın, Anayasa’nın emrettiği hükmü uygulamamakta ısrar ettiğine işaret eden Yıldırım, seçilmiş Hatay Milletvekili Can Atalay’ın tutukluluk hâlinin devamının, hukuka aykırı bir şekilde, kişi hürriyeti ve güvenliğinin engellenmesi ve aynı zamanda seçmenlerin temsil edilme haklarının ihlali anlamına geldiğini vurguladı.

ANAYASA’NIN 83. MADDESİ HATIRLATILDI

Yıldırım, Anayasa’nın 83. Maddesi’ndeki “Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclisin kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz” hükmünü hatırlattı. Yargıtay, savcılar ve  yetkililere seslenen Yıldırım, “Seçilmesinin üstünden 3 hafta geçmesine rağmen Can Atalay neden hala serbest bırakılmadı? Can Atalay neden Meclis’te yemin edip görevine başlayamadı? Can Atalay ne zaman Hatay’a ulaşıp enkaza çevrilmiş olan şehrin imarı için yurttaşla beraber çalışmalarına başlayabilecek? Can Atalay’ın, Hatay’ı ve tüm ülkeyi enkaz altında bırakanların suçlarını yüzlerine vurmasından mı korkuyorsunuz? Milletin seçtiği vekil sanki seçilmemiş gibi davranmanın, bir suç olduğunu bilmiyor musunuz?” diye tepki gösterdi.

ARTIK BU HUKUKSUZLUĞA BİR SON VERİN

Anayasal kurumlarını  Anayasa’ya uymaya davet eden Yıldırım, “ Artık bu hukuksuzluğa bir son verin! Yetkinizi aldığınız yasaları uygulayın!  Halkın iradesine saygı istiyoruz! Saray’dan talimat beklediğiniz her gün, Anayasa’yı çiğnemeye devam ettiğiniz bir gün olarak kaydediliyor halkın defterine. Bunu unutmayın çünkü biz sizin kanun dışı, keyfi uygulamalarınızı asla unutmayacağız. Başta Mücella Yapıcı, Can Atalay ve Tayfun Kahraman olmak üzere haksız, hukuksuz bir şekilde tutuklanarak özgürlüğü elinden alınan tüm arkadaşlarımız için mücadeleye devam edecek, adaleti mutlaka bu topraklara getireceğiz” dedi.

Eylem atılan sloganlarla sona erdi.